Šunų viešbutis

Koks turėtų būti papūgos narvelis?

Pirmas dalykas, kurio papūgos netenka nelaisvėje – tai laisvė judėti ir laisvė rinktis. Kai mes renkamės narvelį papūgai, būtina jai suteikti kaip galima daugiau galimybių judėti ir keisti padėtį. Optimaliausias variantas būtų apgyvendinti paukštį labai erdviame narve, kambariuose, kuriuose namiškiai leidžia laiką, įrengti laktas ir voljerą atvirame ore, kur papūgėlė gautų didžiulę judėjimo, žaidimų ir kitų užsiėmimų laisvę.

Kokį narvelį papūgai rinktis?

Narvo tipas ir jo pastatymo vieta – tai pagrindiniai faktoriai, kurie suteikia paukščiui fiziško saugumo ir šeimininko nebuvimo jausmą. Kai jūs einate į zooparduotuvę, pirmiausia reikia atminti pačios papūgos poreikius. Negalima pirkti narvus, statomus ant grindų, nes laukinėje gamtoje papūgos niekada nekuria savo lizdų ant žemės, ten nemiega ir iš viso, nesijaučia ten saugiai. Jums reikalingas narvas, kurio dugnas yra ne žemiau, kaip 35-50 cm nuo grindų.

Rinkdamiesi narvelį papūgai, geriausia rinktis tą, kurio viršuje yra žaidimų aikštelė. Paukštis, gyvenantis tokiame narvelyje, gali maitintis ant jos arba joje, gali žaisti viršuje, o gali įlįsti į vidų ir užsiimti ten kabančias žaislais. Jis gali pasnausti, tupėdamas iš viršaus arba viduje ant laktos.

Gyvūnų prekių parduotuvėse dažnai galima pamatyti narvelius, kurių plotis nėra pakankamas. Dauguma gaminamų narvelių nėra nei tinkamo dydžio, nei formos tam, kad papūgos galėtų juose normaliai judėti. O juk būtent papūgėlėms, kurios gyvena ankštose ir mažose narveliuose, atsiranda elgesio problemos. Ilgauodegių (banguotųjų) ir mėlyngalvių papūgų narvelio plotis turi būti ne mažesnis, nei 60 cm, žako, amazonių ir kitų vidutinio dydžio papūgų – ne mažesnis, nei 80 cm, o geriau – 90-100 cm. Arų, molukinių ir baltakuodžių kakadu narvelio plotis turi būti ne mažesnis, nei 1 m, o geriau – 1,2 m. Papūgos gerai supranta, kokia erdvė jas supa, ir atitinkamai elgiasi, todėl horizontalus narvelio dydis turi būti didesnis, už vertikalų. Atminkite, kad papūgos labiau juda horizontalioje plokštumoje.

Kur pastatyti narvelį?

Kai narvelis jau nupirktas, reikia išsirinkti tinkamą jam vietą. Optimaliausia statyti narvelius tose vietose, kur dažnai būna šeimos nariai. Taip papūgėlė jaus savo priklausymą žmonių „būriui“ ir tai suteiks jai saugumo jausmą. Tai taip pat padeda auklėjant paukščius, nes šeimininkas visada turi turėti galimybę stebėti juos ir, esant būtinybei, koreguoti jų elgesį. Jeigu jauna papūgėlė gyvens šalia mūsų ir girdės, kaip mes ją giriame už tai, kad ji lesa, žaidžia su žaislais, linksmai čirkši, valosi plunksneles ir t. t., tai šitaip mes paskatinsime jos elgesį, parodysim, jog būtent tai iš jos mes ir norime matyti. Tam, kad atkreiptų mūsų dėmesį, papūgėlė taip elgsis vis dažniau, kas automatiškai sumažins nepageidautino elgesio pasireiškimus.

Platus vaizdas sukuria nesaugumo jausmą. Pažeidžiamumo problema taip pat svarbi: vienos papūgos jaučiasi puikiai, jeigu jos yra patupdomos priešais langą, o kitos – atvirkščiai. Dažnai, pasireiškiant įvairioms papūgėlių fobijoms ir plunksnų išsipešimu, padėti gali paprasčiausias narvelio perstatymas nuo lango prie sienos, į nuošalesnę vietą. Daugelis papūgų jaučiasi paliktos likimo valiai, jeigu jas apgyvendina prie lango ir jos neturi slėptuvės. Negana to, kad jos jaučiasi pažeidžiamos prieš „plėšrūnus“, įvykiai, kurie vyksta už lango, gali jas labai išgąsdinti. Statykite narvelį viena puse prie sienos arba suteikite paukščiui kokią nors slėptuvę.


Paukščiams reikalingos laktos ne tik narve, bet ir kitose namų kambariuose, nes jiems reikalingas aplinkos pakeitimas. Papūgos suvokia pasaulį regos pagalba. Jų gyvenimas tampa prisotintas, jeigu jos turi galimybę judėti iš kambario į kambarį arba nuo laktos prie laktos vieno kambario ribose.

 Taip pat skaitykite: Papūgų laikymas ir priežiūraBute slypintys pavojai

Leave a Reply