Šunų viešbutis

Žiurkėnų rūšys

Žiurkėnai moksliškai yra skirstomi į 18 skirtingų rūšių, iš kurių 13 gyvena gamtoje. Likusios 5 rūšys auginamos namuose: Auksiniai (Sirijos), Roborovskio, Kinų, Nykštukiniai Kampbelo Rusijos ir Džiungarijos žiurkėnai.

Sirijos žiurkėnai (Mesocricetus auratus)

Tai viena populiariausių žiurkėnų rūšių. Kartais jie dar vadinami auksiniais arba meškiukais. Juos labai paprasta prižiūrėti, be to yra labai tinkami gyvūnai vaikams. Su kitų rūšių žiurkėnais jie nesutaria. Nuo 10 savaičių amžiaus Sirijos žiurkėnus patartina atskirti nuo kitų žiurkėnų ir auginti atskirai. Jie yra naktiniai gyvūnai, kurie dieną retai būna aktyvūs.

Sirijos žiurkėnai yra įvairių atspalvių ir yra vieni iš didžiausių, jų kūno ilgis yra apie 13cm. Jie turi labai trumpą uodegą, didelius pažandės maišelius ir mažas akis. Vidutinė Sirijos žiurkėnų gyvenimo trukmė – 2 – 2,5 metų, nors kartais išgyvena net iki 4 metų.

Nykštukiniai Kembelo Rusijos žiurkėnai (Phodopus campbellii)

Šie žiurkėnai yra labiau prisitaikantys nei Sirijos žiurkėnai ir gali būti laikomi drauge su skirtingų lyčių ir rūšių žiurkėnais tame pačiame narvelyje. Vis dėlto jie nemėgsta būti laikomi ant rankų kaip Sirijos žiurkėnai, todėl būdami susierzinę ar išsigandę gali įgnybti ar įkąsti. Nors jie yra naktiniai gyvūnėliai, dieną dažnai trumpam prabunda.

Nykštukiniai Kembelo Rusijos žiurkėnai yra labai maži, suaugę pasiekia vos 5-8cm. Sveria apie 7 gramus. Natūrali kailiuko spalva yra pilkšvai ruda su tamsesne juostele, enančia nugara žemyn, taip pat su kremine spalva šonuose ir balta papilve. Šie žiurkėnai vidutiniškai gyvena apie 2 metus.

Roborovskio žiurkėnai (Phodopus roborovskii)

Tai dar vienos rūšies žiurkėnai, kurie gerai sugyvena su skirtingų lyčių ir rūšių žiurkėnais, jeigu yra supažindinami ankstyvame amžiuje. Roborovskio žiurkėnai paprastai nesikandžioja, yra mieli. Dėl per didelio judrumo ir mažo dydžio patartina šiuos žiurkėnus tik stebėti ir kuo mažiau laikyti rankose. Jei laikote rankose, svarbu būti tokioje vietoje, kur jis negalėtų pabėgti arba lengvai pagautumėte. Šie žiurkėnai taip pat yra naktiniai.

Roborovskio žiurkėnai yra rudi su smėlio atspalviu, pilvas baltos spalvos, aplink akis turi baltas dėmes, kartais baltą snukutį. Jie yra patys mažiausi iš populiariausių žiurkėnų rūšių. Suaugusių žiurkėnų ilgis tik 4-5cm. Vidutinė gyvenimo trukmė yra ilgesnė nei kitų rūšių žiurkėnų, jie išgyvena 3-3,5 metų.

Kinų žiurkėnai (Cricetulus griseus)

Kitaip jie dar vadinami dryžuotais. Šie žiurkėnai nesugyvena su kitų rūšių žiurkėnais, todėl geriausia juos laikyti atskirai. Nors gali būti agresyvūs tarpusavyje, su žmonėmis jie būna draugiški ir retai kandžiojasi. Dienomis šie žiurkėnai būna budrūs tik trumpą laiką, o labiausiai jie yra aktyvūs naktį. Kinų žiurkėnai yra dažnai painiojami su Nykštukiniais žiurkėnais. Jų kūnas yra panašus į žiurkių ar pelių – ilgas ir lieknas. Šie žiurkėnai būna dviejų atspalvių: balti su tamsesnėm dėmelėm ir tamsiai rudi su beveik juoda nugara ir dramblio kaulo spalvos papilve. Vidutinė kinų žiurkėnų gyvenimo trukmė yra 1,5 – 2 metai.

Džiungarijos žiurkėnas (Phodopus sungorus)

Džiungarijos žiurkėnukas išauga maždaug iki 10 cm, tesiekia 45 g svorį ir, pasiekęs lytinės brandos amžių, teikia pirmenybę vienišam gyvenimo būdui. Iš visų nykštukinių žiurkėnų, ši rūšis labiausiai tinka prijaukinimui. Jie taip nesikandžioja, kaip Kambelo žiurkėnai ir ne tokie nervingi, kaip Roborovskio žiurkėnai. Bet vis dėlto jie, kaip ir visi nykštukiniai žiurkėnai, labiau tinkami būti tik stebėjimo objektu. Džiungarinio žiurkėno letenėlių padai lengvai padengti kailiuku, o jo kailis keičia spalvą, kai temperatūra ilgesnį laiką būna žemesnė, nei 16 laipsnių Celsijaus. Tokiu atveju kailis vietomis tampa šviesesnis. Bet absoliučiai baltu jis tampa be galo retai.


Džiungariniams žiurkėnams, kaip ir visoms žiurkėnų rūšims, stipriai pasireiškia noras nuolatos judėti ir, jei tokios galimybės nėra, tai gali iššaukti elgesio ir sveikatos sutrikimus.

Taip pat skaitykite: Žiurkėno laikymas, Ką valgo žiurkėnai?Nuotraukų albumas: Žiurkėnų rūšys

Leave a Reply