Šunų viešbutis

Bendras šuns dresiravimo kursas: komanda „Šalia“

Šiame straipsnyje mes papasakosime, kaip išmokyti šunį komandos „Šalia“. Atlikdamas šią komandą šuo turi pradėti judėti, sustoti ir atsitūpti, atlikti apsisukimus vietoje ir judant, keisti judėjimo tempą tuo metu būdamas prie dresuotojo kojos. Gerai išauklėtas šuo turi visą tai daryti be pavadėlio, nepriklausomai nuo pašalinių faktorių trukdymo.

Užsiėmimai prasideda nuo šuns vedžiojimo 10-15 minučių. Tuomet dresuotojas prikabina šuniui trumpą pavadėlį ir pastato jį iš savo kairės pusės. Pavadėlis imamas į kairę ranką paliekant 20-30 cm atstumą nuo karabino. Pavadėlio kilpa užmaunama ant dešinės rankos, o likusi tarp kairės ir dešinės rankos pavadėlio dalis turi laisvai kabėti.

Pašaukęs šunį vardu, dresuotojas duoda komandą „Šalia“, kaire ranka timpteli į priekį pavadėlį (tuo pačiu nurodydamas šuniui kryptį) ir pradeda judėti. Po kiekvieno judėjimo tempo pasikeitimo dresuotojas turi pasakyti komandą „Šalia“ ir staigiai timptelti pavadėlį. Jeigu šuo užbėga į priekį, tai timptelėjimas atliekamas atgal, jeigu atsilieka – pirmyn, o jei nueina į šoną – į save. Tuo momentu, kai šuo užima teisingą poziciją prie dresuotojo, jis yra paskatinamas paglostant ir duodant skanėstą.

Dirbant ties šiuo pratimu pavadėlį negalima laikyti įtemptu (pavadėlio atstumas nuo kairės rankos iki karabino). Kartojant reikėtų iš pradžių duoti komandą „Šalia“, o paskui timptelėti pavadėlį į tą pusę, į kurią norima pasukti.

Po kurio laiko užsiėmimai atliekami bet kokiu oru ir esant kitiems dėmesį nukreipiantiems dirgikliams.

Tuo pat metu pradedama mokyti atlikti šią komandą gestu. Užsiėmimai vyksta su sąlyga, kad pavadėlis yra tik dešinėje rankoje.

Dresuotojas pradeda judėti tuo pačiu metu timptelėjęs pavadėlį ir kaire ranka pliaukštelėdamas per šlaunį. Komanda laikoma išmokta iki galo tuomet, kai šuo, bet kokioms sąlygoms ir aplinkybėms esant, juda šalia šeimininko po jo pirmos komandos ir be pavadėlio.


Dažnos klaidos:

  • Per daug nelauktas ir stiprus pavadėlio timptelėjimas, per daug garsios komandos ir per dažnas grasinančios intonacijos vartojimas.
  • Parforso naudojimas (griežtas antkaklis) tuo metu, kai jis visai nereikalingas.
  • Nuolatinis pavadėlio įtempimas, kuris vėliau sukuria šuniui įprotį tempti paskui save šeimininką.
  • Per dažnas komandos „Šalia“ kartojimas, neužtvirtinant ją pavadėlio timptelėjimu.

Taip pat skaitykite: Komanda “Stovėti”, Komanda “Sėdėti”

Leave a Reply