Šunų viešbutis

Ką daryti, jeigu papūgėlė užsigavo ar susižeidė

Jeigu paukštelis gavo traumą ir nėra galimybių sutvarkyti lūžio ar rimto sužeidimo (traumuota galūnė neprarado judrumo, pati papūgėlė neprarado orientacijos aplinkoje), kraują reikia sustabdyti vandenilio peroksidu, o jeigu sužeidimas nekraujuoja, patepti betadino tirpalu.

Reikia nepriekaištingai prižiūrėti paukštelį ir pablogėjus situacijai nedelsiant kreiptis į specialistą. Jei pablogėjimas nepraeina, reikia toliau tepti traumuotą vietą betadino tirpalu du kartus per dieną 7 dienų bėgyje.

Jeigu trauma yra rimta, sužeista galūnė prarado judrumą, paukštelis tapo vangus, prarado orientaciją aplinkoje, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Netgi jei sužeidimai nėra matomi, o paukštelis tapo vangus ir nesiorientuoja aplinkoje, vis tiek reikia kreiptis į gydytoją. Jei paukštelis stipriai atsitrenks į sieną ar kitaip susižalos, gali būti smegenų sutrenkimas.

Iš karto po incidento, sukėlusio traumą ir po žaizdų sutvarstymo paukštelį reikia uždaryti į narvelį ir užtraukti tamsią medžiagą, kad galėtų nurimti ir ramiai pabūti.

Jei papūgėlė susižeidė sparną, traumuotą sparną reikia sutvarstyti su nosine arba elastiniu tvarsčiu, kol lauksite gydytojo arba vyksite pas jį.

Jeigu paukštelis susižeidė snapą, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Ką daryti, jeigu paukšteliui įdrėskė katinas

Jeigu paukšteliui įdrėskė katinas, reikia nedelsiant susisiekti su veterinarijos gydytoju – jis paskirs paukšteliui gydymą antibiotikais. Kačių ėdale ir ant letenėlių susikaupia labai daug bakterijų, kurios pavojingos paukščiams, todėl net mažas įbrėžimas gali sukelti liūdnas pasekmes.

Ką daryti, kad sulaikyti paukštelį iki gydytojo atvykimo

Tam, kad sušildytumėte paukštelį (išskirtiniais atvejais, kai paukštelis užsigavo ir įtariate jam smegenų sutrenkimą, prasideda traukuliai, įtariate centrinės nervų sistemos sutrikimą), reikia įtaisyti nuo narvelio, kuriame yra paukštelis 30-40 cm atstumu lempą, 40-60 vatų galingumo, tokiu būdu, kad jeigu paukštelis per daug sušils, galėtų pasislėpti šešėlyje. Taip pat reikia girdyti paukštelį vidutinio stiprumo saldinta juodąja arbata kas valandą – arbata pasižymi tonizuojančiomis savybėmis, gliukozė (du arbatiniai šaukšteliai cukraus vienai stiklinei arbatos) palaiko organizmą, padeda jeigu paukštelis netenka skysčių (vėmimas, viduriavimas).


Jeigu yra galimybių, padarykite improvizuotą deguonies kamerą: reikia įdėti paukštelį į dėžutę, kurioje būtų iš anksto padarytos skylės, dėžę įdėkite į polietileninį paketą. Į paketą pravesti žarną nuo medicininės deguonies pagalvėlės (parduodamos vaistinėse), atidaryti ventilį taip, kad pagalvėlė 30-40 minučių nusileistų žemyn, paskui paukštelį įdėti atgal į narvelį. Deguonis palengvina kvėpavimą (paukšteliui kvėpavimui nereikia skirti tiek daug jėgų), mažina stresą, baiminantis dėl paukštelio gyvybės tai padeda sulaukti gydytojo atvykimo.

Taip pat skaitykite: Bute slypintys pavojai, Papūgų ligos

Leave a Reply