Šunų viešbutis

Kaip pripratinti šešką prie tualeto

Šeškai – tai labai sumanūs gyvūnai ir juos nesunku įpratinti vaikščioti į tualetą specialiai tam skirtoje vietoje. Tačiau tam, kad sėkmingai prie to pripratintumėte šešką, jums prireiks nemažai kantrybės ir užsispyrimo.

Dėžė tualetui

Kokį tualeto tipą išsirinkti? Šeškams puikiai tinka įprastas katėms skirtas tualetas. Pageidautina, kad jis būtų su grotelėmis. Jeigu jūsų šeškiukas dar visai mažas, tai pasistenkite išsirinkti tualetą su žemesniais kraštais. Šiuo metu narvuose, skirtuose fretkoms, dažnai būna maži kampiniai tualetai, bet praktika rodo, kad šeškams jie netinka ir jie naudoja juos ne pagal paskirtį.

Kokį kraiką rinktis? Kraikas, skirtas tualetui, leidžia rečiau jį plauti, kadangi sugeria šlapimą ir kvapus. Šeškams galima naudoti sugeriančius kačių kraikus. Šeškams tinkami pripažįstami geliniai ir medžio drožlių kraikai. Jeigu tualetas turi groteles, galima jį ir nepripildyti kraiku, pakanka tik palaikyti jį švarų.

Kaip dažnai valyti tualetą? Šeškai – tai švarą mėgstantys gyvūnai, todėl svarbu ekskrementus pašalinti iš karto, kai jie pasirodo. Tualetą be kraiko valykite ne rečiau, kaip 1 kartą per dieną. Tualetą reikėtų plauti švariu tekančiu vandeniu ir jokiu būdu nenaudojant priemones, skirtas naikinti kvapus.

Kur pastatyti tualetą? Paprastai šeškai linkę išsirinkti vietą tualetui kur nors kamputyje, kur ramu ir saugu. Galima pasiūlyti gyvūnui pačiam išsirinkti labiausiai jam tinkamą vietą, kur vėliau ir bus pastatytas tualetas. Tačiau jeigu ta vietą, kurią išsirinko gyvūnas, jums absoliučiai netinkama, tai pasistenkite visais įmanomais būdais šioje vietoje atsikratyti kvapų, nes kitaip šeškas bus užsispyręs ir vis grįš į tą pačią vietą.

Pripratinimas prie tualeto

Kokio amžiaus šešką jau galima pratinti prie tualeto? Atsakymas paprastas – kuo anksčiau, tuo geriau. Dauguma gerai prie savo tualeto pripratintų patelių iš karto pažymi kelią iki jo savo mažyliams, kai tik jie išlenda iš lizdelio. Patyręs veisėjas jau nuo šio momento pradeda pratinti mažus šeškiukus prie tualeto. Daugumoje tokių atvejų jau dviejų mėnesių amžiaus mažyliai gerai supranta, kam jis skirtas.

Kaip pripratinti šešką prie tualeto? Pradėkite pratinti prie tualeto narvelyje, kuriame šeškas yra apribotoje erdvėje. Įdėkite į narvą tą patį tualetą, kurį vėliau planuojate naudoti patalpoje.

Maži šeškiukai savo elgesiu dažnai išduoda norą nueiti į tualetą. Kai tiktai pastebėjote, kad šeškiukas traukiasi atbulas, kelia uodegėlę (dažniausiai tai būna pabudus praėjus 5-7 minutėms) – tai yra užtikrintas požymis, kad jį reikėtų pasodinti į tualetą. Kai tiktai šeškas atliks savo reikalą, pagirkite jį, pavaišinkite skanėstu ir išleiskite trumpam pasivaikščioti.

Jeigu šeškiukas pridėjo netinkamoje vietoje, elkitės ramiai ir be riksmų. Griežtu balsu kartodami „Fu!“ arba „Negalima!“, leiskite gyvūnui suprasti, kad taip daryti nereikėjo. Bardami vartokite tuos pačius žodžius ir nekeiskite intonacijos. Atminkite, kad šešką bausti ir reikšti savo nepasitenkinimą galima tiktai iš karto po jo neteisingo poelgio, nes kitaip šeškas tiesiog nesupras, už ką būtent jis yra baudžiamas.


Po to, kai šeškas išmoks eiti į tualetą, esantį narve, pabandykite leisti jam laisvai judėti viename kambaryje. Neleiskite šeškui vaikščioti po visus namus, kol jis nepripras prie savo tualeto, esančio venoje patalpoje, bet ne narvelyje.

Taip pat skaitykite: Šeško auklėjimas, Kuo šerti šešką?

Leave a Reply