Šunų viešbutis

Papūgų ligos

Papūgų, kaip ir daugelio kitų narveliuose auginamų paukščių, ligos dar nėra pakankamai gerai ištirtos. Vis dėlto kai kurie susirgimai, kurie dažniausiai užpuola papūgėles, auginamas namų sąlygomis, turi ganėtinai aiškiai išreikštus simptomus, todėl laiku pradėtas gydymas būna ganėtinai efektyvus.

Bet, be abejo, kiekvienai ligai užkirsti kelią yra lengviau, negu ją gydyti. Todėl profilaktinės priemonės kartu su teisingu maitinimu ir rūpestinga priežiūra – tai būtina sąlyga, auginant papūgą nelaisvėje.

Ligų simptomai

Sveikas paukštis atrodo linksmas, judrus, klega, gieda ir lesa maistą su apetitu. Tuo tarpu sergantis, atvirkščiai – mažai juda, jo plunksnos atrodo lyg ištaršytos, sparnai šiek tiek nuleisti, galva prispausta prie pečių arba paslėpta po sparnu. Jis mažai lesa, akys aptemusios, kvėpavimas sunkus. Bet simptomai ne visada pasireiškia iš karto. Jeigu šeimininkas gerai žino šios papūgos būdą ir charakterį, jis gali nepastebėtas ją stebėti ir nustatyti nukrypimus nuo kasdieninių elgesio normų. Papūga gali būti mažiau judri, negu kitos, ji ima miegoti ilgiau, negu paprastai, o kvėpavimas tampa dažnesnis arba kvėpuojama su pertrūkiais. Šie simptomai, kartu su apetito sumažėjimu, kalba apie prastą paukščio savijautą.

Prastos savijautos priežastys gali būti labai įvairios. Dažnai nustatyti teisingą diagnozę gali tik veterinarijos specialistai laboratorinėmis sąlygomis, todėl įtariant, kad paukštis galėjo susirgti, reikėtų jį parodyti veterinarui. Taip pat nepamirškite, kad kai kurie paukščių susirgimai pavojingi ir žmonėms, pavyzdžiui, ornitozė ir tuberkuliozė, todėl specialisto laiku ir teisingai nustatyta diagnozė svarbi žmonių, turinčių tiesioginį kontaktą su sergančiu paukščiu, sveikatai.

Avitaminozė

Viena iš priežasčių, sukeliančių įvairaus pobūdžio ligas, – tai netinkamas papūgėlės maitinimas. Maitinimas vienodo tipo lesalu (pavyzdžiui, sausais grūdais, košėmis ir pan.) sukelia susirgimą, vadinamą avitaminoze. Šis susirgimas nėra infekcinis, bet, kad ir kas bebūtų, jeigu jį apleisti ir nekreipti dėmesio, išgydyti paukštį gali būti sudėtinga. Avitaminozė pasireiškia įvairiai, priklausomai nuo to, kurio vitamino trūksta. Todėl ir pavadinimas priklauso nuo vitamino – avitaminozė A, avitaminozė B ir t. t.

Netinkama mityba

Paukštis gali nutukti, jeigu jį per daug gausiai maitinsite maistu, kuriame yra daug riebalų (pavyzdžiui, saulėgrąžomis, kanapėmis, riešutais), o tai mažina atsparumą infekcijoms ir galimybei užsikrėsti parazitais, bei skatina vystytis ligas, susijusias su organizmo medžiagų apykaitos sutrikimais. Išimtis yra tik tie paukščiai, kurie yra laikomi gryname ore didelėse erdviose patalpose. O štai didelis kiekis sviestinio maisto, esantis paukščio racione, yra visai pateisinamas dalykas ir dažniausiai neveda prie susirgimų, susijusių su medžiagų apykaitos sutrikimais.

Labai sudėtinga gydyti papūgų traumas, nes, naudodamos stiprų snapą, jos nuplėšia fiksuojančius tvarsčius ir įtvarus, kurie yra uždedami, esant galūnių lūžiams ir pan. Beto, jeigu buvo naudojamas tepalas ir jis pateko ant paukščio plunksnų (pavyzdžiui, sutepant žaizdas ant odos), tai tas plunksnas, kurios yra išpurvintos tepalu, paukštis dažniausiai išsipeša. Tokį tepalą naudojant daug kartų paukštis gali įgyti įprotį tiesiog be priežasties pešiotis plunksnas.

Palyginimui paukščių ligas galima išskirstyti į neužkrečiamas, infekcines ir invazines. Neužkrečiamos ligos kyla pažeidus paukščio lesinimo, laikymo ir priežiūros taisykles, o taip pat dėl priežasčių, kurios nepriklauso nuo paukščio augintojo. Pastebėjus, kad jūsų mylimas augintinis negaluoja, būtina laiku kreiptis į veterinarą tam, kad būtų teisingai nustatyta diagnozė ir užkirstas kelias paukščio mirčiai.

Infekcinės ligos kyla tuomet, kai į organizmą patenka specifinis infekcijos sukėlėjas.


Invazinės ligos – tai ligos, kurias sukelia gyvūliniai parazitai.

Tam, kad būtų teisingai ir tiksliai nustatyta virusinių, bakterinių, mitologinių ir parazitinių susirgimų diagnozė, būtinas specialus išmatų, odos mėginėlių, gerklės turinio ir gūžio, išskyrų iš nosies, burnos ertmės ir akių tyrimas, atliekamas veterinarijos laboratorijoje.

Taip pat skaitykite: Papūgų laikymas ir priežiūra, Bute slypintys pavojai

Leave a Reply