Šunų viešbutis

Kaip teisingai išrinkti šieną triušiui

Šienas triušiams yra labai svarbus mitybos elementas. Jis padeda susiformuoti tinkamos konsistencijos išmatoms. Būtent dėl to ir dekoratyviniai, ir ūkyje auginami triušiai dažnai kramto šieną (jų virškinimo ypatumai reikalauja, kad stemplėje nuolat būtų maisto, o šienas – geriausias pasirinkimas).

Žinoma, vasarą šieną galima pakeisti šviežia žole, tačiau pereiti prie jos reikėtų nuosekliai ir atsargiai, kad išvengtumėte triušio žarnyno sutrikimų. Atėjus žiemai iškart iškyla klausimas – kaip ir kur nupirkti triušiui šieno.

Savas šienas triušiui – pats geriausias

Būtų sunku su tuo nesutikti. Užmiestyje pagal taisykles išaugintas pievos žolių mišinys taps puikiausiu šienu jūsų augintiniui. Visgi toli gražu ne kiekvienas šeimininkas gali užauginti žolę savo augintiniui ir juo labiau tinkamai ją sudžiovinti.

Dar vienas pasirinkimas – pirkti šieną iš patikimų žmonių. Tai gali būti arklių augintojai arba tiesiog žmonės, auginantys šieną pardavimui.

Tokio sprendimo privalumas – šieną galima apžiūrėti, pauostyti, kad būtų galima nuspręsti, ar tikrai jį pirksite. Žinoma, tai neapsaugo nuo to, kad į šieną gali patekti ir nuodingo jūsų augintiniui šieno. Deja, taip gali nutikti su visiškai visu šienu, kurį ketinsite pirkti.

Lieka paskutinis pasirinkimas – nupirkti triušiui šieno parduotuvėje.

Kaip teisingai išrinkti šieną zooparduotuvėje:

Šieno spalva. Šienas, skirtas triušiams turi būti žalios, o ne išblukusios geltonos spalvos. Teisingai išdžiovintas šienas nepraranda žalios spalvos ir išlaiko puikią išvaizdą. Kitu atveju rinkitės vos vos gelsvą šieną.

Šieno forma. Net ir žiūrint per pakuotę galima įžvelgti, kokia šieno forma – ilgi šiaudai ar kietos dulkės. Kartais pasitaiko atvejų, kad šienas iš pirmo žvilgsnio atrodo žalias, tačiau pažvelgus atidžiau matosi, kad visas šienas sumaltas į mažą 3-4 cm šiaudus. Toks šienas jūsų triušiui nepatiks, todėl geriau jo atsisakykite.

Šieno sudėtis. Ant pakuotės dažnai pažymima, kad tai pievų šienas. Kartais būna pateikiama sudėtis. Todėl atkreipkite į ją dėmesį. Pavyzdžiui, dobilai ir liucerna neturėtų sudaryti didelio šieno kiekio. Dar svarbiau yra atkreipti dėmesį į šieno storį. Kartais triušiams skirtame šiene pasitaiko storų didelių pagaliukų, spyglių, keistų žiedlapių ir panašių menkniekių. Ir nors kai kurie triušiai ėda visokius pagaliukus su malonumu, pagal galimybes pasirinkite kitą šieno gamintoją, nes akivaizdžiai toks šienas buvo surinktas per vėlai ir iš jo neišrinktos nereikalingos žolės.

Šieno kvapas. Viena iš svarbiausių detalių, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį nusprendus pirkti triušiui šieną, yra jo kvapas. Netgi pro polietileninį įpakavimą galima patikrinti šieno kvapą. Jo kvapas turi būti šviežias ir grynas. Neturi būti jokių pelėsių ar aitraus kvapo priemaišų. Jeigu šieno kvapas nemalonus ir jums tikrai nepatinka – nepirkite jo. Kitaip jūsų augintinis paprasčiausiai apsinuodys.

Ką reikia daryti po to, kai nupirkote savo triušiui šieno?

Svarbu žinoti ne tik apie šieno teisingą parinkimą, bet ir apie laikymą jo jau nusipirkus.


Kai nusipirksite šieną, išimkite jį iš pakuotės ir išdėliokite ant dviejų drėgnų medžiagos skiaučių. Taip jūs galėsite išrinkti iš šieno visas nereikalingas ir nemalonias jums bei triušiui priemaišas.

Paskui išskirstykite šieną, kad jis galėtų „kvėpuoti“ ir sudėkite jį į lininį maišelį. Tam jums puikiai gali pasitarnauti senas užvalkalas iš natūralios medžiagos.

Taip pat skaitykite: Triušio maitinimas, Triušis: pirmosios dienos naujuose namuose

Leave a Reply