Šunų viešbutis

Papūga kandžiojasi – ką daryti?

Visos papūgos turi individualų charakterį ir savotišką pasaulio suvokimą. Vienos papūgėlės būna sukalbamos ir lengvai kontaktuoja su žmogumi, kitos – labiau agresyvios, trečios – bailios. Ir, tokioje situacijoje, jums nepavyks pakeisti savo paukštelio charakterį, bet galite pakeisti papūgos santykį asmeniškai su jumis. Nuo to, kokius santykius su papūgėle jūs sukursite, priklausys, ar ji su jumis draugaus, ar bijos ir vengs jūsų. Antru atveju kandžiojimosi klausimas tikriausia bus išspręstas, bet mes juk šito nenorėjome? Atminkite, jog, bendraudamos su jumis, savo įkandimais banguotosios papūgėlės išreiškia emocijas ir nuotaiką.

Kaip atpratinti papūgą kandžiotis?

Pirmiausia pasistenkite išsiaiškinti jūsų papūgos agresyvaus elgesio ir, būtent, kandžiojimosi priežastį. Kandžiojimosi priežastys gali būti įvairios: lytinis elgesys, dėmesio trūkumas, šėrimasis ir t. t. Kiekvienu atveju bus sava priežastis. Vienas paukštis kandžiojasi, nes jo toks charakteris, kitas – iš baimės, o kai kurie tiesiog žaidžia. Kurį laiką stebėkite savo papūgėlę ir sužinokite ką, kada ir kur papūga kandžioja. Galbūt jūs iš karto galėsite nustatyti priežastį ir ją pašalinti.

Kitas žingsnis – pasistenkite užkirsti kelią bandymams įkąsti. Juk jūs jau žinote, kada papūgėlė gali jums įkąsti. Šiame etape pasistenkite įtikinti paukštį, kad kandžiotis negalima. Tam reikia, kad kandžiojimo metu patrauktumėte įkandimo objektą ir griežtu balsu pasakytumėte „negalima“. Į įkandimą reikia reaguoti ramiai, nereikia šūkalioti, aikčioti ir pan., nes papūgos mėgsta garsius ir staigius garsus ir jūs, patys to nenorėdami, pripratinsite papūgėlę kandžiotis. Nereikia rėkti ant papūgos, bandyti ją nubaidyti ar išgąsdinti – papūgėlė viską supras neteisingai, įsižeis ir nustos su jumis bendrauti.

Kai kurie mėgėjai rekomenduoja įkandus lengvai trinktelėti per snapą, bet tokia metodika veikia ne visada. Kai kuriais atvejais papūga tai priima kaip iššūkį ir jos jau nebesustabdysi.

Jeigu papūga kandžiojasi, būdama narvelyje – tai apsauginė reakcija. Ji saugo savo teritoriją. Šiuo atveju tikriausiai nieko padaryti negalima – jūs turite narsią papūgėlę.

Papūgos narvelyje turi būti mediniai žaislai, su kuriais papūgėlę gali į valias prisižaisti ir prisikramtyti.

Keli patarimai:

  • Paukščiui įkandus nereikėtų rėkti, staiga traukioti ranką. Reikia tvirtai kęsti.
  • Atkreipkite papūgos dėmesį ir griežtai ištarkite „negalima“. Pasiekite, kad, išgirdusi šį žodį, papūga nustotų daryti tai, ką daro.
  • Jeigu nepadeda, galima lengvai trinktelėti per snapą.
  • Nukreipkite papūgos dėmesį į ką nors kitą.

Egzistuoja daugybė banguotosios papūgėlės atpratinimo kandžiotis variantų, bet visi jie – individualūs. Jūs turite būti kantrūs ir atminti, kad priešais jus – gyvūnas, kuris negali iš karto suprasti, ko jūs iš jo norite.

Taip pat skaitykite: Apšvietimas banguotosioms papūgėlėmsKuo maitinti banguotąsias papūgėles?

Leave a Reply