Šunų viešbutis

Šeškų ligos

Šeškai yra labai linksmi, nenuilstantys, žaismingi gyvūnėliai, kuriuos labai smagu stebėti. Galima greitai išmokti pastebėti, kai šeškas jaučiasi prastai ir suserga. Susirgusiam šeškui pradings apetitas, jis nebenorės gerti ir žaisti. Šeškai turi gerą medžiagų apykaitą ir gali greitai netekti daug skysčių, jei kurį laiką negers vandens. Vandens trūkumas šešką gali greitai numarinti. Todėl jei augintinis ilgai nepasveiksta, reikia kuo skubiau kreiptis į veterinarą.

Visi šeškai bus linkę susirgti įvairiom ligom ar pradės negaluoti, jei nesirūpinsite ir tinkamai neapsaugosite savo augintinio. Šeškas gali susirgti trumpalaike liga, kurią greitai išgydysite, tačiau kitais atvejais gali prasidėti sunki ir rimta liga, kurios gydymas užtruks arba augintinis gali mirti. Šeškas greitai gali užsikrėsti ir nuo šeimininkų, sergančių gripu ar peršalimu. Kai gyvūnėlis suserga, galite tai pastebėti iš energijos trūkumo, kurios būdamas sveikas turi labai daug.

Peršalimas

Peršalimas šeškui pasireiškia varvančia norimi, kosuliu ir jis netgi gali pradėti čiaudėti. Kiti simptomai – viduriavimas, karščiavimas, apetito praradimas. Kad įsitikintumėte, ar šeškas tikrai serga paprastu peršalimu, ar liga yra rimtesnė, kreipkitės į veterinarą, kai tik pastebėsite pirmus ligos simptomus. Jei nustatysite, kad šeškui paprastas peršalimas, duokite jam gerti daug skysčių. Jei šeškas serga ir simptomai nepraeina ilgiau nei kelias dienas arba nustoja valgyti ir gerti, tai gali prognozuoti rimtą ligą, todėl kuo greičiau reikia kreiptis į veterinarą.

Žarnų nepraeinamumas

Ši liga gali pasireikšti, jei šeškas bus netinkamai prižiūrimas. Šie gyvūnėliai dėl savo smalsumo ir landumo greitai įsivelia į bėdą. Jie nori paragauti visko, kas yra aplink juos, todėl dažnai praryja įvairių daiktų mažas daleles. Dažnai žarnų nepraeinamumo priežastimi tampa plaukų gniutulai, kuriuos praryja šeškas. Paprastai šeškas labai greitai praryja tokį gniutulą, Jums net nepastebėjus. Patys dažniausi šios ligos simtomai yra staigus apetito praradimas, vėmimas ir viduriavimas. Kai visi šie simptomai pasireiškia, nedelsiant kreipkitės į veterinarą.

Širdies smūgis

Ši liga tampa pavojinga, kai šeškui greitai nesuteikiama reikiama pagalba. Širdies smūgis šeškus ištinka dėl to, kad jie nemoka prakaituoti taip, kaip žmonės. Taip pat jie negali reguliuoti savo kūno temperatūros. Todėl reikia pasirūpinti, kad namuose, kuriuose auginamas šeškas, vasarą nebūtų per karšta temperatūra. Visada duokite šeškui pakankamai vandens, kad nepritrūktų jo karštais vasaros mėnesiais ir nekiltų dehidratacija.

Antinksčių liga

Viena paplitusių šeškų ligų yra antinksčių liga (antinksčių liaukų vėžys). Ligos simptomai pasireiškia kailiuko slinkimu ir palyginti agresyviu elgesiu.

Insulinoma (kasos vėžys)

Tai dar viena paplitusi šeškų liga. Vėžys paveikia kasą ir ji pradeda gaminti daug insulino. Dėl to smarkiai nukrenta šeško cukraus kiekis kraujyje. Šios ligos požymiai – mieguistumas, priepuoliai ir putojimas iš burnos.

Pasiutligė

Šeškai yra labai linkę užsikrėsti pasiutlige ir gali pernešti ligą bei užkrėsti kitus. Kartą į metus reikia skiepyti šešką nuo pasiutligės, pradėti nuo 3 mėnesių amžiaus.


Egzistuoja ir daugiau virusinių ligų, kuriomis serga šeškai. Jos gali pasireikšti daugybe požymių – sumažėjusiu apetitu, viduriavimu, svorio netekimu.

Išsaugoti sveiką augintinį padės reguliarus lankymasis pas veterinarą (kartą per metus). Tinkamai prižiūrimas, Jūsų šeškas galės sveikai gyventi 8 metus ar daugiau.

Taip pat skaitykite: Šeško auginimas, Kuo šerti šešką?

Leave a Reply