Šunų viešbutis

Sezoninės problemos

Auginant šunis tenka susidurti ir spręsti problemas, kurios kartojasi skirtingu metų laiku ir dėl to vadinamos sezoninėmis.

Sezoninė alergija

Šunų sezoninės ir kitokios alergijos simptomai pasireiškia nuo vienerių iki trejų metų amžiaus. Sezoninės alergijos trunka maždaug tik kelias savaites, kol alergenai natūraliai išnyksta iš aplinkos. Dauguma šunų alergijų yra susijusios su medžių ar kitomis žiedadulkėmis. Šiuos alergenus šuo įkvepia, todėl pradeda čiaudėti, sloguoti, sudirgsta akys ir iš jų teka išskyros. Sezoninių alergijų simptomai paprastai išnyksta per 3-4 savaites. Labiausiai pasireiškia pavasarį ir žiemą. Ją atpažinsite iš didelės slogos ir sudirgusių akių.

Kaip elgtis sezoninės alergijos metu?

  • Pasireiškus aukščiau išvardintiems požymiams, kreipkitės į veterinarą. Jis turėtų atlikti testą, kurio metu nustatys alergenus, sukeliančius Jūsų šuniui alergiją. Vaistai nuo alergijos gali sumažinti ligos simptomus. Tačiau vien vaistai nuo alergijos paprastai jų visų nepanaikina.
  • Sezoninės alergijos metu stenkitės dažniau siurbti kilimus.
  • Langus laikykite uždarytus, kad nepatektų žiedadulkių ir kitų alergenų į kambarius.
  • Kuo ilgiau stenkitės laikyti šunį namuose, o ypač kai yra padidėjęs žiedadulkių kiekis ore.

Sezoninis šėrimąsis

Šunų šėrimąsis yra natūralus procesas, kurio metu seni šeriai iškrinta ir jų vietoje ima augti nauji. Sezoninis šėrimąsis būna vidutiniškai du kartus per metus, kai šunys visiškai keičia kailį. Prasidėjus sezoniniam šėrimuisi, reikia imtis tam tikrų priemonių. Šio proceso nesustabdysite, bet galite kontroliuoti ir apsisaugoti nuo šerių pertekliaus ant grindų ir kitur namuose.

Kaip kontroliuoti sezoninį šuns šėrimąsi?

  • Kasdien po 10-15 min. šukuokite šunį specialiu šepečiu.
  • Kuo dažniau valykite ir siurbkite kilimus, užuolaidas bei minkštus baldus.
  • Kartą per savaitę skalbkite patalynę.
  • Senus šerius pašalinsite ir neleisite namuose susidaryti jų pertekliui, jei reguliariai maudysite šunį.

Erkių ir blusų problema

Blusos ir erkės, kaip ir kiti parazitai, gali sukelti įvairias ligas Jūsų augintiniui. Dauguma šunų alergiški blusų seilėms. Alergiją gali sukelti tik vienas įkandimas. Nuo blusų šuns pilve gali atsirasti kaspiniuočių. Taip pat nuo įkandimų šuo praras daug kraujo ir gali išsivystyti mažakraujystė. Dėl to šuns atsparumas sumažės ir jis gali tapti mieguistas. Apsisauga nuo parazitų įkandimų reikėtų pradėti rūpintis iš anksto.

Kaip apsaugoti šunį nuo blusų ir erkių?


  • Kai kurie medikamentai turi sudėtinių dalių, naikinančių ir blusas, ir erkes. Purškiami insekticidai būtų geriausias pasirinkimas. Juos lengva naudoti ir suteikia apsaugą visam mėnesiui.
  • Pasirūpinkite aplinkos, kurioje gyvena Jūsų šuo, apsauga nuo blusų ir erkių. Reguliariai valykite visas patalpas ir ypač vietą, kurioje Jūsų augintinis miega.
  • Pasistenkite neleisti žaisti su kitais šunimis, kurie turi šių parazitų arba nebuvo nuo jų gydomi.

Taip pat skaitykite: Alergija naminiams gyvūnams, Kaip suprasti, kad šuo susirgo?

Leave a Reply