Šunų viešbutis

Kokie vitaminai ir mineralai reikalingi papūgoms?

photo by lucero_nk

© mypets.lt / lucero_nk

Bet kokio paukščio organizmui reikalinga daugybė mineralų ir vitaminų. Banguotajai papūgėlei, gyvenančiai namų sąlygomis, ypač svarbu gauti vitaminus su maistu ir papildus. Jeigu paukščiui trūksta vitaminų (ar jo perteklius), silpnėja imunitetas, sutrikdoma medžiagų apykaita, dauginimosi galimybės ir t.t.

Vitaminų papūgai galima nupirkti veterinarijos klinikose, vaistinėse ir internetinėse parduotuvėse. Svarbu žinoti, kam reikalingas vienos ar kitos rūšies vitaminų papildas ir kokia turi būti dozė, atsižvelgiant į papūgos rūšį.

Detaliau apžvelgsime vitaminų vaidmenį plunksnuotų augintinių organizme ir jų trūkumo galimas pasekmes.

Vitaminas A (retinolis) – reikalingas normaliam augimui ir dauginimuisi, veikia regėjimą ir nervų sistemą.

Vitaminas D (kalciferolis) – padeda organizmui pasisavinti fosforą ir kalcį, būtinas kiaušinių lukšto formavime, normaliam augimui, kaulų vystymuisi ir bendrai puikiai papūgos fizinei būklei.

Vitaminas Е (tokoferolis) – gerina gebėjimą daugintis ir palikuonių kokybę.

Vitaminas К (filochinonas) – būtinas geram kraujo krešėjimui.

B grupės vitaminai yra būtini visų papūgos organizmo organų ir sistemų funkcionavimui.

Vitaminas H (biotinas) – gerina riebalų apykaitą organizme, odos funkcionavimą ir palikuonių kokybę ir kiekį.

Vitaminas С (askorbo rūgštis) – paukščio organizmas sintetina pakankamą jo kiekį. Esant tinkamai ir įvairiai mitybai, papūgos gauna pakankamą vitaminų kiekį ir nekenčia dėl jo trūkumo. Vitaminų poreikis padidėja plunksnų metimo laikotarpiu ir perėjimo metu, taip pat pavasarį. Tuo metu galima duoti skystus sintetinius vitaminus, įpilant į gertuvę arba maistą, griežtai laikantis intrukcijos.

Banguotosioms papūgoms vitaminai yra svarbus, bet ne mažiau svarbios paukščio sveikatai yra mineralinės medžiagos. Mineralinės medžiagos duodamos papūgoms mineralinių mišinių pavidalu atskiroje lesykloje. Paprastai jos apima gyvybiškai svarbius elementus.

Kalcis (Са) – svarbiausias paukščių kaulinio audinio sudedamoji dalis. Papūgų mityboje būtinai turi būti mineraliniai papildai su dideliu kalcio kiekiu.

Fosforas (Р) – antras komponentas, būtinas kaulinio audinio formavimui. Paukščio organizme kalcio ir fosforo įsisavinimui turi būti pakankamas kiekis vitamino D.

Magnis (Mg) taip pat įeina į paukščio kaulų sudėtį, kaip kalcis ir fosforas. Esant subalansuotai ir įvairiapusei mitybai, papūgoms paprastai magnio netrūksta.

Kalis (К) – būtinas vandens kiekio reguliavimui audiniuose, baltymų  apykaitai.

Natris (Na) ir chloras (Сl) – būtini palaikant organizmo osmosinį slėgį. Jeigu paukščio maiste yra padidintas druskos kiekis, paukščiui gresia dehidratacija ir jis gali mirti.

Geležis (Fe) – gyvybiškai svarbi medžiaga paukščių organizmui. Papūgoms retai trūksta geležies, kadangi jos yra grūduose.

Varis (Сu) – kaip ir geležis, būtinas oksidacijos-redukcijos procesams, taip pat kraujo hemoglobino susidarymui.

Siera (S) – yra daugelio baltymų ir aminorūgščių dalis. Siera būtina plunksnų metimo  metu ir maitinant paukščiukus, ji įeina į paukščių snapo, nagų ir plunksnų sudėtį. Papūgos, maitinamos įvairapusiškai, gauna pakankamą sieros kiekį.

Jodas (I) – būtinas tinkamam skydliaukės funkcionavimui. Jodo yra daugelyje lesalų rūšių, todėl papūgoms jo dažniausiai netrūksta.

Prieš perkant specialų vitaminų ir mineralų kompleksą, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, ar paruoštame mišinyje yra kokių nors vitaminizuotų papildų. Jeigu papūga gaus per daug vitaminų, jai pasireikš hipervitaminozė, o tai dar blogiau, nei vitaminų trūkumas papūgos organizme.


Geriausia nusipirkti paprasto mišinio be jokių papildų, o vitaminus nupirkti atskirai. Vitaminus paukščiui reikia duoti dvi savaites, po kurių būtina dviejų mėnesių pertrauka. Taip pat būtina prisiminti, kad vitaminų mišinius galima valgyti tik sveikiems paukščiams. Jeigu papūga serga kepenų liga, tokių vitaminų vartojimas griežtai draudžiamas. Stebėkite paukštį: jeigu pamatėte kokius nors negalavimo požymius, nustokite duoti vitaminus ir būtinai pasitarkite su specialistu.

Leave a Reply