Šunų viešbutis

Įdomūs faktai apie iguanas

Idomus faktai apie iguanas1. Pavadinimas „iguana” kilęs iš taino (genties, gyvenusios Karibų jūros salose ir išnykusios su konkistadorų atėjimu) kalbos gyvūno pavadinimo iwana. Ispanai roplį pradėjo vadinti savaip – iguana, o vėliau iš ispanų kalbos žodis migravo į mokslinę terminologiją ir į visas šiuolaikines Europos kalbas.

2. Iguana nuo senų laikų buvo garbinama ir laikoma svarbia būtybe. Dar Majų gentis tikėjo, kad iguanos – tai namų sienos, kuriame yra visas pasaulis. Jos buvo keturios, ir kiekviena iš iguanų reiškė tam tikrą pasaulio kraštą ir visos buvo skirtingų spalvų. Tas iguanas vadino „itzam”. O sujungtos viršuje iguanų uodegos reiškė stogą. Namas turėjo savo vardą -„Itzam Na“, išvertus reiškia „iguanos namai“. Šį namą laikė dievybe, ir vaizduoti kur nors bijojo, nes buvo garbinamas.

3. Iguanos turi trečią akį, kuri yra viršugalvyje. Trečia akis reaguoja į šviesą, tačiau nemato. Ji reikalinga orientuotis aplinkoje nustatant saulės šviesos kryptį.

4. Iguanų gyvenimo trukmė laisvėje – apie 8 metus. Komforto sąlygomis, t.y. veislyne, žalia iguana gali nugyventi virš 20 metų. Pačiai seniausiai žinomai žaliai iguanai 29 metai.

5. Iguanos nebūtinai būna žalios, kūno spalva priklauso ir nuo gyvenamos vietos. Peru jos melsvos su juodomis dėmėmis, Kosta Rikoje – raudonos, Meksikoje-oranžinės spalvos.

6. Iguanų puikus regėjimas (bet tik ryškiam apšvietime), tamsoje jos regėjimas žymiai prastesnis (tai pastebima, kai iguana pernešama iš apšviesto kambario į tamsų, ji tampa nerami ir stengiasi pabėgti).

7. Iguanos mėgsta saulės vonias, kadangi jos didina kūno temperatūrą ir gamina vitaminą D, kuris gerina virškinimą.

8. Iguanos sugeba girdėti lengviausius garsus (nuo 0,5 iki 3 kHz), bet iguanos klausa priklauso nuo kūno temperatūros. Ideali temperatūra yra 30°C, krentant temperatūrai prastėja iguanos klausa.

9. Iguana, nukritusi iš 15 metrų aukščio, gali neužsimušti.

10. Nelaisvėje iguanos turi būti laikomos 24-32 °C temperatūroje, ir pas juos būtinai turi būti ultravioletinių spindulių šaltinis. Nesant tokiam šaltiniui gyvūnams gali išsivystyti metabolinė kaulų liga, kuri gali tapti lemtinga, jeigu nesiimama tinkamų veiksmų.

11. Jeigu iguanai grės pavojus, ji puls, naudodama aštrius dantis ir nagus, ginsis stipria raumeninga uodega.


12. Suaugusi žalia iguana turi nedaug priešų, išskyrus dideles laukines kates, krokodilus ir smauglius. Didelę grėsmę jaunoms iguanoms kelia plėšrūs paukščiai ir kitų rūšių driežai, kurių aukomis dažnai tampa jauni individai.

Taip pat skaitykite: Kas tokie varliagyviai?Varliagyvių auginimo namuose pagrindai

Leave a Reply