Šunų viešbutis

Kaip teisingai paruošti savo augintinį pervežimui į vasarnamį?

Kaip paruosti augintini pervezimui i vasarnamiAtėjus vasarai, daugelis miesto gyventojų persikelia gyventi į vasarnamį, ir žinoma, ima su savimi savo augintinius, tikėdamiesi, kad ir jie gerai pailsės gamtoje. Savininkai teisingai mano, kad grynas oras ir nevaržomas vasarojimas naudingas naminiams gyvūnams taip pat, kaip ir žmonėms. Bet kartais šie geri norai virsta nemalonumais tiek gyvūnams tiek jų savininkams.

Kokias augintinio paruošimo pervežimui į vasarnamį taisykles reikia žinoti, kad poilsis džiugintų?

Gyvūnų vakcinacija

Pirmiausia, bet kurį augintinį būtina paskiepyti. Gana plačiai paplitusi klaidinga nuomonė, kad reikia skiepyti tik šunis. Tai netiesa. Nepriklausomai nuo to, kas važiuos su jumis vasaroti:  šuo, katė, triušis ar jūros kiaulytė – gyvūnas turi būti paskiepytas.  Plačiau apie būtinus skiepus papasakos veterinaras, jis padės parinkti vakciną.

Kodėl būtina skiepyti augintinį? Todėl, kad jūsų kaimynais vasarnamyje yra daugybė laukinių gyvūnų, kurie dažnai platina pavojingas ligas. Mieli ežiukai, kiaunės, lapės, pelės, nekalbant apie žiurkes – visos jos gali būti kokios nors infekcijos, net mirtinai pavojingos leptospirozės ir pasiutligės, nešiotojais. Ne vienas vasarotojas negali žinoti, kas naktimis laksto per jo prižiūrimą veją – tą pačią, kurioje ryte žolę gali suvalgyti mylimas kačiukas ar šuniukas.

Naminį augintinį būtina paskiepyti prieš kelias savaites iki numatomo išvykimo.

Kelionė – tai stresas

Svarbu prisiminti, kad įvairios kelionės ir apgyvendinimas neįprastose vietose sukelia stresą bet kuriam augintiniui. Kartais į besikeičiančią aplinką jie reaguoja jautriau nei žmogus. Todėl kelionei pasiruoškite iš anksto.

Jeigu turite katę ar mažą šuniuką, gyvūno pervežimui įsigykite specialią rankinę. Atkreipkite dėmesį į jos dydį – ji turi būti erdvi, kad augintiniui joje būtu patogu. Didelius šunis paprastai gabena be jokios specialios įrangos. Bet norint patogiai pervežti gyvūną, pasiimkite keletą vystyklų arba nedidelį kilimėlį.

Verta paminėti, kad augintinius ilgoms kelionėms reikia pratinti palaipsniui. Katę pradžiai ant rankų keletai minučių išneškite į lauką, kad ji galėtų susipažinti su aplinka. Vėliau galima praktikuoti trumpas keliones mažu atstumu.

Nemaitinkite gyvūno prieš kelionę, bet būtinai paimkite su savimi vandens ir nedidelį dubenėlį, kad laiku jį pagirdyti. Siekdami išvengti pykinimo, gausaus seilėjimosi, vėmimo ir kitų negalavimų, nupirkite specialius preparatus, kurie augintiniams padeda lengviau ištverti kelionę. Jeigu jūs pastebėjote blogos savijautos požymius, sustokite ir leiskite gyvūnui pakvėpuoti grynu oru.  Tačiau nerekomenduojama šunį paleisti nuo pavadžio, o katę geriau laikyti ant rankų ir toliau nuo triukšmingo kelio.

Važiuojant mašina neleiskite augintiniui iškišti galvos pro langą, tai gali traumuoti. Sustojus, nepalikite gyvūno automobilyje ilgą laiką, nes buvimas uždaroje erdvėje ant saulės gali sukelti šilumos smūgį.

Apsauga nuo parazitų

Prieš kelias dienas iki išvykimo augintinio kailį apdorokite specialiais preparatais nuo blusų ir erkių, arba uždėkite specialų antkaklį.

Prasidėjus vasarai tokią procedūrą būtina atlikti reguliariai, pagal jūsų pasirinkto preparato instrukciją, nepriklausomai nuo to, važiuojate jūs su gyvūnu į vasarnamį ar ne. Pasigauti erkę, užsikrėtusią piroplazmoze, galima ir mieste ir už jo ribų.

Net jei jūs savo augintinį apdorosite preparatu nuo parazitų, niekas negarantuoja 100% apsaugos. Reguliariai tikrinkite kailį ir odos paviršių, ar jame nėra blusų ar erkių. Geriau laiku aptikti ir sunaikinti, negu pražiopsoti.

Papildomi pasiruošimai

Laikinas kraustymasis gali sukelti stresą gyvūnui, todėl  šiuo laikotarpiu svarbu jam užtikrinti įprastą racioną. Geriau pasirūpinti maisto atsargomis visai vasarai tam, kad jo nekeisti.

Išvažiuodami su gyvūnu į vasarnamį, nepamirškite pasiimti jo mėgstamus žaislus, dubenėlius maistui ir vandeniui.

Raskite ir užsirašykite artimiausios veterinarijos klinikos telefoną ir adresą. Pasiimkite vaistinėlę, kurioje bus viskas, ko jums reikia. Tai ypač svarbu, jeigu augintinis serga kokia nors lėtine liga. Be to, bet kurioje vaistinėlėje turi būti kraują stabdanti timpa, marlės tvarsčiai ir bintai. Žaizdų apdorojimui iš anksto nusipirkite antiseptinį tirpalą.


Būtina iš anksto numatyti ir protingai suplanuoti savo kelionę, tada poilsis vasarojant su augintiniu suteiks tik teigiamus įspūdžius.

Taip pat skaitykite: Sezoninės problemosKaip pašalinti iš šuns miško erkę

Leave a Reply