Šunų viešbutis

Labiausiai paplitusių tritonų rūšių apžvalga

Vandens rūšys

Ispaniškas tritonas (Pleurodeles walti) – kitaip dar vadinamas dygliuotu tritonu. Labiausiai paplitęs Portugalijoje, Ispanijoje, Maroke. Ilgis iki 30 cm. Patinėliai mažesni ir lieknesni, nei patelės. Patelės turi labiau apvalainas formas ir yra daug stambesnės, nei patinėliai.

Ispaniškų tritonų laikymo sąlygos yra gana paprastos, todėl tinkamos „naujokams“. Suaugusiai ispanų porai reikės akvariumo nuo 50 l. Vienam tritonui gali užtekti ir 30-40 l akvariumo. Akvariume būtinai turi būti filtras, o apšildymas nereikalingas; ant dugno galima paberti stambaus žvyro, pasodinti augalus, nors tritonai gali puikiai gyventi ir tuščiame akvariume.

Kinijos nykštukinis   raudonpilvis tritonas (Cynops orientalis). Dydis iki 9-10 cm. Akvariumas nuo 15 l dviems-trims tritonams. Tritonai gali visus metus išgyventi vandenyje.

Laikymo sąlygos: temperatūra ne aukštesnė, nei 23˚C, gruntas, augalai, akvariume būtinas plaustelis, filtras, apšvietimas, apšildymas nereikalingas. Akvariumą reikia kruopščiai uždarinėti. Tritonai yra gana taikūs, todėl juos galima auginti didelėmis grupėmis. Bet negalima auginti tropiniuose akvariumuose su stambia žuvimi.

Trumpakojis tritonas, pachitritonas (Pachytriton labiatus). Dydis 15-20 cm. Visiškai vandens rūšis. Aktyvus, agresyvus plėšrūnas. Geriausia auginti kartu laikant patinėlį ir patelę. Auginant jų nedidelį kiekį neišvengiami tritonų tarpusavio susirėmimai.

Laikymo sąlygos: temperatūra 18-21˚C, šildymo nereikia, gruntas, augalai, pagaliai, grotos, kad būtų kur pasislėpti, apšvietimas.

Rūšys, kurios dažnai laikomos absoliučiai vandens tritonais

Skiauterėtąsis tritonas (Triturus cristatus).   Pats didžiausias iš vietinių tritonų, kurio ilgis iki 15-20 cm. Jį galima nusipirkti pavasarį, kovo pabaigoje-balandžio pradžioje. Reikėtų atminti, kad šis tritonas praleidžia tik kelis mėnesius vandenyje poravimosi metu, o rudenį išlipa ant kranto, todėl auginimui reikalingas akvaterariumas. Sausumos fazėje tritonas gyvena naktinį gyvenimą, todėl dieną jūs jo nepamatysite. Geriausia laikyti grupe, kurioje yra vienas patinėlis ir dvi patelės.

Laikymo vandenyje sąlygos: temperatūra neaukštesnė, nei 20-23˚C, gruntas, augalai, filtras, šildymas nereikalingas, būtinas plaustelis. Tritonas yra gana agresyvus ir stengsis pulti viską, kas lįs į jo nasrus.

Paprastasis tritonas (Triturus vulgaris).   Šiek tiek mažesnė rūšis. Ilgis iki 10 cm. Kaip ir skiauterėtąjį tritoną, paprastąjį tritoną galima nusipirkti pavasarį. Pardavėjai dažnai ir skiauterėtuosius, ir paprastuosius tritonus laiko absoliučiai vandens gyvūnais. Būkite atidūs ir nepasiduokite įkalbinėjimams. Prieš pirkdami, gerai išsiaiškinkite, ką perkate. Neteisingos laikymo sąlygos pražudys gyvūną.

Laikymo ir gyvenimo sąlygos tokios pačios, kaip ir skiauterėtojo tritono.

Trylotritonas (Tylototriton verrucosus). Kartais jį vadina „kinišku drakonu“. Jis taip pat dažnai laikomas visiškai vandens gyvūnu. Tritonas gana stambus – 15-20 cm. Laikymui reikalingas akvaterariumas.

Mažosios Azijos tritonas (Triturus vittatus). Kaip ir skiauterėtąjį bei paprastąjį tritoną, Mažosios Azijos tritoną galima nusipirkti pavasarį. Šių tritonų patinėliai be galo gražūs poravimosi metu, kas ir skatina juos gaudyti.

Ši rūšis įrašyta į Raudonąją knygą, taigi yra ties išnykimo riba ir jų gaudymas yra uždraustas.

Laikyti nelaisvėje sudėtinga. Jeigu jūs niekada nelaikėti tritonų, neskubėkite jo pirkti.


Tritonai yra gana kaprizingi, kelia daug reikalavimų vandens kokybei ir temperatūrai (neaukščiau 20˚C). Vandenyje jie praleidžia kelis mėnesius ir rudenį išlipa į sausumą. Sausumoje gyvena naktinį gyvenimą, o dieną tūno slėptuvėse ar užsikasa į drėgnas samanas.

Taip pat skaitykite: Tritonų laikymo sąlygos, Varliagyvio pasirinkimas ir pirkimas

Nuotraukų albumas: Labiausiai paplitusių tritonų rūšių apžvalga

Leave a Reply