Šunų viešbutis

Žiurkėnų prijaukinimas

Štai jūsų namuose jau apsigyveno žiurkėnas. Neskubėkite iš karto jo imti į rankas, nes pirmas bandymas gali baigtis piršto įkandimu. Įkandimas nereiškia, kad jums teko laukinis žvėriukas, tiesiog žiurkėnas atsidūrė jam neįprastoje aplinkoje su nepažįstamais kvapais. Jis visko bijo, todėl gina save visais įmanomais būdais. Tam, kad prisijaukintumėte žiurkėną, reikia laiko ir kantrybės.

Kada galima pradėti žiurkėno prijaukinimą?

Pradėti geriausia nuo mažens, kai žiurkėno amžius 1- 2,5 mėnesio. Jei žiurkėnas gimė jūsų namuose, prijaukinimą galima pradėti kai mažąjam graužikui sueina 2 savaitės.

Nuo ko pradėti žiurkėno prijaukinimą?

Žiurkėnai aktyviausi naktį ir vakare, dieną jie dažniausiai miega. Įsitikinkite, kad graužikas pailsėjęs ir išsimiegojęs, nusiplaukite rankas, kad žiurkėnas nejaustų pašalinių kvapų. Šių graužikų uoslė – puikiai išvystyta.

Prijaukinimą galite pradėti pavaišindami augintinį delikatesu pro narvelio grotas. Kitą dieną skanėstą jau galite įdėti į narvelį. Pabandykite paglostyti graužiko nugarą. Kartokite tai keletą dienų. Vėliau, jei žiurkėnas leidžiasi paiimamas į rankas – paimkite jį. Imkite augintinį atsargiai, neišgąsdinkite jo. Paėmę į rankas pakalbėkite su juo, skirkite jam dėmesio. Neimkite miegančio žiurkėno, jis gali išsigąsti ir jums įkąsti. Žiurkėno įkandimai žmogui nepavojingi, bet labai skausmingi.

Jeigu jūs bandote prijaukinti žiurkėną, kuris tik ką pramerkė akis (14-17dienų), tai jį galite imti į rankas, neatkreipdami jo dėmesio. Paglostykite jo nugarą, pabandykite duoti gabalėlį morkos. Jei mažylis jums įkąs, neišsigąskite ir nešaukite. Maži žiurkėnai skaudžiai įkąsti negali, o stiprus garsas gali juos išgąsdinti.

Ką daryti, jei žiurkėnas nesileidžia prijaukinamas?

Jei augintinis nesileidžia paiimamas, bėga, tai prijaukinti jį reikia pamažu. Prieikite prie narvelio, pasišnekėkite su graužiku, taip jis pripras prie jūsų balso. Įdėkite į narvelį skanėstą. Vėliau galima pabandyti paglostyti gyvūnėlio nugarą, praėjus šiek tiek laiko bandykite jį imti į rankas. Greitai jis pripras prie buvimo jūsų rankose.


Vyresnių žiurkėnų prijaukinimas užima kiek daugiau laiko, nes jis jau turi susiformavusį charakterį, įgūdžius ir įpročius.

Taip pat skaitykite: Žiurkėno laikymas, Ką valgo žiurkėnai?

Leave a Reply