Šunų viešbutis

Banguotųjų papūgėlių kilmė

Banguotosios papūgėlės gyvena beveik visoje Australijos teritorijoje, išskyrus tik kelias miškingas teritorijas žemyno pietvakariuose ir šiaurės rytuose. Ši papūgų rūšis apsigyvena tose teritorijose, kur auga eukalipto medžiai ir krūmai, taip pat stepėse ir pusiau dykumose. Šiose vietose, išskytus poravimosi periodą, banguotosios papūgėlės gyvena klajoklių gyvenimą. Banguotosios papūgėlės maitinasi augalų sėklomis ir grūdais.

Gyvenimo būdas

Banguotųjų papūgėlių kolonijos renkasi vietą poravimuisi ten, kur teka nedideli upeliai ir auga krūmai, eukaliptai bei kiti augalai. Lizdams sukti papūgėlės naudoja tuščiavidures šakas ir medžių šakeles.

Laukinės banguotosios papūgėlės gyvena dideliais pulkais. Pulką sudaro įvairus papūgėlių skaičius – būna maži pulkai su 50 papūgėlių, tačiau iš esmės banguotosios papūgėlės gyvena dideliuose pulkuose, su keliais šimtais narių, o kartais kiekis siekia ir šimtus tūkstančių.

Banguotoji papūgėlė – mielas, ramus paukštis. Naktimis paukščiai miega medžiuose arba krūmuose. Rytais nuskrenda prie bandenviečių, o visą dieną maitinasi ir ilsisi. Artėjant nakčiai papūgėlių pulkai skrenda prie medžių ir krūmų. Banguotąsias papūgėles dažnai galima aptikti prie upių, vandens telkinių. Vienas paukštis geria nedaug, maždaug apie 10 gramų per dieną, tačiau visam pulkui reikia didelio kiekio vandens. Žiemą banguotosios papūgėlės renkasi gyventi šiaurinę Australiją. Palyginti su kitomis papūgų rūšimis, banguotosios papūgėlės skleidžia tylius garsus. Garsinis repertuaras susideda iš 9 skirtingų garsų.

Iš kur atsirado pavadinimas „banguotoji papūgėlė“?

Šios papūgėlės įgijo pavadinimą banguotosios dėl savo banguotų spalvų ant galvos ir kaklo. Įprasta banguotųjų papūgėlių spalva – žalia, kitos spalvos buvo išgautos veisėjų. Banguotosios papūgėlės ant galvos, kaklo ir pečių pilkame fone turi baltas dėmes, kurios sudaro piešinį, primenantį bangas. Gamtoje banguotąsias papūgėles dėl jų spalvos sunku pamatyti.


Prijaukinimas

Pirmą kartą banguotosios papūgėlės į Europą atklydo 1770 metais kartu su grįžtančia Džeimso Kuko ekspedicija. O nuo 1840 metų europiečių namuose tapo populiaru laikyti ir auginti šiuos paukščius. Greitai jos sulaukė tokio populiarumo, kad dėl jų buvo pradėtos rengti ištisos ekspedicijos. Nuo praėjusio amžiaus 60-ųjų metų banguotąsias papūgėles ėmė veisti nelaisvėje. Kartu su skirtingų spalvų šių paukščių išvedimu atsirado vietos ir moklsiniams tyrinėjimams. Šiuo metu egzistuoja šimtai įvairių spalvų ir visos jos gali būti išvestos be ypatingo sunkumo, dėka galiojančių įstatymų.

Taip pat skaitykite: Papūgų laikymas ir priežiūraKaip išmokyti papūgą kalbėti?

Leave a Reply