Šunų viešbutis

Laktos banguotosioms papūgėlėms

Kokias laktas, skirtas papūgoms, rinktis?

Labai svarbi narvelio dalis – tai laktos. Išsirinkę tinkamiausias, jūs užtikrinsite komfortišką gyvenimą savo papūgėlei. Nepaisant to, kad gyvūnų prekių parduotuvėse parduodamos plastmasinės laktos, jų geriau nenaudoti, nes, pirma, laktos skersmuo per mažas netgi banguotai papūgėlei, antra, laktos iš plastmasės būna labai kietos, nuo ko paukščiui skaudės letenėles. Esant plastmasinėms laktoms, papūgėlės nagučiai nenusigaląs ir jums teks atlikinėti nagų karpymo procedūrą.

Įvairaus storio laktos daug geriau tinka papūgos letenėlėms, nei vienodo storio laktos, kurios parsiduoda komplekte kartu su narveliu.

Vadovaudamiesi savo instinktu, papūgos graužia šakas ir, tuo pačiu, medines laktas – tai papildomas mikroelementų šaltinis. Aišku, su dirbtinėmis laktomis tai atlikti nepavyks.

Geriausios laktos ir atsitūpimui skirtos vietos išeina iš tikrų šakų, nupjautų nuo sveikų medžių, pavyzdžiui, nuo vyšnios ar beržo.

Koks turėtų būti laktos storis?

Be sudėties, svarbų vaidmenį vaidina dar ir laktos skersmuo. Laktos storis turėtų būti pakankamai didelis, kad papūgai būtų patogu ant jos tupėti. Todėl banguotai papūgėlei tinkamiausias laktos storis – ne mažiau, nei 15 milimetrų. Laktos storis turi būti toks, kad papūgėlės letenos apimtų tris jos ketvirčius. Papūga turėtų laikytis už pagaliuko nagučiais ir nagai neturėtų susiliesti.

Jei jūs norite suteikti savo augintiniui džiaugsmą, padarykite laktą patys. Pageidautina toliau nuo miesto prilaužyti šakelių (geriausia, jei šakelės bus skirtingo skersmens) ir įstatyti į narvelį taip, kad ant apatinių šakų nekristų išmatos. Žievę nuo šakų nuiminėti nereikia, nes tai padarys paukštis pats. Prieš įstatydami į narvelį būtinai nuplikykite laktas verdančiu vandeniu, kad išvengtumėte papūgos užkrėtimo įvairiais parazitais. Patikrinkite, kad ant jų nebūtų samanų ir kerpių.

Kaip paukštis išsilaiko ant laktos?

Žmogaus raumenys, kurie leidžia judėti kojai, yra visame jos ilgyje. Pas paukštį šie raumenys sutelkti viršutinėje letenos dalyje. Paukščio letena beveik pilnai sudaryta iš kaulų ir aptempta žvynuota sausgyslių oda. Todėl paukščių letenos yra plonos.

Evoliucijos metu papūgos įgavo refleksą, kuris neleidžia joms nukristi nuo medžio šakos. Kai papūga atsitupia ant laktos, letenų raumenų sausgyslės, veikiamos jos svorio, įsitempia ir kojų pirštai automatiškai susispaudžia. Kai paukštis tupi ant laktos, jam nereikia stengtis, kad laikytųsi, o atvirkščiai – pastangų reikia tam, kad išskleistų pirštus.

Jeigu papūgai tenka tupėti ant labai storų arba, atvirkščiai, ant labai plonų šakų, tai jai suteikia didelius nepatogumus.

Jeigu jūs viename voljere arba narve laikote skirtingų rūšių papūgas, tai įtaisykite keletą skirtingo skersmens laktų; vietoj latų galima naudoti medinius pagaliukus arba tikras medžių šakas.

Iš kokių medžių ir krūmų šakų negalima daryti laktas ir jų negalima duoti papūgoms kramtyti:


  • akacija;
  • ąžuolas (taninai);
  • kriaušė (taninai);
  • spygliuočiai (smala);
  • kavamedis (kofeinas);
  • tuopa (sugeria toksines medžiagas iš atmosferos);
  • alyva;
  • ieva (taninai).

Taip pat skaitykite: Kuo maitinti banguotąsias papūgėles?Apšvietimas, lempos banguotosioms papūgėlėms

Leave a Reply