Šunų viešbutis

Kaip nusipirkti sveiką triušį

Jei jūs susiruošėte pirkti dekoratyvinį triušį, pirmiausiai atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  1. Triušis neturėtų būti jaunesnis nei 45 dienų.
  2. Triušis turi būti paskiepytas nuo miksomatozės ir VHTL (virusinė hemoraginė triušių liga).
  3. Triušis neturi turėti kirmėlių (jos turi būti pašalintos dar prieš skiepijant).
  4. Ar triušis turi problemų su paveldėjimu (padės kilmės nustatymas).

Kaip turi elgtis triušis jums pasirodžius?

Triušiukas neturi parodyti baimės, kai jūs prieinate prie jo narvelio. Žinoma, ne visuomet triušių augintojas turi laiko prieiti ir palaikyti kiekvieną triušiuką, kad įskiepytų jam meilę žmonėms, tačiau pernelyg didelis triušio išgąstis turėtų jus įspėti.

Jei triušiukas su smalsumu nepribėga prie narvelio grotų – tai ne problema. Tačiau jei jis pradeda blaškytis narvelyje su išpūstomis akimis ar neduok dieve su šauksmais, trankosi į sienas, sužeisdamas pats save – pagalvokite, ar jums reikalingas toks nervingas triušis?

Kitas kraštutinumas – besislapstantis kampuose liūdnas mažylis ir aiškiai sergantis. Geriausia atsisakyti pirkti šį gyvūną, kad ir koks bejėgis jis jums pasirodytų.

Tačiau jeigu iš esmės atrodo viskas gerai, tuomet leiskite palikti mažylį ir pradėkite jį atidžiai apžiūrinėti.

Triušiuko kailiukas

Triušio kailiukas turi būti: lygus – atkreipkite dėmesį į apžėlimo kokybę, kad nebūtų kailyje plikų vietų, ryškumas ir blizgesys – tikras sveiko triušio įrodymas, švarus – be parazitų, žaizdelių, purvinų vietų.

Leidžiami nukrypimai: plikos vietos ant kaklo (tai pasitaiko pas daugumą triušių), nulaižyti mamos ar kitų triušių ploteliai aplink akis, jei neseniai daryti skiepai, būna geltonos triušių letenėlės.

Nesivaržykite apžiūrėti triušio kailiuką, papūskite į jį, apžiūrėkite ir palieskite odą. Ir jeigu viskas gerai, tik tuomet pradėkite apžiūrinėti atskiras dekoratyvinio triušio kūno dalis.

Triušio akys ir nosis

Triušio akys turi būti aiškios, švarios, be dėmių. Nosytė triušio turi būti švari, sausa arba šiek tiek drėgna.

Jeigu akys aptrauktos plėvele, matosi dėmės, tai ženklas, kad triušis turi problemų su regėjimu. Drumzlinos, balsvos išskyros iš nosies ir akių taip pat turėtų jus įspėti. Toks triušis tikrai nėra sveikas. Geriau būtų nepirkti tokio triušio.

Pasitaiko, kad triušio akių kampučiuose susikaupia nedidelis kiekis sausų išskyrų. Jos lengvai pašalinamos drėgnu vatos tamponu ir po to labai ilgai nepasirodo.

Jeigu nutiko taip, kad prie jūsų dekoratyvinio triušio akys ir nosytė išsivalė, o vėliau greitai vėl pasirodė išskyrų – reikalai prasti. Triušis tikrai serga.

Nustatyti ligą galima ir dar vienu būdu – pažiūrėkite į priekines gyvūnėlio letenėles. Ten yra drėgnų ir purvinų vietų? Būtent letenėlėmis triušis valosi nosį ir akis. Todėl ant letenėlių kaip tik ir lieka visos išskyros.

Kokios tri būti ausys pas sveiką triušį?

Švarios, aiškios, be žaizdelių ar įbrėžimų.

Už ausų turi būti kailiukas, bet nelabai tankus.

Triušio nagai

Jūs turbūt jau žinote, kad triušio nagus reikia kirpti. Jeigu jūs išsirenkate suaugusį triušį, tai apžiūrėkite, kokios būklės jo pirštai ir nagai. Jeigu nagai apkirpti ir pirštai tvarkingai išsidėstę, o ne bet kaip, reiškia, kad triušiu tinkamai pasirūpinta.

Apžiūrėkite pilvą

Ši triušio kūno dalis turi būti minkšta ir be jokių žaizdų.

Apčiuopėte kažką kieto pilve? Tai rimtas požymis, kad sutrikusi virškinimo sistema. Geriau nepirkti tokio gyvūno, nes labai tikėtina, kad jis neišgyvens.


Lyties organai

Kruopščiai praskleiskite kailiuką, apžiūrėkite odos būklę. Ten viskas turi būti švaru ir sausa, be jokių paraudimų ir viduriavimo požymių.

Taip pat skaitykite: Nykštukinių triušių laikymasNarveliai dekoratyviniams triušiams

Leave a Reply