Šunų viešbutis

Žiurkėnų nėštumas ir gimdymas

Pirmasis nėštumas. Nors žiurkėnai subręsta dauginimuisi būdami jau 3-6 savaičių, toks ankstyvas amžius netinka pirmam gimdymui. 3-6 savaitė yra toks amžius, kai žiurkėno organizmas pradeda labai intensyviai vystytis. Todėl tokio amžiaus patelių nėštumas gali sukelti rachitą ir kitus sunkumus. Be to, jaunos patelės labai dažnai suėda visus savo palikuonis. Pats geriausias laikas poravimuisi – 4-6 mėnuo.

Kiek trunka žiurkėnų nėštumas

Bėgant metams žiurkėnai atsiveda keletą vadų po 4-12 žiurkėnų su kiekviena. Nėštumas trunka apie 14-19 dienų (džiungarijos patelėms gali trukti iki 30 dienų).

Žiurkėnų poravimasis

Tam, kad žiurkėnai susiporuotų, patelę įkelia į žiurkėno narvelį, o po susiporavimo iškelia. Žiurkėnus galima suporuoti tik vaisingu patelės laikotarpiu, kitaip jie gali stipriai susipešti. Vaisingos dienos būna kas 3-5 dienas vakarais ir gali trukti nuo 4 iki 24 valandų. Vaisingomis dienomis patelė pradeda skjleisti stiprų muskuso kvapą, o uodegos plote patelei pradeda tekėti gleivės. Kai kurioms patelėms žiemą nebūna vaisingų periodų.

Patelė tampa vaisinga ne anksčiau kaip 3 mėnesių amžiaus. Kai patelė tampa nėščia, žiurkėną reikia laikyti atskirai nuo jos, kad nesunaikintų lizdo ir nesuėstų atsivestų palikuonių.

Kaip atpažinti žiurkėnų nėštumą

Patelė nevisuomet tampa nėščia iš pirmo karto. Kartais poravimąsi tenka pakartoti keletą kartų (pagrindinis požymis, rodantis, kad patelė nenėščia – atsinaujinęs tekėjimas po 3-5 dienų). Patelės nėštumas jau tampa akivaizdus 10-ą dieną.

Gimdymas

Likus kelioms dienoms iki gimdymo, reikia labai kruopščiai išvalyti ir išdezinfekuoti narvelį. Reikia pridėti šviežio kraiko, pašaro, įpilti į gertuvę šviežio vandens, pastatyti namuką. Taip pat reikia išimti iš narvelio gilius indelius, kad paaugę mažyliai netyčia neįkristų į dubenėlius su vandeniu.

Patelių gimdymams geriau naudoti vienaaukštį narvelį. Jeigu narvelyje yra iškeliamas padėklas ir grotelės ant dugno, tai narvelio dugnas pripildomas pjuvenomis. Geriau nedėkite greitai gendančių produktų! Patelė būtinai juos paslėps ir maistas suges.

Veisimas

Žiurkėnai gimsta būdami maži, pliki, akli ir kurti, maitinasi vien motinos pienu iki 18-20 dienų.

Pirmų gmdymų metu patelė suėda kelis silpnus ir netgi sveikus mažylius. Kaip bebūtų keista, to priežastis yra sveikų palikuonių išsaugojimas. Patelė savo jauniklius suėda tuo atveju, jei jai neužtenka maisto, jeigu žiurkiukai turi kokių nors gimimo traumų arba patelė jaučiasi nerami. Tai yra priežastis, kodėl patelę ir jauniklius po gimdymo 2 savaičių laikotarpiui reikia aprūpinti sveiku racionu, pakankamu kiekiu švaraus vandens. Šiuo periodu taip pat negalima atidarinėti narvelio. Apžiūrėti patelę reikia tik tuo atveju, kai reikia pamaitinti arba pakeisti vandenį gertuvėje.

Nėščios ir maitinančios patelės šėrimas


Nėštumo ir maitinimo laikotarpiu patelę reikia maitinti baltymingu maistu – 1-2 kartus per savaitę, nedideliais kiekiais virta vištiena, virtu kiaušinio tryniu, neriebia varške (be papildomų priedų, nesaldintą). Visus šiuos produktus reikia duoti atskirai skirtingomis dienomis, ne viską iš karto. Pavyzdžiui, antradienį truputį virtos vištienos mėsos, ketvirtadienį truputį vištienos. Žiurkėnų maistas ir sultingas maistas duodamas kasdien. Vištieną reikia virti be kokių nors prieskonių, be druskos.

Taip pat skaitykite: Žiurkėno laikymas, Ką valgo žiurkėnai?

Leave a Reply