Šunų viešbutis

Kačių veislės: britų trumpaplaukė katė

Britu trumpaplauke kateŠiuolaikinės britų trumpaplaukių kačių veislės pradžia buvo užregistruota 1898 m., kai veislė buvo užregistruota Anglų kačių mylėtojų klube.

Jeigu tikėsime tradicinėmis legendomis, tai šios veislės istorija prasidėjo tik prieš 2000 metų, kai šiuolaikinės britų trumpaplaukės katės protėviai atplaukė į savo naująją gimtinę kartu su romėnų užkariautojais. Romėnų kariai, panašu, taip stipriai šių kačių nemylėjo, kad eitų kartu į karo mūšius. Tikriausiai dėl to jos tapo aborigenų katėmis, gyvenančiomis šiuolaikinėje Prancūzijos teritorijoje.

Po atsikėlimo į Britanijos žemę šios katės ne tik išgyveno, bet ir puikiai prisitaikė prie naujų sąlygų, gyvendamos nuolatinių klajoklių gyvenimą. Klajokliškas gyvenimo būdas leido šioms katėms tapti stambiais, stipriais ir atspariais gyvūnais su išvystytu raumenynu bei šiltu, praktišku kailiuku.

Šiuolaikinė britų trumpaplaukių kačių rūšis – kruopštaus ir ilgo veisimo rezultatas. Tam, kad išgautų tolygią šios veislės kačių spalvą, veisimo metu šios katės buvo sukryžmintos su persų katėmis.

Veislės aprašymas

Užtenka vieno žvilgsnio į britų trumpaplaukę, kad iškart pamanytum, kad tai didžiulis katinas. Taip, tai stambi pritūpusi katė, su plačia krūtinės ląsta ir puikiai išvystytu raumenynu. Katės gali laisvai sverti 6 kilogramus, o suaugusio britų trumpaplaukio katino svoris gali pasiekti 10-12 kilogramų!

Turint tokį svorį, reikalingos ir atitinkamos letenėlės, kurios lengvai paneštų šį gyvūną. Letenėlės pas britų katę trumpos ir stambios. Net ir uodega šios stambios katės yra stora, su nedideliu užsisukimu gale.

Britų trumpaplaukę katę iškart galima atpažinti iš jos masyvios apvalios galvos su „storais“ skruostais, kurie galvą paverčia dar didesne ir apvalesne, taip pat iš labai išraiškingų, didelių ryškiai oranžinių akių.

Trumpos ausytės ir nedidelė trumpa norytė britų katės snukutį paverčia labai mielu.

Papildomo žavesio britų katei suteikia mielai atkarusios lūpos.

Britų trumpaplaukė katė – vienintelė katė, kuri turi aplink kaklą didelį odos skyrimą (atsakymas vešlią apykaklę turinčiai persų katei).

Savo nesmulkiu kūnu, trumpomis letenėlėmis, didele apvalia galva ir odos skyrimu ant kaklo britų katė labai panaši į riebų naująjį turtuolį. Tačiau su tokia „nesportine“, iš pirmo žvilgsnio, išvaizda, britų katė lengvai nubėgs ir užšuoliuos kur tik jai reikės.

Reikėtų atskirai pakalbėti apie kailiuką. Sunkios britų aborigenų kačių gyvenimo sąlygos pasireiškė ne tik stambiu raumeningu šios veislės kūnu, bet ir puikiais kailiniais su tankia pavilne. Savo išvaizda britų kačių kailis primena pliušą. O pačias britų kates neretai ir vadina pliušinėmis.

Britų kačių kailis ne tik gražus, bet ir praktiškas. Šios katės pačios puikiai sugeba prižiūrėti savo kailiuką; jo nereikia iššukuoti arba plauti (tiktai ypatingais avariniais atvejais).

Britų trumpaplaukės katės turi pakankamai daug kailio atspalvių. Tačiau pačios populiariausios britų katės – vieno tono mėlynos ir alyvinės atspalvių.

Britų kačių charakteris. Laikymas namuose

Dėl puikios genetinės bazės, kuri atiteko britų katėms iš aborigenų kačių, britų katės pasižymi puikiu imunitetu, ir, be abejo, stipria sveikata.

Šios katės puikiai sugyvena su žmonėmis ir kitais gyvūnais, tačiau tuo pačiu jos bus lyderėmis.

Britų katė nepasiūlys jums savo kompanijos, tačiau su malonumu atsakys į jūsų kvietimą.


Dideliu pliusu laikant britų trumpaplaukę katę galima laikyti jų praktišką kailiuką, kuris nereikalauja papildomos priežiūros iš šeimininko.

Ši stambi, graži katė, panaši į pliušinį meškutį ir pasižyminti ramiu charakteriu, yra ypač populiari tarp moterų.

Taip pat skaitykite: Kačių kūno kalba: kūno pozosNuodingos ir kenksmingos katėms medžiagos

Leave a Reply