Šunų viešbutis

Kaip prijaukinti papūgą?

Bet kuri papūga, sėdinti atskirame narve, gali tapti rankine ir be baimės nutūpti ant žmogaus peties arba rankos. Tam, kad prijaukintumėte paukštį, reikia turėti nemažai kantrybės ir užsispyrimo, nes kartais pasitaiko labai jau laukiniai individai.

Pirmiausia narvelis su laukine papūga statomas žmogaus ūgio lygyje ant kokio nors staliuko arba spintos ir, priėjus prie jo, ištariamas papūgėlės vardas ir, jokiu būdu, nedaromi jokie staigūs judesiai.

Kai tik papūga pripras prie naujos vietos, kas dažniausiai atsitinka ne anksčiau, nei po savaitės, jis pamažu pradedamas jaukinti prie žmogaus. Pirmiausia reikia pasiekti, kad papūgėlė pradėtų lesti maistą jums esant šalia. Tam reikia tuomet, kai papūga nusileidžia prie lesyklėlės ir ima lesti maistą, atsargiai ir lėtai prieiti prie jos. Pirmiausia, jums besiartinant, paukštis staigiai puls į narvelio viršų, bet kas dieną leis prisiartinti vis arčiau, o vėliau ir visai nustos reaguoti į jūsų artėjimą. Po to reikia išmokyti jį imti lesalą iš jūsų rankų. Tam tikslui jūs pirštais imate labiausiai mėgiamą lesalą ir pamažu, be staigių judesių, įkišate jį pro narvelio virbus, bei švelniai kviečiate papūgėlę vardu.

Pirmoji dresiravimo stadija yra pati sudėtingiausia ir kartais tenka atlikinėti tą pačią procedūrą keletą dienų iš eilės, kol paukštis neįgis drąsos ir nepaims skanumyną iš jūsų rankų. Kitą kartą jis ima siūlomą lesalą jau drąsiau, bet, pačiupęs jį, paprastai nutempia į kitą laktos galą.

Kai papūga jau drąsiai ims skanėstą iš jūsų rankų, ją reikia išmokyti tūpti ant rankos. Tam reikia prieiti prie narvelio, neskubant atverti dureles ir, švelniai kalbant, įkišti į narvelio vidų delną, ant kurio guli skanėsto gabaliukas. Papūga, masinama skaniu lesalu, po ilgų dvejonių dažniausia jau iš pirmo karto nutupia ant rankos ir ima maistą nuo delno. Skanėstu šiems paukščiams gali būti gabaliukas ruginės duonos, išmirkytos piene, saldžioje arbatoje ar kavoje.

Kai papūga be baimės ims lesalą nuo delno ir ramiai tupės ant jo, pradedama galutinė dresiravimo stadija. Pirmiausia bandoma išnešti ją ant rankos iš narvelio. Jeigu jums tai pavyksta, reiškia, kad paukšti jau tapo rankiniu ir jį galima išmokyti atskristi, kai kviečiate, ir nutūpti ant peties arba rankos. Papūgėlė išleidžiama iš narvelio į kambarį ir, šaukiant ją vardu, parodomas skanėstas. Dresuojant ir šiaip ateityje maitinti papūgą reikėtų tiktai narvelyje arba iš rankos, nes kitaip ji neatskris atgal, o tai turi daryti visi rankiniai paukščiai. Dresiravimą geriausia kartoti tuomet, kai paukštis yra alkanas, nes sotus jis ne taip entuziastingai puola skanėstą.


Turėkite omenyje, kad įvairiai dresiruoti papūgas reikia labai pamažu, kad ir jūs galėtumėte priprasti, ir paukštis galėtų adaptuotis!

Taip pat skaitykite: Kaip išmokyti papūgą kalbėti?Koks turėtų būti papūgos narvelis?

Leave a Reply