Šunų viešbutis

Kaip suprasti triušį?

Jeigu Jūs nusprendėte tapti naminio dekoratyvinio triušio savininku, atminkite, kad Jūs įsigysite ne tik pūkuotą žvėriuką su ilgomis ausimis, bet ir gyvūną, kurį iš pat pradžių žmonės laikė tik dėl dviejų priežasčių – mėsai arba pūkams. Ne taip, kaip šunys ir katės, kurie jau daugybę amžių taikiai sugyvena su žmonėmis, laukinius triušius, palyginus su jais, imta prijaukinti palyginus neseniai. Todėl užkariauti triušio meilę ir prisirišimą daug sudėtingiau. Jo charakterio negalima lyginti su katės ar šuns, nes jis yra individualus ir nepanašus į jokio kito naminio gyvūno.

Paprastai triušis išreiškia savo jausmus tam tikrų pozų, ausų judėjimo, elgesio manierų pagalba, be to, tie patys judesiai skirtingoje aplinkoje gali reikšti skirtingus dalykus.

Triušio nosies judėjimas

Manote, kad triušis judina nosytę tik tais atvejais, kai ką nors uosto? Visai ne. Pagal nosies judesius galima atspėti triušio nuotaiką ir susidomėjimo laipsnį.

Greitas nosies judinimas dažniausiai reiškia, kad jūsų augintinis kažkuo susidomėjo, be to, kuo greičiau nosis juda, tuo didesnį susidomėjimą jaučia triušis. Dar vienas susidomėjimo indikatorius – tai styrančios ausys.

Eksperimentuodami pabandykite padaryti ką nors keisto netoli nuo triušio (tik neišgąsdinkite jo) ir jūs pamatysite, kad jo nosis pradės judėti daug greičiau, o ausys ims styroti – t.y. triušis susidomės. Vėliau, jei smalsumas ir susidomėjimas pasieks aukščiausią tašką, triušis nustos judinti nosį.

Jeigu triušis lėtai judina nosytę, reiškia, jis yra puikios nuotaikos. O štai jei triušis susimąstys, jo nosis nustos judėti.

Ką reiškia triušio kūno pozos

Priklausomai nuo nuotaikos, ilsėdamasis triušis gali įsitaisyti įvairiose padėtyse. Be to, manoma, kad kuo labiau nekomfortiška, kaip mums atrodo, besiilsinčio triušio padėtis, tuo labiau atsipalaidavęs jis jaučiasi.

Viena iš labiausiai paplitusių pozų – tai kai triušis guli ant pilvo, snukutis nukreiptas pirmyn, letenos pakištos po savimi, ausys styro į viršų (aišku, tik jei tai nėra nulėpausis triušis). Kuo arčiau grindų yra nugara, tuo ramiau ir patogiau snaudžia triušelis.

Kartais triušis gali nusvirti ant šono, tuo pačiu netgi užriesdamas akis. Jeigu jūs pirmą kartą matote tokią gulėjimo padėtį, jums gali pasirodyti, kad triušelis mirė. Nesijaudinkite, tai tik reiškia, kad triušelis jaučiasi visiškai „savo lėkštėje“ ir yra puikios nuotaikos.

Smalsumo rodymas

Jeigu esamoje aplinkoje triušis jaučiasi laisvai ir komfortiškai, jis ima viską aplinkui tyrinėti. Triušiai, kaip ir dauguma kitų gyvūnų, labai smalsūs ir viskuo besidomintys. Jeigu triušis kažkuo yra labai susidomėjęs, jis gali pakelti aukštyn ir nukreipti pirmyn ausis bei ištiesti kaklą. Ausų padėtis tuo metu, kai triušis nerimauja, atrodo labai panašiai, bet tuo metu, kai triušis dėl kažko jaučiasi nepatikliai, jis nepasisuka šonu į jį gąsdinantį daiktą ir neištiesia kaklo, taigi atskirti šias dvi triušio būsenas nebus labai sudėtinga.

Kaip triušis išreiškia nepasitenkinimą

Sužinoti, kad triušis yra labai supykęs ir agresyvus, galima pažvelgus į jo kūno, ausų ir uodegos padėtį. Kai triušis yra viskuo patenkintas, jo ausys styro tiesiai ir yra nukreiptos šiek tiek į priekį. Jeigu triušiui kažkas nepatinka, jis nukreipia ausis į šonus ir atgal.


Jeigu triušis priglaudžia ausis prie nugaros, o jo galva tuo metu išlieka pakelta, tai gali reikšti didžiulį nepasitenkinimą. Pakelta ir atgal nukreipta uodega rodo agresyvumo laipsnį. Jeigu tuo metu triušis pasisukęs į jus snukučiu, o priekinės letenos išskiestos, saugokitės, tai parodo didžiulį agresijos laipsnį. Jeigu triušis ne per daug piktas, o tiesiog jūs jį labai nuskriaudėt arba jis yra išsigandęs, jis gali pasisukti į jus šonu.

Taip pat skaitykite: Nykštukinių triušių laikymas, Triušis: pirmosios dienos naujuose namuose

Leave a Reply