Šunų viešbutis

Ką daryti, jeigu triušis graužia baldus?

Egzistuoja dvi pagrindinės priežastys, dėl ko triušiai graužia bute viską iš eilės, pradedant apmušalais ir baigiant baldais.

Priežastis numeris 1: triušiui nuobodu

Laukinis triušis visą savo gyvenimą nuolatos yra kažkuo užsiėmęs: jis rausia urvelius, ieško maisto, stebi, ar nėra aplinkui plėšrūnų, saugo savo teritoriją. Ką daro triušis, gyvenantis bute? Sėdi narve. Bėgioja, kiek jam tai yra leidžiama. Suvalgo skirtą maisto porciją ir miega. Kartais bendrauja su šeimininkais. Susikaupia daug energijos ir instinkto sukeltas aktyvumas prašosi išleidžiamas. Triušis, gaudamas nors šiek tiek laisvės, puola į darbą: bando viską paragauti, rausia, žymi teritoriją.

Ką daryti:

  • duokite triušiui žaislų: kartonines dėžes su iškirptomis skylėmis (kad triušis galėtų graužti, bėgioti viduje, rausti), šieno pluoštelius, sukištus į kartoninius rulonus nuo tualetinio popieriaus (tegul triušis ieško maisto), pintus, laku nepadengtus krepšius (kad graužtų), tunelius iš kartono arba audeklo (kad bėgiotų ir graužtų).
  • aiškiai apibrėžkite savo ir triušio teritoriją (patieskite kilimėlį, pastatykite voljerą ir t.t.) – triušis turi suprasti, kokią teritoriją galima saugoti, kaip savo. Nes kitaip jis ims žymėti viską visame name.
  • auklėkite triušį (aiškiai tarkite „ne“ ir suplokite delnais tuo metu, kai triušis graužia kažką, ko graužti negalima, arba eina ten, kur eiti negalima).

Priežastis numeris 2: triušis jaučia, kad jo dantys negalandami taip, kaip reikia

Tokiu atveju triušis ima galąsti dantis į viską, kas daugiau ar mažiau tinka šiam tikslui: baldai, grindjuostės, apmušalai.

Ką daryti:


Čia mes palietėme teisingo triušio maitinimo klausimą. Triušiui yra būtinas šienas. Būtent šienu, dėl jo sudėtyje esančių šlifuojančių medžiagų, triušis galanda savo dantis. Visai nedaug šiame reikale jam padeda medžių šakos. Nei maistas, nei „specialūs“ akmenys taip gerai nenugalanda triušio dantis. Raskite savo triušiui tą šieną, kurį jis valgys su malonumu. Paieškokite jo parduotuvėse arba fermose, arklidėse ar pas senelę kaime. Raskite tokį šieną ir darykite iš jo žaislus.

Taip pat skaitykite: Kaip suprasti triušį?, Triušio maitinimas

Leave a Reply