Šunų viešbutis

Banguotoji papūgėlė dreba: ką daryti?

Jeigu jūsų namuose atsirado papūgėlė, jums būtina žinoti visas galimas jos elgesio priežastis. O jeigu sparnuotas sutvėrimas gyvena pas jus seniai, jūs tikriausiai jau susidūrėte su daugybe problemu.

Šeimininkas visada atsakingas už pirminę naminių gyvūnų ligų diagnostiką. Jeigu jūs pastebėjote, kad banguotoji papūgėlė dreba, pasistenkite suprasti tokios būsenos priežastis. Papūgėlių drebėjimo priežasčių gali būti keletas.

Papūgėlių drebėjimo priežastys

1. Adaptacijos periodas. Jeigu paukštelis ką tik atsirado jūsų namuose, jam prireiks laiko priprasti prie naujo narvo ir šeimininko. Adaptacijos periodas užtrunka apie 3 dienas. Palikite ramybėje augintinį šiam laikui, neišleiskite iš narvo, nestovėkite ilgai prieš jį, nekalbėkite labai garsiai, nepradėkite dresuoti paukštelio iš karto.

Įsitikinkite, kad paukšteliui patogu narve, visos supynės ir laktelės patogios. Jeigu banguotoji papūgėlė nenustoja drėbėti po 3 dienų, tikriausiai priežastis ne strese.

2. Peršalimas. Banguotosios papūgėlės labai jautrios temperatūros svyravimams ir skersvejams. Kambario, kuriame stovi papūgėlės narvas, temperatūra turi būti ne žemesnė nei 18 °С. Vėdinant kambarį žiemą, narvą geriau išnešti į kitą kambarį, kad banduotoji papūgėlė nuo šalto oro nepradėtų drėbėti.

Norint sušildyti augintinį, reikia šalia narvo pusės metro atstumu pastatyti lempą, nukreiptą į narvo dugną. Dalį narvo reikia užkloti audiniu, taip sukuriant pavėsį, kad papūgėlė galėtų pasirinkti optimalią pagal temperatūrą narvo vietą – sušilti, bet neperkaisti. Papūgėlių perkaitimas pasireiškia dusuliu, kvepavimu su išsižiojusiu snapu, sparnų išskleidimu.

3. Vitaminų trūkumas. Paukštelio būseną įtakoja veterinarų rekomenduotų vitaminų dozė racione, teisingai parinktas kursas ir jų gamintojas.

4. Išgąstis arba stresas. Jeigu Jūs turite vaikų, paklauskite jų, ar jie neišgasdino paukštelio. Galbūt banguotoji papūgėlė dreba dėl patirtos baimės?! Išgąstis gali atsirasti ir dėl kito paukščio ar gyvūno. Neretais atvejais naminės katės labai gąsdina paukštelį narve.

5. Susirgimas. Atminkite, kad jeigu prie drebėjimo prisidėjo kiti požymiai, paukšelį būtina parodyti gydytojui. Tai gali būti rimtas susirgimas ir tik veterinaras gali nustatyti tikrą negalavimo priežastį.

Esant kokiems požymiams būtina parodyti papūgėlę veterinarui:

  • Paukštelis kasosi;
  • Papūgėlė pešioja sau plunksnas iki kraujavimo;
  • Sumažėjęs papūgėlės apetitas arba ji visiškai atsisako maisto;
  • Atsirado diareja;
  • Papūgėlė tapo vangi, mažai juda;
  • Ji krenta nuo kartelės arba šlubuoja;
  • Skleidžia jai nebūdingus garsus ir kt.

Ligos gali būti užkrečiamos arba ne. Sveikas papūgėles geriau atskirti tol, kol nustatysite ligoto paukštelio susirgimo priežastį.

Drebulys — ne toks jau baisus simptomas. Bet jeigu nekreipti dėmesio į jį, tai gali sąlygoti pavojingesnę ligą.

Taip pat skaitykite: Sergančios papūgos apžiūraApšvietimas, lempos banguotosioms papūgėlėms

Leave a Reply