Šunų viešbutis

Varliagyvių maitinimas

Gyvūno maitinimas priklauso nuo rūšies biologijos, maisto fiziologijos, būdo, kuriuo jis paprastai ieško maisto gamtoje, gyvūno amžiaus, fiziologinės būklės, siūlomų ėdalų įvairovės ir gyvūno laikymo sąlygų – ar jis laikomas atskirai, ar grupėje su kitais.

Amfibijų maisto racionas yra įvairus, bet į jį beveik visada įeina gyvi vabzdžiai ir kiti bestuburiai. Dažniausiai amfibijos yra maitinamos mažais ir dideliais svirpliais arba skėriais. Vabzdžio dydis turi būti ne didesnis, nei varliagyvio galva.

Svarbu atminti, kad ne visos amfibijos ėda negyvą maistą. Kartais varliagyvius galima apgauti, pakišant maistą pincetu. Šiuo atveju reikia sukioti pincetą prieš gyvūno nosį, kas imituos grobio judėjimą ir iššauks amfibijos puolimo refleksą.

Ėdalo rūšys

  • skėriai, žiogai, svirpliai;
  • dafnijos, koretra, tubifeksai, enchitrėjos, uodo trūklio lervos;
  • tarakonai;
  • muselės drozofilos;
  • šliužai, sraigės, sliekai (milčius ir zofobas geriau nenaudoti);
  • peliukai, varlių kiaušinėliai, varlės, žalia mėsa.

Gyvūną reikėtų maitinti įvairiu maistu, o kai kurioms rūšims būtini vitaminų ir mineralinių preparatų papildai (vitaminai A, D, E, B, kalcis), nes kitaip yra galimybė, kad varliagyvis susirgs rachitu. (Atminkite, kad kalcis pasisavinimas tik kartu su ultravioletu, todėl jums prireiks specialios ultravioletinės lempos.)

Amfibijoms nereikėtų duoti vabzdžius su kietu dangalu, kuris gali pakenkti varliagyvio žarnynui (zofobas ir milčius). Vaško kandis reikėtų duoti labai atsargiai – ne dažniau vieno karto per savaitę, nes jie sukelia nutukimą.

Kur gauti maistą?

Maistą varliagyviams galima nusipirkti zoo prekių parduotuvėse arba specialiuose fermose, kurios yra užsienyje, gaudyti miške (ne mieste) arba auginti pačiam.

Dafnijas, kurios yra vertingas maistas amfibijoms, geriausia auginti pačiam tvenkinyje arba dideliame akvariume, iš kurio jas lengva gaudyti sieteliu ar tinkleliu. Vasarą galima lauke pastatyti kibirą su vandeniu. Jis privilios uodus ir kitus vabzdžius ir jie ten padės kiaušinėlius, iš kurių greitu laiku pasirodys lervos. Paskui praskieskite vandenį pro arbatinį tinklelį ir maitinkite lervomis savo augintinius. Neduokite amfibijoms daugiau maisto, negu jos gali suvalgyti.

Kaip amfibijas maitinti?

Amfibijų maitinimo būdas priklauso nuo to, kaip jos medžioja laisvėje. Kai kurios gaudo gyvus vabzdžius liežuviu, kai kurios rankioja dvėseną (pavyzdžiui, tam tikros rupūžės), kai kurios griebia būsimą maistą iš karto burna. Namuose kai kuriuos varliagyvius galima apgauti duodant negyvą maistą pincetu. Svarbu, kad pincetas neturėtų aštrių kampų, kurie gali susižeisti gyvūną.

Galima pripratinti amfibijas ėsti ne tik nuo pinceto, bet ir iš tuščiavidurio akmens padarytos specialios lesyklėlės, skirtos maitinimui. Tuomet pripratusios amfibijos rinksis prie akmens, kad gautų maisto.

Varlės, kurios gyvena vandenyje, maitinamos uodo trūkio lervomis arba jūrinėmis krevetėmis. Kartais jos taip pat maitinamos gyvomis žuvelėmis, pavyzdžiui, gupijomis.

