Šunų viešbutis

Renkamės šešką: patinas ar patelė?

Šeškai – tai gyvūnai, kurie turi ryškiai išreikštą lytinį dimorfizmą: patinai ir patelės labai stipriai skiriasi dydžiu, proporcijomis, elgesiu ir charakteriu. Patinai 1,5-2 kartus stambesni, nei patelės, jie turi platesnį ir plokštesnį snukį, stambias letenas, tankesnį kailį. Jų vidutinė masė – 1,2-2,5 kg (nors galima sutikti egzempliorius iki 3,5 kg svorio), dydžiai – iki 70 cm. Gerai išpuoselėtas stambus patinėlis, turintis prašmatnų žieminį kailį kažkuo primena mažą pūkuotą meškiuką. Tuo tarpu patelės labiau ištysusios į ilgį, lieknesnės, todėl atrodo labai grakščiai, jų snukis ir letenos siauresnės. Vidutinė patelių masė – 0,7-1 kg, kūno dydis – 25-40 cm.

Patinėlių ir patelių charakteriai

Šeškų patinai labiau tingūs ir ramūs, prisirišę prie šeimininko, daugelis mėgsta miegoti ant rankų. Tačiau nekastruoti patinėliai rujos metu tampa labai aktyvūs ir neramūs, jie žymi teritoriją ir nuolatos ieško patelės.

Šeškų patelės labiau nepriklausomos, mažiau prisiriša prie žmogaus ir labiau – prie teritorijos, kurioje gyvena, bet tuo pačiu metu jas lengviau mokyti ir jos greičiau viską supranta, nei patinai. Jos žaismingesnės, aktyvesnės ir neramesnės. Vidutiniškai patelės protingesnės ir sumanesnės, nei patinai. Bendrai kalbant, patelėms aplinkinis pasaulis yra labiau įdomus, nei šeimininkas, o patinėliams – atvirkščiai.

Bet tai tik bendros charakterio savybės, kurios gali ir nepasireikšti konkrečiam gyvūnui, nes šeškams yra būdingas ryškiai išreikštas individualumas. Sutinkamos patelės, kurios labai prisiriša prie šeimininko ir nuolatos sekioja paskui jį, ir patinai, kurie labiau domisi aplinkiniu pasauliu, nei žmogumi. Jeigu jūs norite turėti draugą-kompanioną, kuris jus mylėtų, tuomet, kai išeinate, lauktų jūsų grįžimo – jums labiau tiks patinėlis, o jeigu jums labiau patinka savarankiškas gyvūnas, kuris „vaikšto vienas“, bet tuo pačiu kontaktuoja ir bendrauja (tiesa, savo iniciatyva) su jumis – įsigykite patelę.

Patinų ir patelių laikymo ypatybės

Ką lengviau auginti – patiną ar patelę? Šis klausimas kyla kiekvienam, kuris mąsto įsigyti šešką.

Patelės. Pateles lengviau mokyti, bei jos yra paklusnesnės, nei patinai, todėl jas daug lengviau išmokyti eiti į tualetą. Tiriant teritoriją patelių elgesys įvairesnis ir labiau netinkamas. Patelės labiau nepavojingos vaikams. Jeigu žmogus neturi šeškų auginimo patirties, jam dažnai rekomenduojama įsigyti būtent patelę. Pagrindinė problema, kuri iškyla patelės savininkui – tai arba būtinybė sulaukti iš jos palikuonių, arba kastruoti.

Patinai. Šeško patinėlis – tai gyvūnas, apie kurį galima pasakyti „yra už ko nusitverti“. Esant geroms giminės prielaidoms ir teisingoms auginimo sąlygoms – tai yra prabangiai atrodantis gyvūnas, turinti nuostabų kailį ir gražų snukelį. Tačiau patinėlį sunkiau pripratinti prie tualeto, nei patelę, o paauglystės periodu jis bandys dominuoti šeimininko atžvilgiu (kaip tai daro augantys šuneliai). Auklėjant patinėlį tenka naudoti daugiau užsispyrimo ir griežtumo, nei patelės atveju, ir skirti daugiau dėmesio bendravimui su gyvūnu. Patinus taip pat būtina kastruoti, aišku, jeigu nenorite dalyvauti šeškiukų veisime. Esmė tame, jog rujos metu patinai ima žymėti teritoriją šlapimo žymėmis, kurios skleidžia stiprų nemalonų kvapą. Beto, patinėliai tampa agresyvesni ir mažiau klausosi šeimininko.


Taip pat skaitykite: Kuo šerti šešką?Šeško auklėjimas

Leave a Reply