Šunų viešbutis

Kaip išmokyti papūgą kalbėti?

Išmokyti kalbėti lengviau jauną papūgą, bet pasitaiko atvejų, kai net ir dešimtmetės papūgos pradeda šnekėti. Kalbėti gali tiek vyriškos, tiek moteriškos lyties papūgos. Išmokyti susiporavusias banguotas papūgėles kalbėti ypač sunku, bet kalbanti papūga, gavusi porą, nenustos šnekėti. Ji ir toliau mokysis naujus žodžius, o ir kita papūgėlė išmoks kelis naujus žodžius.

Kad išmokytumėte papūgėlę kalbėti, turi būti ryšys tarp jos ir žmogaus. Svarbu, kad papūgėlė jūsų nebijotų. To galima pasiekti kuo daugiau laiko praleidžiant su ja, be to jūsų augintinė turi parodyti norą bendrauti su jumis, o ne tik gauti maisto.

Pradėti mokyti kalbėti papūgėlę galima gana anksti, kai ji nebebijo jūsų ir jūs galite laisvai būti šalia narvelio. Juk pokalbis – vienas iš prijaukinimo elementų.

Nuo ko pradėti mokyti

Pirmiausia, ką išmoksta papūgėlė – tai jos vardas (tai pirmas žodis, kurį jos ištaria arba kurį jas išmokina). Kartokite jį dažnai, kreipkitės į ją vardu, kai bendraujate.

Šeimininkas turi būti puikios nuotaikos. Papūgos labai gerai jaučia šeimininkų nuotaikas. Papūga taip pat turi būti geros nuotaikos. Negalima papūgos mokyti, jei ji yra pavargusi, alkana, valosi plunksnas arba per daug aktyvi.

Užsiėmimai turi būti sistemingi – vieną ar kelis kartus per dieną po 10, 15 min. Nesvarbu kiek kartų ir kada jūs tuo užsiimate, svarbu, kad nuotaika būtų gera.

Nebūtina visiška tyla mokymo metu, bet stiprūs pašaliniai garsai nepageidaujami. Galite įjungti muziką, tik sumažinkite garsą. Šalia neturėtų būti nieko, kas stipriai atitrauktų papūgėlės dėmesį.

Ar galima naudoti balso įrašus?

Papūgą reikia mokyti individualiai, nenaudojant jokių papildomų technikų. Nenaudokite jokių balso įrašų, nes paukščiui tai bus neįdomu. Ir, žinoma, nepalikite pusdienį įjungto magnetofono – papūgėlei tai taps tik fonu, kaip ir jūsų balsas.

Kokias frazes papūgėlės išmoksta greičiau?

Banguotosios papūgėles sugeba atkartoti frazes, nesvarbu kokia kalba jos bus pasakytos. Jos lengvai įsimena frazes su „r“ ir šnypščiančiais priebalsiais. Frazės turi būti paprastos, iš dviejų žodžių.

Mokinkite iš karto kelias frazes, nes ne visos jos patiks papūgėlei, be to nebus taip nuobodu. Mokykite frazes būtent iš dviejų žodžiu, o ne atskirus žodžius. Frazės, kurias mokinate, turi patikti ir jums. Jos turėtų būti lengvai ištariamos, švelnios, spalvingos, aiškios. Frazes tarkite rūpestingai ir atidžiai, po dešimt kartų kiekvieną frazę pakaitomis. Neužmirškite pagirti savo papūgėlės mokymo metu. Jei matote, kad papūgėlė nustojo domėtis mokslu – nuskrido, jai pasidarė liūdna arba ji išalko – mokslų netęskit, naudos vistiek jau nebus.

Jei jūsų papūgėlė pradeda kalbėti arba bando tarti frazes ne pamokos metu, tai atsakykite jai. Kalbėti jos pradeda, kai girdi žmonių balsus, grojant muzikai arba kai įjungtas dulkių siurblys. Nereikėtų persistengti ir varginti savo augintino, dažnai kartojant tas frazes. Mokinkite su saiku.

Kada papugėlė išmoks šnekėti?

Pirmą frazę papūgėlė gali ištarti po mėnesio arba po trijų mėnesių. Nelaukite greito rezultato. Jei norite, kad išmoktos frazės būtų neužmirštos, jas reikia kartoti. Mokantis naujas frazes reikia pakartoti ir seniau išmoktas.


Iš pradžių papūgėlė žodžius tars labai neaiškiai. Gali būti, kad jūs dėl to neišgirsite dalies jos išmoktų žodžių. Vidutiniškai užtrunka nuo vieno iki trijų mėnesių, kol papūgėlė ištaria pirmąsias frazes.

Prašome nepamiršti, kad gebėjimas kalbėti – ne pats didžiausias papūgėlės privalumas. Kantrybės jums.

Taip pat skaitykite: Papūgos prijaukinimas, Bute slypintys pavojai

Leave a Reply