Šunų viešbutis

Papūgėlių šėrimasis

Pats šėrimasis nelaikomas liga – tai natūralus procesas, kuris vyksta kasmet, kaip visuomet praėjus perėjimo metui ir tęsiasi 2-3 mėnesius.

Šėrimosi procesas vyksta palaipsniui: papūgoms pradeda kristi stambios plunksnos (iš uodegos ir sparnų), paskui plunksnos iš nugaros ir krūtinės, o galiausiai iš galvos. Po truputį plunksnos pasikeičia naujomis.

Kartais kai kuriems paukšteliams šėrimosi procesas gali užtrukti ilgiau nei 3 mėnesius. Be to, šio proceso metu daugelis papūgų tampa bangios, joms pablogėja apetitas, o kartais netgi pakyla temperatūra. Jos dažnai sužvarbsta, plunksnos susitraukia, judesiai tampa riboti.

Kaip elgtis šėrimosi periodu

Šėrimosi laikotarpiu papūgėlėms reikalingas ypatingas dėmesys. Svarbiausias dėmesys turėtų būti skiriamas mitybai: pakankamo kiekio racione turėtų būti šviežių salotų, kopūstų, vištos kiaušinių, daigintų grūdų, avižų, polivitaminų. Be to, šėrimosi periodu žieduotosioms papūgėlėms būtina duoti produktų, kuriuose gausu baltymų ir mikroelementų (sieros, chloro, oksiduotos geležies, fosfatų kalkių).

Ypatingai kruopščiai reikėtų prižiūrėti tų papūgėlių mitybą, kurios turi itin ryškias plunksnas: jeigu jos negaus pakankamai maistingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, plunksnų spalva gali nelikti tokia ryški.

Plunksnuotiems augintiniams būtina duoti žirnių ūglių, rapsų, o taip pat raudono bulgariško pipiro (saldaus), morkų ir burokėlių. Narvelyje visada turi būti pakankamai petražolių.

Maudymasis neuždraustas, tačiau reikia stebėti, kad papūgėlė neprigertų. Temperatūra vonelėje turi būti ne žemesnė nei 23-24 ºC. Būtina stebėti, kad kambaryje, kuriame yra papūgėlė, nebūtų skersvėjų.

Vykdant visus aukščiau išvardintus reikalavimus, šėrimasis turi praeiti beveik per 2 mėnesius., per kuriuos papūgėlei visiškai pasikeičia plunksnos. Pasibaigus šiam procesui, papūgėlės vėl tampa budrios ir aktyvios.

Nederėtų pradėti poravimosi kol vyksta šėrimasis. Net jeigu poravimasis ir įvyktų, jaunikliai vis vien neišsiristų, nes patinai šiuo laikotarpiu neapvaisina patelių. Geriausia būtų tai atidėti iki tol, kol šėrimasis pilnai pasibaigs. Tačiau ir tuomet geriau nesistengti ir palaukti, kol praeis kokios 3-4 savaitės.

Nerekomenduojamas poravimasis ir likus nedaug laiko iki šėrimosi, nes patelė gali nustoti maitinti savo jauniklius, jeigu šie išsiris šiuo laikotarpiu.


Reikia įsisąmoninti, kad šėrimasis papūgėlėms būna 1 kartą į metus. Jeigu kartais šis procesas vyksta dažniau, tai gali pranešti apie kokios nors ligos simptomus. Tokiu atveju rekomenduojama pasikonsultuoti su veterinaru-ornitologu.

Taip pat skaitykite: Ką daryti, jeigu papūgėlė užsigavo ar susižeidėBute slypintys pavojai

Leave a Reply