Šunų viešbutis

Kuo maitinti banguotąsias papūgėles?

Iš visų gyvūnų šioje žemėje paukščiai turi aukščiausią kūno temperatūrą – 41-42 laipsnius. Dėl šios priežasties jos turi labai greitą medžiagų apykaitą, užtikrinančią gyvybines funkcijas. Dėl to papūgoms nuolat reikia papildyti jų maistinių medžiagų išteklius, nes ir menkas jų trūkumas gali greitai baigtis mirtimi. Reiškia, kad tinkama banguotųjų papūgėlių mityba turi didelės įtakos. Todėl ir iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, nedideli mitybos trūkumai gali baigtis nelauktais rezultatais.

Banguotosios papūgėlės priklauso grūdais besimaitinančių paukščių grupei. Gimtinėje, Australijoje, jos maitinasi įvairiais grūdais. Jų pagrindą sudaro kengūrų žolės sėklos. Natūraliomis sąlygomis ieškodamos maisto papūgėlės suranda daugybę įvairių rūšių sėklų, uogų, šakelių, žalumynų, mažų vabzdžių, ko nelaisvėje jos negali gauti. Tačiau gyvendamos ir besiveisdamos narveliuose jos prisitaiko ir prie kitokių maitinimosi sąlygų.

Pagrindinis banguotųjų papūgėlių maistas yra grūdų mišinys, susidedantis iš kultūrinių naminių ir laukinių augalų. Tačiau vien tik grūdų pašaras neužtikrina visų būtinų maistinių medžiagų, reikalingų sveikam papūgėlių gyvenimui. Todėl papūgėlėms reikia kartais duoti papildų ir mineralų, tačiau mažesniais kiekiais, nei grūdų.

Grūdų mišinys banguotosioms papūgėlėms

Mėgstamiausi grūdai, įeinantys į grūdų papūgėlėms mišinį, yra soros – baltos, raudonos ir geltonos. Jos sudaro 65 % grūdų mišinio. Sorų rūšies pakeitimas neleistinas, nes tai gali privesti prie labai rimtų virškinamojo trakto ligų. Kita sudedamoji dalis – avižos, sudarančios 20 % mišinio sudėties. Jei neturite avižų, jas galima pakeisti avižinėmis kruopomis.

Trečia sudedamąja grūdų mišinio dalimi laikoma kanarėlių sėklos – 10 % viso mišinio. Tai pati maistingiausia pašaro dalis papūgėlėms, turinti baltymų, riebalų, fosfato kalkių, nedidelis kiekis mineralinių druskų, iš dalies pakeičiantis virtas vištos kiaušinis. Tačiau pernelyg didelis naudojimas kanarėlių sėklų gali labai nualinti banguotosios papūgėlės organizmą.

Į mišinio sudėtį taip pat būtina įtraukti saulėgražų arba kanapių (iki 5 %). Mažas saulėgrąžas reikia sumalti į sūrio masę. Jeigu šį pašarą papūgėlė sunkiai valgo, jį reikia duoti išspaustą.

Papūgėlės lengvai valgo piktžolių sėklas – gysločius ir kiaulpienes, kuriuos galima pasiruošti laikyti visai žiemai. Gysločio lapelius reikia surinkti į puokšteles ir išdėlioti sausoje vietoje, kad išdžiūtų. Kiaulpienių sėklas surenka tuomet, kai jų žieduose pasirodo balti pūkeliai. Juos reikia nukirpti žirklėmis, o sėklas sudėti į maišelį.

Papildomi pašarai


Šalia grūdų mišinių banguotosioms papūgėlėms būtina duoti įvairų papildantį pašarą: košes, virtą vištos kiaušinį, varškę, baltą duoną, pamirkytą piene. Košes reikia virti truputį pasūdytame vandenyje. Jos turi būti trapios, kitaip papūgėlė jos nevalgys. Papūgėlės noriai valgo košes, ruoštas iš smulkių ryžių ir pridėjus į ją sorų kruopų. Prie tokių pašarų papūgėlę reikia pripratinti nuo ankstyvo amžiaus, kitaip suaugusios jos nelabai noriai jį valgys.

