Šunų viešbutis

Pagrindinės klaidos, bandant prijaukinti papūgą

Papūgų augintojai dažniausiai atlieka šias klaidas:

1. Nuo pirmųjų dienų šeimininkai nepalieka paukščio vieno, vis užsuka pasižiūrėti į jį, kiša rankas į narvelį, perstatinėja narvą iš vienos vietos į kitą – tai yra, vietoj to, kad suteiktų paukščiui šiek tiek ramybės, jie nuolatos jį trikdo.

Kadangi adaptacijos procesas įgyvendinamas neteisingai, to pasekmė – paukštis taip ir nenustoja bijoti šeimininko ir vėliau ima blaškytis po narvelį arba slėptis kampe kas kartą, kai tiktai šeimininkas prie jo artinasi.

2. Daugelis šeimininkų bando per jėgą paukštelį glostyti, kasyti, imti į rankas – kas iš esmės visiškai neleidžiama. Galima bandyti paglostyti arba pakasyti tiktai tada, kai paukštis jau visu 100% adaptavosi ir prisijaukino, t. y., absoliučiai laisvai pats atsitupia ant rankos, pats domisi jumis. Ir tai, visai ne kiekvienas leidžiasi pasikasomas. Atminkite – tai turėtų būti paukštelio noras (leistis būti pakasytam), o ne jūsų.

3. Išleisdami paukštelį paskraidyti, šeimininkai ima gainioti papūgėlę po kambarį, bando kažkaip pamaitinti arba vėlgi – paliesti, o vėliau gaudo paukštį dar ir tam, kad grąžintų į narvelį. Jeigu norite, kad paukštis taptų rankiniu, toks ir panašus elgesys visiškai neleidžiamas.

Paukštį reikia mokyti savarankiškai grįžti į narvelį.

4. Pirmaisiais prijaukinimo etapais dauguma šeimininkų bando prievarta skatinti įvykius – ranką su lesalu nori prikišti prie pat nosies, stumtelti ja papūgėlę, bet tai jokiais būdais nepaspartins įvykių, o atvirkščiai – juos sulėtins. Sėdėti reikia nejudant, nes bet koks nerangus judesys iš jūsų pusės paukštį išgąsdins.

Taip pat kartais, pirmaisiais prijaukinimo etapais, kai paukštelis ima kandžioti ranką, šeimininkai pradeda rėkti arba mosuoti ranka, bandyti nubaidyti paukštį. To rezultatas, jog paukštis vėl išgąsdintas ir nenori eiti į kontaktą, todėl pirmu laiku reikia herojiškai kęsti skausmą, nes paukštis tokiu būdu jus tik tikrina.

Dažnai, negavę greito rezultato, žmonės tiesiog metą prijaukinimo procesą. Bet tai nėra gerai. Tokios treniruotės turėtų būti reguliarios ir kasdieninės ir netgi tuomet, kai paukštelis jau prijaukintas, vis tiek kartas nuo karto reikia atlikinėti šiuos užsiėmimus.

5. Kartais, kai paukštelis nelabai gerai jaučiasi arba tiesiog ilsisi ir neturi nuotaikos bendrauti, šeimininkai, nekreipdami į tai dėmesį, toliau atkakliai siekia savo. Mokykitės suprasti paukštį ir įsiklausyti į jo norus ir nenorus ir tai paspartins prijaukinimo procesą.

6. Didžioji dalis žmonių mano, jog paukštį galima greičiau prijaukinti, patupdant į mažą narvelį, atėmus iš jo visas pramogas ir neišleidžiant paskraidyti. Visa tai neturi jokio ryšio su prijaukinimu, o be to, tokiose sąlygose paukštis jausis nejaukiai, kas gali iššaukti agresiją (paukštis nuolatos bandys išlįsti arba bandys numesti lesyklėles, girdyklėles, kramtyti virbus ir t. t.) arba atvirkščiai – apatiją. Jaučiant nuolatinį stresą kris papūgėlės nuotaika ir apie jokį dresiravimą, aišku, nebus ir kalbos.

7. Kai kurie, tikėdamiesi pasiekti greitesnių rezultatų, paukščio nemaitina, tikėdamiesi, jog, būdamas alkanas, jis paims maistą iš rankų. Toks prijaukinimas gali sukelti atvirkštinį efektą ir papūga žmogų asocijuos su alkiu ir, tuo pačiu, ims žmogaus bijoti. Negalima nemaitinti papūgos – tai kenksminga ir netgi laikinas badavimas gali sukelti nepakeičiamą žalą jos sveikatai. Jaukinkite papūgėlę skanėstų, kuriuos ji mėgsta, pagalba. Prijaukinimo etapų metu duokite juos tiktai iš rankų, nepalikite tiesiog kabėti narvelyje, nes ji turi suprasti, jog tam, kad gautų skanumyną, jai reikia padaryti kelis žingsnelius jūsų naudai.

Apibendrinkim: jokių prievartinių veiksmų, nukreiptų prieš paukštį, būti negali – viskas vyksta tik jo pageidavimu; bet koks pasisekimas, netgi pats mažiausias ir nereikšmingas, turi būti užtvirtinamas paskatinimu; bendravimas su jumis paukšteliui turi asocijuotis tiktai su teigiamomis emocijomis; jūs turite tapti paukštelio draugu ir tuomet paukštis taps ir jūsų draugu.


Paukščiai – tai ne katės ir ne šunys, tai vis dar laukiniai gyvūnai, kurie jums nieko neskolingi, be to, didžioji jų dalis, nepaisant to, kad gyvena žmonių draugijoje jau labai daug metų, jūsų bijo, todėl, norint prie jų prisiartinti, reikia žinoti specialius metodus.

Taip pat skaitykite: Kaip prijaukinti papūgą?Papūga kandžiojasi – ką daryti?

Leave a Reply