Šunų viešbutis

Kuo triušiai serga žiemą?

kuo-triusiai-serga-ziemaŽiema – gana pavojingas triušiams laikotarpis. Šie gyvūnai yra labai jautrūs žemai temperatūrai, vėjui, skersvėjui ir padidintai drėgmei. Dažnai visai normalios pagal šeimininką laikymo sąlygos būna nepakankamos atšiauriu metų laiku. Galiausiai gyvūnėlis peršąla, kas ne tik pavojinga jam, bet dažnai ir mirtina.

Iš karto reikia pasakyti, kad triušio laikymo sąlygos turi būti pakeistos nuo pat pirmų žiemos dienų, ne kalendorinių, o būtent faktinių.

Sezoninių ligų profilaktikai triušiui būtina teisinga mityba. Svarbiausia, kas turi būti jūsų augintinio valgiaraštyje – tai įvairi žolė. Esant šaltam orui ją galima pabandyti užsiauginti arba nupirkti jau sudygusią. Žiemą taip pat tinka šviežios krūmų (gluosnio, aviečių, akacijos) šakos, medžių (beržo, šermukšnio, drebulės,  alksnio, ievos, tuopos, klevo, visų vaismedžių) šakos su lapais ir be jų.

Tam, kad triušis žiemą nesirgtų, jo narvas turi stovėti šiltoje sausoje vietoje, atokiau nuo skersvėjų. Jeigu jūs atidarote langą kambaryje, kur gyvena jūsų  dekoratyvinis triušis, būtinai vėdinkite trumpai ir stebėkite laiką.

Žiemą jokiu būdu negalima triušio plauti ir maudyti. Tai gana švarus gyvūnas, kuris su savo higiena susitvarko savarankiškai. Jeigu gyvūnas labai išsipurvino ir jums teko jį išplauti, iš karto nusausinkite jį rankšluosčiu ir fenu iki visiško išdžiovimo.

Jokiu būdu nepalikite jo šlapio ar net šiek tiek drėgną. Be to, pasistenkite tą dieną patikimai apšiltinti triušio narvą.


Triušio peršalimas

Triušio peršalimas – gana pavojinga liga. Jeigu nesate tikri, kad augintinis peršąlo ar nežinote, kaip jam padėti – nelaukite, neškite augintinį į veterinarijos kliniką. Pagrindiniai triušio peršalimo požymiai yra sloga, čiaudulys, mieguistumas, maisto atsisakymas, keista augintinio padėtis kai jis guli pasišiaušęs, susikūprinęs ar išsitiesęs ant šono. Dažnai ligos metu galima pastebėti blausų žvilgsnį ir neatidumą į išorinius dirgiklius.

Svarbu pažymėti, kad esant paprastam peršalimui, triušio sloga pasireiškia skaidrioms gleivėmis iš nosies, tai neužkrečiama triušio sloga. Jeigu išskyros iš nosies balkšvos ar žalsvos, greičiausia tai pūliai ir kita liga.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad retas čiaudulys ne visada yra peršalimo požymis. Triušių gleivinė gana jautri duklėms, sausam orui, aštriems kvapams, smulkioms šieno ar užpildo dalelėms, todėl reikia laiku tvarkyti augintinio narvą, valyti dulkės kambaryje ir narve.

Infekcinis triušių rinitas

Kaip jau buvo minėta aukščiau, ne visada sloga yra peršalimo pasekmė. Infekcinis rinitas pas jūsų augintinį gali atsirasti bet kuriuo metų laiku. Tai susirgimas, kurio metu iš nosies teka pūlingos išskyros, būdinga nosies gleivinės hiperemija (padidejęs prisipildymas krauju) ir dažnas čiaudulys. Sunkioje ligos stadijoje gali būti paveikti bronchai, plaučiai ir pleura.

Ligą sukelia įvairių rūšių mikrobai, kurių dauguma pastoviai randasi triušių nosies ertmėje, ir normaliomis sąlygomis niekaip nepasireiškia. Jeigu dėl kokių nors priežasčių gyvūno nosies gleivinė pažeidžiama ir prasideda uždegimas, mikrobai patenka į augintinio organizmą ir jis greitai suserga.

Jeigu uždegimas vystosi tik nosies ertmėje, jis tampa lėtiniu ir gydomas pakankamai ilgai. Bendra tokių gyvūnų būklė praktiškai nesikeičia, bet augintinis dažnai čiaudi ir letenėlėmis trina nosį. Iš nosies bėga  daug tirštų pūlingų išskyrų,  kurios gali kietėti aplink šnerves ir netgi jas užkimšti.

Jeigu liga pažeidžia plaučius ir bronchus, stebimas švokštimas, pakyla aukšta kūno temperatūra, slogi bendra būklė, triušis mažai valgo ir greitai liesėja. Jeigu ligos negydyti, gyvūnas gali mirti per 3 dienas. Tam, kad išgelbėti augintinį, būtina iš karto kreiptis į veterinarą.

Triušių nušalimas

Esant stipriam šalčiui ar tiesiog šaltam orui triušiai linkę nušalti. Žinoma, tai labiau liečia gyvūnus, laikomus išoriniuose narvuose fermose.

Dažniausiai nušąla gyvūnų ausys ir letenos. Mažiems triušiukams tai labai rimtas išbandymas, kuri gali baigtis žūtimi.

Kad ir kaip būtų keista, bet nušalti gali ir dekoratyvinis triušis, gyvenantis miesto sąlygomis. Tam pakanka pamiršti uždaryti langą. Būtinai stebėkite savo augintinį ir jo ausis.

Triušių perkaitimas

Daugelis šeimininkų mano, kad geriausia narvą šildo karštas šildytuvo oras, nukreiptas tiesiai ant augintinio namelio. Todėl būna taip, kad įjungtas aparatas ilgai stovi šalia triušio ir baisiai kaitina. Kategoriškai neturėtumėte to leisti! Daugiausia, ką jus galite padaryti- sušildyti visą kambarį naudojant šildytuvą, bet vėlgi – neilgai.

Jeigu jus per daug sušildėte triušį, o po to pastebėjote jo apatišką būklę ir gleivinės paraudimą be slogos, tikriausiai jis perkaito. Tuo atveju, jeigu jūs nežinote, kaip savarankiškai jam padėti, nelaukdami kreipkitės į veterinarą.


Daugelyje atvejų triušių ligos kyla nesilaikant jų laikymo sąlygų. Tinkamai prižiūrimi, triušiai namų sąlygomis gali gyventi iki 12 metų, suteikdami daug džiaugsmo šeimininkams.

Taip pat skaitykite: Kaip nusipirkti sveiką triušįTriušių ligų simptomai

Leave a Reply