Šunų viešbutis

Šunų ir kačių kerpamoji dedervinė (trichofitija)

Trichofitija arba kerpamoji dedervinė – tai susirgimas, kurį sukelia įvairūs grybai, kurie lengvai perduodami tiek gyvūnams, tiek ir žmonėms. Šunų ir kačių kerpamoji dedervinė dažniausiai pasirodo atsiradus higienos taisyklių ir bendro gyvūno laikymo sąlygų pažeidimams.

Ar trichofitija pavojinga?

Taip, kerpamoji dedervinė gali būti pakankamai pavojinga, ypač jeigu aplaidžiai žiūrima į gydymą. Kai kuriais atvejais gydymas gali tęstis pakankamai ilgai (iki kelių mėnesių), ant gyvūno odos po užgijimo gali likti beplaukės arba depigmentuotos dėmės.

Kokie šunų ir kačių kerpamosios dedervinės simptomai?

Iš pradžių gyvūnui pasireiškia išbėrimas, jis didėja, pasidengia plutele ir po kurio laiko galima pastebėti, jog gyvūnui prasidėjo alopecija (apvalainos formos plikimo židiniai su aiškiomis ribomis). Pažeistos vietos gali kasytis. Jos padengtos riebaluotomis plutelėmis, kurios sudarytos iš odos žvynelių.

Būtina atminti, kad panašūs simptomai atsiranda ir sergant kitomis odos ligomis. Tiksli diagnozė nustatoma LD diagnostikos (liuminescencinė diagnostika naudojant Vudo lempą) ir laboratorinės analizės pagalba. Įtariant, kad gyvūnas gali sirgti trichofitija, būtina jį parodyti veterinarui!

Ką daryti, jeigu šuniui diagnozuota kerpamoji dedervinė, o namie dar yra kitų gyvūnų?

Jeigu susirgo vienas jūsų gyvūnas, būtina atidžiai stebėti ir kitus gyvūnus, laikomus namuose, ištirti, ar jie neserga trichofitija ir, jeigu jokių susirgimo žymių nėra, absoliučiai izoliuoti jų kontaktą su sergančiu gyvūnu.

Ar galima užsikrėsti dedervine nuo katės ar šuns?

Taip, galima. Trichofitija – tai ūmus antropozoonozinis susirgimas. Jam ypatingai pažeidžiami žmonės su nusilpusiu imunitetu ir vaikai. Todėl jūsų augintiniui pasireiškus kerpamosios dedervinės simptomams, būtina apriboti gyvūno kontaktą su vaiku ir griežtai laikytis asmeninės higienos taisyklių. O žmogui pasireiškus pirmiesiems dedervinės simptomams (susirgimo židiniai ant plaukuotos galvos dalies su diametru iki 1,5 cm, židiniuose plaukai nulūžinėję 2-3 mm atstumu, ant švelnios odos atsiranda aiškų kontūrą turinčios blyškiai geltonos dėmės su besilupančiu centru) būtina kreiptis į dermatologą.

Ką daryti, kad katė neužsikrėstų dedervine?

Neleisti katei kontaktuoti su sergančiu gyvūnu. Atminkite, kad nuo trichofitijos dažniausiai kenčia benamės katės.

Kaip vyksta šunų ir kačių kerpamosios dedervinės gydymas?

Besiremdamas gyvūno tyrimų rezultatais, gydytojas skiria gydymo schemą:

  • Specifinių priešgrybelinių preparatų skyrimas;
  • Vietinis pažeistų odos sričių apdorojimas antiseptikais.

Ar šuniui, kuris užsikrėtė kerpamąja dedervine, reikalinga speciali dieta?

Kovai su liga speciali dieta nereikalinga. Tačiau galima vartoti vitaminus, kurie skatina plaukų atsinaujinimą ant pažeistų vietų.

Kaip suprasti, kad gydymą jau galima baigti?


Gydymas nutraukiamas remiantis neigiama analizės, nustatančios dermofitų būvimą organizme, rezultatu.

Taip pat skaitykite: Apetito dingimas katei ar šuniui

Leave a Reply