Šunų viešbutis

Narveliai dekoratyviniams triušiams

Be abejo, nykštukinio triušio narvelio dydis ir konstrukcija turi didelę reikšmę. Triušiui jo narvelis – tai namai, kur jis jaučiasi saugus, todėl nepaprastai svarbu teisingai parinkti narvelio dydį ir tinkamai jį įrengti.

Dekoratyvinių triušių narvelių dydžiai

Jeigu jūsų triušis leidžia pakankamai daug laiko ne narvelyje, tai galite nupirkti jam 70 cm x 40 cm dydžio būstą. Aišku, tai nėra daug, bet pakankama, jei triušis bent 3-4 valandas per dieną būna ne narvelyje.

Jeigu vis dėlto triušis dažniausiai būna viduje, būtinai pirkite didelio dydžio narvą, t. y. ne mažiau 85 cm ilgio ir 45 cm pločio. Narvelis neturi būti aukštas – triušiams nerekomenduojama šokinėti aukštyn. Tegul geriau narvas būna erdvesnis.

Koks turėtų būti narvelio dugnas?

Pirmiausia dugnas neturėtų būti slidus, nes kitaip jūsų triušeliui grės rimtos bėdos. Iš viso geriau tokio narvelio nepirkite. Laibai neblogai, jeigu narvelio dugnas padengtas plastikiniu tinkleliu su labai smulkiomis akimis, kurios netraumuos triušio letenėlių.

Daugelis triušių veisėjų rekomenduoja užpildyti narvelį pjuvenomis. Tai tinka tik tuomet, jei triušis savo reikalus visuomet atlieka tam skirtoje specialioje vietoje, nes kitaip visos narvo grindys pavirs tualetu. Kietos grindys gali sąlygoti galinių triušio letenėlių uždegimą, todėl jeigu jūs naudojate narvelį be jokio dugno padengimo (pavyzdžiui, pjuvenos), tai reguliariai tikrinkite augintinio letenėles. Kai tiktai ims nusitrinti kailis ir atsiras paraudimas, triušį skubiai reikia pervesti ant minkštų grindų (pavyzdžiui, padengti keliais audeklo sluoksniais). Paraudimas – tai beprasidedančio pododermatito ženklas. Nors lengvi ir kompaktiški nykštukiniai triušiai juo suserga nedažnai.

Koks turėtų būti narvelis?

Narvelis turėtų būti kokybiškas. Būkite labai atidūs jį besirinkdami. Įsitikinkite, kad visos medžiagos pakankamai tvirtos ir jums tarnaus bent 3-4 metus, juk triušis tikriausiai narvelį draskys, sisios netinkamose vietose ir grauš grotas. Beveik visi triušiai bando graužti grotas, todėl geriausia išsirinkti tokį narvelį, kurio grotos nepadengtos dažais.

Kalbant apie labai populiarius šiuo metu plastikinius narvelius, kurie pilnai uždengti iš visų pusių, tai jie – pats netinkamiausias variantas triušiui. Taip, toks narvelis jums patiks dėl to, kad visur bus švaru, bet triušis viduje jausis kaip krosnyje, o tai nepaprastai pavojinga jo gyvybei.

Kur pastatyti narvelį

Labai svarbu tinkamai parinkti vietą narveliui: toliau nuo radiatorių ir kondicionierių, pageidautina ant nedidelės pakylos, bet neaukštai pakeltos nuo žemės. Įsitikinkite, kad narvelis nestovi „ant saulės“ ir vėdinant kambarius oro gūsis neužkliudo triušio. Tai nepaprastai svarbu.

Jeigu narvelis pastatomas gryname ore


Kai kas išneša triušius į užstiklintą balkoną arba netgi laiko juos namo priestate. Visa tai galima daryti, bet tik jeigu tinkamai įrengsite narvelį. Toks narvas turi turėti ištisines sieneles iš trijų pusių ir tinklines dureles priekyje. Narvelį reikia saugoti nuo saulės, vėjo ir nušalimo. Palaipsniui pripratinus triušiai pakankamai neblogai gyvena užstiklintame balkone ir nesušąla (temperatūra +16 jiems tinka), bet štai tvankumas jiems mirtinai pavojingas.

Tokiuose narvuose būtinai reikia įrengti papildomą namuką, atitinkantį triušio dydį, kad jis galėtų ten pasislėpti, kaip šuo savo būdoje.

Taip pat skaitykite: Nykštukinių triušių laikymas, Triušis: pirmosios dienos naujuose namuose

Leave a Reply