Aksolotliai dažnai maitinami žalia mėsa, tačiau ji greitai užteršia vandenį, kuris ima bjauriai dvokti. Geriau maitinti milčiais, nes jie ne taip teršia vandenį ir pakankamai pigūs, kad nusipirktumėte jų didelį kiekį.

Maitinant uodo trūkio lervomis į terariumą galimą patalpinti specialų plokščią maitinimo indelį, pripildytą vandens. Nereikėtų maisto tiesiog mesti į vandenį, nes nuo to jis greitai užsiteršia.

Musėms (jų lervoms) naudojama dėžutė su 5-15 mm skylutėmis, kuri yra pastatoma terariume. Išsilupusius vabzdžius varliagyviai iš karto suėda. Kad musių aktyvumas sumažėtų, jos yra dedamos į šaldytuvą.

Keičiant racioną reikia laikytis šių principų: prie naujo maisto pratinama palaipsniui; jis turi kiekybiškai ir kokybiškai tenkinti fiziologinius gyvūno poreikius; raciono keitimo metu būtina kruopščiai stebėti gyvūną; pasireiškus virškinimo sutrikimams raciono keitimą reikėtų sustabdyti.

Neseniai sugautų gyvūnų maitinimas taip pat turi savo ypatybes – juos reikėtų pradėti maitinti nuo labiausiai pageidautino maisto ir nuolatos varliagyvį stebėti.

Terariuminių gyvūnų maitinimo laikas priklauso nuo jų aktyvumo tipo – naktinis ar dieninis. Taip pat būtina atsižvelgti į individualias gyvūno savybes. Maitinimo dažnumas priklauso nuo amfibijos dydžio ir amžiaus, bet mažos dažniausiai maitinamos kelis kartus per dieną, o suaugusios – kartą per 2-3 dienas.

Maisto vitaminizacijos ir mineralizacijos būdai:

  • Pabarstyti maistui skirtus žiogus ir tarakonus sausais vitaminais. Vabzdžiai yra dedami į stiklainį ir pabarstomi vitaminais ir kalciu, o paskui stiklainis kelis kartus papurtomas. Bet milteliai blogai laikosi ant vabzdžių ir dozavimas išeina netikslus. Užsidarančiame stiklainyje maitinimui skirtus vabzdžius galima lengvai apipurkšti pasaldintu vandeniu (galima naudoti medaus tirpalą vandenyje). Paskui barstomi milteliai, stiklainis uždaromas ir pakratomas. Tokiu būdu vitaminai stipriai prilimpa prie vabzdžių, bet kai kurie iš jų lieka ant stiklainio sienelių ir dugno. Po to vabzdžiais galima maitinti varliagyvius, nes pabarstymas gerai laikosi.
  • Skysti (vandeningi) preparatai švirkšto su plona adata pagalba įvedami į tarakono ar žiogo pilvą. Tuomet kiekvienas vabzdys savyje turi griežtai nustatytą vaisto kiekį ir ganėtinai ilgą laiką išlieka gyvas: tarakonas – iki 3 parų, žiogai mažiau. Tokiu būdu galima gyvūnams duoti ir preparatus-tepalus, bet tuomet vabzdžiai žūsta per parą. Tačiau vitaminus-tepalus reikia duoti tik griežtai kontroliuojant proporcijas ir ne dažniau, nei 1 kartą per mėnesį.
  • Auginant jaunus varliagyvius, juos dažnai tenka maitinti įvairiais milteliniais preparatais. Dažniausiai tais, kuriuose yra kalcio (kalcio gliukonatas, kalcio glicerofosfatas, fitinas). Maitinant amfibijas, milteliais galima pabarstyti uodo trūkio lervas, ant kurių šlapio paviršiaus jie gerai laikosi.
  • Galima ruošti specialų pašarinį mišinį, kuriuo maitinti vabzdžius prieš duodant juos amfibijoms. Bet toks būdas naudingas tik tuomet, kai laikote didelį gyvūnų kiekį.

Taip pat skaitykite: Varliagyvių auginimo namuose pagrindai, Varliagyvio pasirinkimas ir pirkimas

Leave a Reply