Šunų viešbutis

Kaip surasti pabėgusį vėžlį?

Kaip surasti pabeguii vezliDaugelis žmonių vežlius įsivaizduoja kaip tingius, lėtus ir nesupratingus padarus. Bet tie, kurių namuose jau ne pirmą dieną gyvena vėžlys – žino, kad taip nėra. Sveiki ir jauni vėžliai pakankamai judrūs ir aktyvūs, ypač lytinio aktyvumo metu. O sausumos padarai gali įveikti didelius atstumus. Todėl nenuostabu, kad kai kurie iš jų periodiškai bando pabėgti iš terariumo, kurį jus jiems įrengėte.

Pabėgimo pavojus, gręsiantis vėžliui

Jeigu jus pastebėjote, kad vežlys dingo – kuo greičiau pradėkite jo ieškoti, kadangi jo pabėgimas gali jam liūdnai baigtis. Palikdamas terariumą, vežlys patenka į aplinką, kuri nepritaikyta jo komfortiniam egzistavimui. Čia nėra reikiamo temperatūros režimo, drėgmės, bet yra daug pavojų. Vežlys gali susižaloti, užstrigti tarp baldų. Tuo pat metu, kuo jaunesnis vėžlys – tuo mažiau šansų jam išgyventi. Ypač jeigu kalbame ne apie sausumos, o vandens vežlius. Be vandens aplinkos jie gali išdžiūti ir žūti. Kuo greičiau jus rasite vėžlį – tuo geriau jam. Juk kiekviena diena po pabėgimo mažina jo šansus išgyventi.

Kaip rasti vėžlį namuose

1. Pirmiausia patikrinkite visus kampus ir plyšius, kurie yra arti terariumo, kuriame buvo laikomas pabėgęs vėžlys. Apžiūrėkite vietas po spintomis, lovomis, nepraleidžiant ir vertikalių plyšių – iš tikrųjų vėžlys gali užlipti ir į tokias sunkiai pasiekiamas vietas. Tiesa, ten jis negalės laisvai judėti, todėl toli nenueis. Bet dėl visa ko apžiūrėkite atidarytas spintas ir komodas- galbūt būtent ten ir pasislėpė jūsų vežlys – keliauninkas.

2. Sukurkite tylą – išjunkite televizorių, muziką, radiją ir pasistenkite netriukšmauti. Įsiklausykite į kiekvieną krebždėjimą, ieškokite jo šaltinio ir galbūt būtent ten rasite savo pabėgėlį.

3. Judėdami po namus, atidžiai žiūrėkite po kojomis, ypač vakare, kad netyčia neužminti ant vėžlio ir jo nesutraiškyti.

4. Kambario viduryje pastatykite indą su vandeniu ir ant lėkštutės padėkite mėgstamiausią vežlio skanėstą – vargu ar vežlys nepastebės tokio masalo, ypač jeigu jis alkanas ir norės gerti. Akivaizdu, kad stebėti masalo kiekį jus negalėsite, bet norint nustatyti, kur slepiasi vėžlys, jus galite pabarstyti kreida arba miltais aplink masalą.Vežlys būtinai paliks pėdsakus, pagal kuriuos jus greitai nustatysite jo judėjimo kryptį ir surasite savo pabėgėlį.

5. Jus taip pat galite palikti kambario viduryje įjungtą lempą- vėžlys gali atšliaužti prie jos pasišildyti, ypač jeigu kambaryje vėsu. Kaip ir ankstesniu atveju, jus galite pabarstyti miltais ar kreida aplink lempą, kad atsekti pabėgėlį.

6. Jeigu jūsų namuose gyvena kiti naminiai gyvūnai – stebėkite jų elgesį. Galbūt būtent jie nuves jus prie vėžlio, kuris pasislėpė po sofa. Tokiu atveju nepamirškite jiems padėkoti skanėstu.

7. Pasiteiraukite kaimynų, ar jie nerado vėžlio.

Kaip surasti vėžlį lauke

Kai kurie vėžlių savininkai vasarą ima juos su savimi į vasarnamį arba į kelionę. Kaip taisyklė, vasaros atostogų metu vežliai pabėga iš terariumo jeigu nesilaikoma atsargumo priemonių, pavyzdžiui, paliekamas atidarytas terariumo dangtis. Arba, jus išnešėte vėžlį ant vejos priešais namą, jus atitraukė telefono skambutis, o kai grįžote – vežlio jau toje vietoje nėra. Situacija nemaloni, bet ir čia svarbu nepanikuoti, o sekti mūsų rekomendacijomis.

1. Apžiūrėkite artimiausius krūmus, palaipsniui plečiant paieškos ratą. Verta žinoti, kad vėžlys gali nueiti į bet kurią pusę, todėl būtų neblogai, jeigu draugai padėtų jums ieškoti. Žengiant atidžiai žiūrėkite po kojomis – vėžliai puikiai įsirausia į žolę ir gali užsimaskuoti, o jums reikia laiku pastebėti ir neužminti ant pabėgėlio. Jus taip pat galite atsargiai baksnoti su lazda arba rankomis į žolę siekiant įsitikinti, kad joje nepasislėpė pabėgęs vėžlys.

2. Parašykite skelbimą apie pabėgusį vėžlį, įdėkite pabėgėlio nuotrauką, palikite savo kontaktinį telefoną ir pakabinkite savo rajone.

3. Peržiūrėkite skelbimus laikraščiuose, internete, ar niekas nerado vėžlio. Sunku patikėti, bet kartais vėžlys gali būti pabėgęs kelias savaites arba net mėnesius, kol jį ras (su sąlyga, kad jis rado komfortinę aplinką gyventi ir turi maisto).


Tam, kad vėžlys nepasimestų bevaikščiodamas, galima užrišti balionėlį, juostelę, vėliavėlę arba pastatyti švyturėlį, skirtą gyvūnams. Lipnios juostos tokiu atveju geriau nenaudoti.

Taip pat skaitykite: Įdomūs faktai apie iguanasVarliagyvių auginimo namuose pagrindai

Leave a Reply