Kietai virtas šviežias vištos kiaušinis – nuostabus maistingas ir pilnas vitaminų pašaras. Jį sudaro baltymai, riebalai, kalcis, fosforas, natris ir vitaminai A, B, D. Kiaušinį reikia virti 7-8 minutes. Smulkiai supjaustytas, sumaišytas su manų kruopomis arba grūstais baltais džiūvėsėliais, truputį pasūdytas virtas vištos kiaušinis duodamas paskaičiavus po 4-5 gramus papūgėlei.

Šviežia varškė duodama sausu pavidalu. Tam, kad padaryti varškę sausa, ją pertrina su manų kruopomis, supjausto peiliu ir permaišo. Į šią masę galima įmaišyti šiek tiek cukraus – jis būtinas maitinant banguotąsias papūgėles. Tokį pašarą papūgėlės lesa su didžiausiu apetitu.

Šviežia tarkuota morka, sumaišyta su manų kruopom arba baltais džiūvėsėliais – naudingas, maistingas pašaras banguotosioms papūgėlėms. Jis paruošiamas pakankamai paprastai. Su tarka sutarkuota morka sumaišoma su maltais šviesiais džiūvėsėliais arba manų kruopomis tokiu santykiu, kad ji neliptų prie pirštų maišant. Galima pridėti truputį cukraus. Tarkuota morka nepakeičiama žiemą ir pavasarį, kai trūksta žalumynų.

Labai naudinga maitinti papūgėles, ypač kai yra jauniklių maitinimo periodas, sudygusiais be dirvožemio kviečių, miežių, avižų ar ryžių grūdų daigais. Tokiuose grūduose būna daug vitaminų E ir B. Tam, kad išdygtų, nuplaukite ryte po šiltu vandeniu grūdus, nusausinkite juos ir užpilkite iš naujo, taip palikite iki vakaro. Tada išbrinkusias sėklas praplaukite per sietą po drungnu vandeniu, po to supilkite jas į dubenį su vandeniu ir palikite iki ryto. Kitą rytą sėklos būna išbrinkusios ir truputį jų galima duoti papūgėlei. Sudygusius grūdus reikia kasdien plauti po vandeniu, kad jie neišsausėtų ir neprarastų savo naudingųjų savybių.

Žalieji pašarai, laikomi vitaminų ir mineralinių druskų šaltiniu banguotosioms papūgėlėms, gali būti duodami neribotais kiekiais. Papūgėlės labai mėgsta obuolius, kiaulpienių lapus, salotas ir kopūstus. Petražolių duoti negalima – jos veikia papūgėlėms kaip nuodai.

Kiek pašaro duoti papūgėlei?

Rūpindamiesi savo plunksnuočiu, galite nustatyti jo apetitą. Banguotajai papūgėlei per dieną būtinai reikia 25-30 g grūdų mišinio (pilnas stalinis šaukštas). Jeigu tiek nepakanka, porciją galima papipinti. Jauni, ką tik iš lizdo išskridę paukščiukai reikalauja daugiau maisto nei suaugę.

Grūdų mišinio reikia duoti tiek, kad papūgėlė jį sulestų visą, nepalikusi nei trupučio. Jeigu bus daug grūdų, ji gali išrankioti savo pačius megstamiausius, o kiti liks nepaliesti. Jeigu į narvelį įdėsite mažiau grūdų, nei reikia, papūgėlė liks alkana. Abiem atvejais tai yra žalinga.


Daržoves, vaisius, žalumynus banguotosioms papūgėlėms reikia duoti kasdien. Mineraliniai pašarai taip pat turi būti narvelyje visuomet. Juos reikia keisti kas 10 dienų.

Taip pat skaitykite: Koks turėtų būti papūgos narvelis?Banguotųjų papūgėlių kilmė

Leave a Reply