Šunų viešbutis

Žiurkėnai: įdomūs faktai

Žiurkėnai – vieni iš labiausiai paplitusių ir mėgstamų naminių gyvūnų. Bet mes nedaug žinome apie juos. Yra keletas įdomių faktų apie žiurkėnus, jų organizmą ir įpročius:

1) Nepaisant savo dydžio, žiurkėnai pakankamai protingi gyvūnai, jie greitai prijaukinami ir greitai pradeda reaguoti kviečiami vardu. Laukinėje gamtoje jie atvirkščiai yra agresyvūs.

2) Žiurkėnų pakankamai gera atmintis ir kažkurį laiką jie netgi prisimena gentainius, su kuriais gyveno viename narve.

3) Žiurkėnai vienišiai, nepaisant nuomonės, kad jiems geriau gyventi porose. Viename narve, kuriame apgyvendinti vienos lyties gyvūnai prasidės karas dėl teritorijos. Dėl to gali žūti vienas iš gyvūnų.

4) Žiurkėnai gyvena vidutiniškai 4 metus. Šis faktas ganėtinai liūdnas, ypač mylinties šeimininkams.

5) Žiurkėnų dantys, kaip ir pas kitus graužikus, auga visą gyvenimą, pastoviai ilgėja, juos reikia pastoviai galąsti. Žiurkėnai gimsta su dantimis, kas yra didelė retenybė.

6) Žiurkėnų blogas regėjimas, jie šį pasaulį mato juodai baltą. Tačiau turi labai gerą klausą ir uoslę.

7) Žiurkėnai gana judrūs gyvūnai. Laukinėje gamtoje jie įveikia didelius atstumus, nes jiems gyvybiškai svarbu rasti maistą. Būtent todėl žiurkėnų narvuose įrengiami bėgimo ratai.

8) Visiems žinoma, kad žiurkėnų racioną sudaro grūdai. Tačiau jie maitinasi ir vaisiais, daržovėmis, ir mažai kas žino – gyvūliniais baltymais. Žiurkėnai, gyvenantys laukinėje gamtoje, neatsisako įvairių vabalų ir sliekų.

9) Savo žanduose žiurkėnai gali pernešti maistą, sveriantį iki 20 % jų kūno.

10) Žiurkėnai vidutiniškai sveria 120 gramų. Pavyzdžiui, Sirijos žiurkėnas sveria 120 – 125 gramus, parduotuvėje jis sveria apie 70 gramų, o veislyne jo svoris gali siekti 190 gramų. Džiungarijos žiurkėnai sveria nuo 25 iki 70 gramų, vidutiniškai apie 40 gramų.


11) Žiurkėnai nejaučia aukščio, kadangi laukinėje gamtoje gyvena lygumose. Todėl būtina stebėti žiurkėną, kai jis už narvo ribų.

Taip pat skaitykite: Žiurkėnų rūšysŽiurkėno laikymas

Leave a Reply