Šunų viešbutis

Kaip išmokyti šunį žinoti savo vietą?

Tolimieji šunų protėviai gyveno pulkuose, todėl ir mūsų naminiai Reksai ir Sargiai jaučiasi šeimininko šeimoje, kaip tam tikrame pulke. Šeimininkas — vadas, todėl šuniui, kuris yra pulko narys, būtina žinoti savo vietą. Mokant šunį žinoti savo vietą galima naudoti specialias komandas ir gestus, paskatinimus.

Pradėti mokyti šunelį reikia jau nuo pat pirmųjų jo gyvenimo šeimininko namuose dienų. Šuns vieta — tai vieta, kurioje guli jo specialus patiesalas, kuris skirtas šuns poilsiui arba laikinam buvimui, pavyzdžiui, tvarkymosi metu.

Kaip pradėti mokyti šunelį?

Geriausia pradėti mokyti šunelį žinoti savo vietą, kai jis prisivalgė ir prisižaidė, kad jis mažiau reaguotų į maisto kvapus arba judesius. Kai imate pastebėti, jog šunelis pradeda kur nors sukiotis ir ieško vietos atsigulti ir pailsėti, paimkite jį ant rankų ir nuneškite į „vietą“.

Ištarkite komandą „Į vieta!“ ir paguldykite šunelį ant patiesalo. Paskui pakartokite komanda ir paglostykite šunytį. Jeigu jis bando pabėgti, jums reikia, prilaikant jį ant patiesalo, dar kartelį pakartoti komandą ir glostyti šunelį, kol jis nenusiramins. Paskatinkite šunelį: duokite skanėstą ir pasakykite „Gerai!“.

Pakartokite šį pratimą, jeigu šunelis atsistojo ir pabėgo į kitą vietą. Kad šis įgūdis būtų efektyviai įsisavintas, kartokite pratimą nemažiau 3-jų kartų per dieną.

Šuo turi žinoti savo vietą ne tik tuomet, kai nori pailsėti, bet ir tada, kai jis ima „prašinėti maisto“. Mokymui naudojama ta pati metodika, kuri buvo aprašyta aukščiau.

Paaugusį šunelį reikia toliau mokyti žinoti savo vietą, bet dabar jau jį reikia ne nunešinėti, o nuvedinėti prie kilimėlio. Tam reikia pašaukti šunelį ir nuvesti jį į jo vietą. Ištarkite komandą „Į vieta!“ ir paguldykite šunelį ant patiesalo, glostydami jį ir sakydami „Gerai!“. Duokite šuneliui skanėstą ir nueikite šalin.

Kai šunelis jau šiek tiek pagulėjo, jį reikia pašaukti pas save, šiek tiek su juo pažaisti, paskui ištarti komandą „Į vieta!“. Jeigu šunelis neatlieką komandą, tai pakartokite ją griežtesniu tonu ir veskite paskui save į jo vietą.

Jeigu šunelis nenori eiti paskui jus, tai pasinaudokite pavadėliu. Ištarę komandą, nuveskite šunelį su pavadėliu į vietą, nuimkite nuo jo antkaklį (petnešas) ir paguldykite ant patiesalo, pakartokite komandą dar kartelį. Paskatinkite šunelį jį paglostydami ir duodami skanėstą. Kitą kartą pavadėlio nenaudokite.

Pratimą reikia kartoti 4-5 kartus per dieną, pamažu mažindami lydėjimo skaičių. Paskui siųskite šunelį į vietą nelydėdami.

Kaip išmokti šunį atsitūpti vietoje lauke?

Tam, kad išmokytumėte šunelį atsitūpti vietoje lauke, šeimininkui parodžius gestą, reikia pradėti 6-8 mėnesių amžiuje. Prisekite šuneliui ilgą pavadėlį ir paguldykite jį, ištarę komandą „Gulėti!“. Padėkite priešais šunelį daiktą, kuris reikš vietą. Dar kartelį ištarkite komandą, atsistokite kelių žingsnių atstumu nuo šunelio ir atsisukite į jį.

Po nedidelės pauzės pakvieskite šunelį pas save ir paskatinkite jį (paglostymu, skanėstu). Dabar atlikite tokį gestą: dešinę ranką, pasuktą delnu žemyn, ištieskite liemens aukštyje į „vietos“ pusę; švelniai palenkę kūną į priekį ir tardami komandą „Į vieta!“, nuleiskite ranką prie dešinės šlaunies. Tuo metu kaire ranka padarykite kelis lengvus (!) truktelėjimus pavadėliu ir su šuneliu eikite link vietos, kurią jūs pažymėjote atitinkamu daiktu. Šunelį reikėtų praleisti į priekį.


Judėdami kartokite komandą „Į vieta!“. Kai jūs atvedėte šunelį į vietą, paguldykite jį ir paskatinkite. Kartokite šį pratimą su nedidelėmis pauzėmis 2-3 kartus per pasivaikščiojimą. Tuo atveju, jei šunelis nueina iš vietos šalin, kartokite komandą griežtesniu tonu. Palaipsniui šunelį reikia išmokyti atlikti komandą „Į vietą!“ tiktai po gesto.

Taip pat skaitykite: Šunų elgesys visuomenėjeKaip pripratinti šunį prie pavadėlio?

Leave a Reply