Šunų viešbutis

Kuo galima maitinti degu?

Kuo galima maitinti deguLaikant gyvūną, labai svarbi yra jo teisinga mityba. Juk nuo jos priklauso stipri gyvūno sveikata ir nuotaika. Prieš įsigyjant augintinį, būtina pasidomėti jo laikymo sąlygomis. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kuo galima maitinti degu – čilės voverę.

Grūdų mišinys

Degu yra graužikai. Gamtoje jie minta sausa žole, medžių žieve, augalų šaknimis ir sėklomis. Todėl šių gyvūnų savininkams būtina laikytis tokio pat raciono. Iš specialių parduodamų pašarų degu labiausiai tinka įvairūs jiems artimų giminaičių – šinšilų pašarai. Gyvūnėliai juos puikiai valgo ir ilgai jais maitinant nepasireiškia jokių alerginių organizmo reakcijų.

Taip pat gyvūnėliui galima siūlyti nesaldų maistą, skirtą jūros kiaulytėms, prieš tai išėmus tai, kas nereikalinga. Degu negalima duoti saldaus, jos linkusios sirgti diabetu. Atidžiai išnagrinėkite pašaro sudėtį, prieš duodant jį augintiniui.

 Kaip alternatyvą paruoštam pašarui galima patiems daryti mišinius, kurie bus iš įvairių javų,  grūdų, avižinių dribsnių, džiovintų žirnių ir nedidelio kiekio džiūvėsių.

Šienas

Vienas iš pagrindinių degu maisto produktų yra šienas, kurio pastoviai turi būti gyvūno narvelyje. Geriausia jį dėti ištisus metus, bet vasarą šieną dalinai pakeičia šviežia džiovinta žolė ir kiti sultingi pašarai.

Daržovės ir vaisiai

Prie sultingų pašarų reikia pratinti palaipsniui, kadangi staigus raciono pakeitimas iššaukia virškinimo sutrikimus. Nerekomenduojama duoti sultingo pašaro dideliais kiekiais. Per dieną jie turi suvalgyti apie 50 gramų, ne daugiau. Jokiais būdais negalima gyvūnui duoti saldžių vaisių.

Kaip saldus maistas puikiai tinka nesaldūs obuoliai ir kietos kriaušės. Bet labiausiai tinka daržovės: morkos, ridikai ir žiediniai kopūstai. Prieš duodant daržoves ir vaisius žvėreliui, būtina juos kruopščiai išplauti po tekančiu vandeniu ir sausai nušluostyti. Negalima duoti daržovių ir vaisių tiesiai iš šaldytuvo, nes gyvūnas gali susirgti.  Ne mažiau svarbu kontroliuoti žalio ir sultingo pašaro kokybę, kadangi sugedę ir supelyję produktai sukels nepageidaujamą poveikį gyvūno organizmui, netgi apsinuodijimą.

Riešutai ir sėklos

Riešutai ir saulėgrąžų sėklos šiems gyvūnėliams yra skanėstas, todėl piktnaudžiauti jais neverta, kadangi didelis riebalų kiekis, esantis juose, sukelia gyvūno nutukimą ir sveikatos problemas.

Vanduo

Šie gyvūnėliai pagrindinę dalį vandens, reikalingo organizmui, gauna su drėgnu maistu. Jeigu degu racione mažai vandens, jis gers iš gertuvės, tuo pačiu palaikydamas vandens-elektrolitų pusiausvyrą organizme. Bet kokiu atveju narvelyje, kuriame laikomas gyvūnėlis, turi būti gertuvė su pakankamu kiekiu dažnai keičiamo filtruoto (kambario temperatūros) vandens.

Gyvūną geriausia maitinti nedidelėmis porcijomis kelis kartus per dieną. Tokiu būdu jis geriau įsisavins maistą. Tačiau nereikia pamiršti, kad šieno visada turi būti degu šerykloje.

Būtina kruopščiai stebėti maitinamo pašaro būklę narvelyje. Ir keisti jį vieną – du kartus per dieną, neleidžiant jam sugesti. Tai liečia daržoves ir vaisius per karščius. Taip pat reikėtų vengti staigiai keisti gyvūno racioną, nes tai gali sukelti disbakteriozę.

Degu kategoriškai negalima duoti šių produktų: pieno ir pieno produktų, daržovių, sukeliančių rūgimą virškinamajame trakte, neprinokusius ir pernokusius vaisius, šlapius, sūrius,  pipiruotus, saldžius ir kitus produktus, pagamintus žmogui vartoti.


Naujus produktus įveskite palaipsniui, stebėkite kaip gyvūnas virškina. Jeigu abejojate, niekada neduokite nepažįstamų žolių ir medžių šakų. Jeigu gyvūnėlis apsinuodys, jį išgelbėti tikriausiai nepavyks.

Taip pat skaitykite: Ar jums tinka degu?Žiurkėno laikymas

Leave a Reply