Šunų viešbutis

Papūgų, kurias galima auginti namų sąlygomis, rūšys

Yra daugybė įvairiausių papūgų rūšių, kurios tinkamos tam, kad jas augintumėte namuose. Pačios populiariausios yra aros, banguotosios papūgėlės, korelos, kakadu, papūgos įsimylėjėlės ir Žako, arba pilkoji afrikietiška papūga.

Ara

Aros yra pačios stambiausios papūgos. Kai kurios iš jų gali siekti net metro ilgio, bet pusė jų ilgio yra vien tik uodega. Bet būna ir smulkių arų. Aros labiausiai paplitusios didžiojoje Pietų Amerikos dalyje nuo Meksikos iki Argentinos šiaurės.

Tik nedaugelis paukščių mylėtoju turi galimybę laikyti stambias aras taip, kad jos iš tiesų jaustųsi laisvos. Stambios rūšys privalo turėti galimybę laisvai tupėti ant medžio, skirto laipiojimui, arba būti laikomos labai erdviose voljeruose. Grotuotame narve aros greitai išdrasko ir nudėvi savo puošnią ilgą uodegą.

Laikant aras poromis erdviuose voljeruose galima sulaukti to, kad jos ims poruotis nelaisvėje. O štai mažos aros poruojasi ir narvuose iš grotų.

Banguotosios papūgėlės ir korelos

Banguotosios papūgėlės ir korelos – tai labiausiai paplitusios kambarinės papūgos. Abi šios rūšys buvo atvežtos į Europą dar praėjusio šimtmečio viduryje ir, neužilgo po to, ėmė sėkmingai daugintis. Pranešimai apie pirmuosius šių papūgų išvedimus Europoje atkeliavo iš Anglijos ir Belgijos apie 1840-us metus. Banguotąsias papūgėles, kurios dabar yra laikomos Europoje, galima pavadinti „naminėmis“. Iš abejų rūšių per mutacijas yra gaunamos tokios spalvų formos, kurios absoliučiai skiriasi nuo pirminių. Neretai naujai išvestas individas būna smarkiai stambesnis, nei jo laukiniai giminaičiai.

Natūraliomis sąlygomis šie abu tipai gyvena didžiulėse Australijos erdvėse ir dažnai yra sutinkami sausringose savanų srityse. Jų maistas būna išskirtinai žolių ir krūmynų sėklos.

Šios papūgėlės yra labai populiarios auginant jas kaip kambarinius paukščius dėl paprastos priežiūros ir bendro jų paprastumo. Išaugusios nuolatiniame kontakte su žmogumi jos greitai tampa prijaukintomis ir labai patikliomis. Kai kurios papūgėlės netgi išmoksta pamėgdžioti žmonių tariamus žodžius. Jos lengvai dauginasi nelaisvėje. Beto, jas, kaip „rūpestingus tėvelius“, galima naudoti auginant kitų papūgų rūšių jauniklius.

Abi rūšis geriausia laikyti poromis, o voljeruose – didelėmis grupėmis. Laikant narvelyje šiems skraidyti mėgstantiems paukščiukams reikėtų kasdien suteikti galimybę laisvai paskraidyti po kambarį.

Kakadu

Kakadu – tai vidutinės ir didelės papūgos, kurių ilgis 30-70 cm. Jų tipiniai išvaizdai būdingos ilgos plunksnos ant kaktos ir pakaušio, atrodančios, kaip skiauterė. Tos rūšys, kurios yra tinkamiausios auginti namuose, dažniausiai būna baltos arba kitų šviesių spalvų. Skiauterės plunksnų spalva dažniausia skiriasi nuo kūno plunksnų.

Šio tipo papūgos daugiausiai paplitusios Australijoje ir Naujojoje Gvinėjoje. Į vakarų pusę kakadu yra sutinkamos iki pat Sulavesio, o šiaurėje – iki Filipinų. Kakadu taip pat gyvena Molukų ir Saliamono salose bei Bismarko salyno salose. Šie paukščiai puikiai moka laipioti ir visai neblogai skraido. Jei daug mikliau juda žeme, nei didžioji dalis stambių papūgų. Jų maistas yra sėklos, riešutai, vaisiai ir žali augalų ūgliai. Kai kurios rūšys taip pat lesa vabzdžius ir jų lervas.

Kakadu jau seniai žinomos kaip kambarinės papūgėlės. Jos išsiskiria didžiuliu prieraišumu prie savo šeimininko. Reikėtų atminti, kad individams, laikomiems po vieną, labai reikalingas bendravimas. Jeigu jiems neskiriama dėmesio, rodydami savo nuobodulį, jie dažnai garsiai ir veriamai spiegia. Jų stiprus balsas gali tapti nemalonia kliūtimi. Laikant kakadu poromis, paprastai jie elgiasi daug ramiau. Daugelis kakadu rūšių jau gana sėkmingai veisiasi narvuose ir voljeruose.

Kakadu galima klasifikuoti į tris pošeimius ir 20 rūšių. Daugelis rūšių dar turi kelis porūšius.

Papūgos įsimylėjėlės

Papūgų įsimylėjėlių genties pavadinimas yra Agapornis, kuris sudarytas iš dviejų senovės graikų žodžių: „meilė“ ir „paukštis“. O toks pavadinimas atsirado dėl neįprastai artimų porų ryšių ir stipraus prieraišumo.

Papūgos įsimylėjėlės – tai mažos papūgėlės, kurių ilgis yra nuo 12 iki 16 cm. Paprastai jos būna žalios spalvos. Išskyrus pilkagalvių ir kalnų papūgų pateles, visų kitų papūgų įsimylėjėlių galvos plunksnų spalva skiriasi nuo likusio kūno spalvos. Jų įprastos gyvenamosios vietos – tai vidurio ir pietinė Afrika; viena rūšis apsigyveno ir Madagaskare.

Papūgos įsimylėjėlės, kartu su banguotosiomis papūgėlėmis ir Australijos papūgėlėmis yra labiausiai paplitusios kaip naminės papūgos. Dabar Europoje yra veisiamos mažiausiai trys jų rūšys. Tai pat yra keli spalvoti porūšiai, kurių spalvos artėja prie geltonų atspalvių arba mėlynų mutacijų.

Laikant šias papūgėles narveliuose būtina atminti, kad gana stipriai linkę bendrauti paukščiai, perėdami jauniklius, gali tapti absoliučiai nepakenčiami. Porelė, kuriai prasidėjo poravimosi sezonas, gali netgi didelio narvo erdvėje privesti prie mirties savo rūšies individus ar kitas papūgėles įsimylėjėles.

Pilkosios papūgos (Žako)

Pilkosios papūgos yra vidutinio dydžio, maksimaliai būna 33 cm ilgio. Abiejų lyčių plunksnų spalva yra šviesiai pilka. Uodegos plunksnos ryškiai raudonos. Pilkosios papūgos yra sutinkamos didžiojoje Centrinės Afrikos dalyje, kaip savanose, taip ir miškinguose rajonuose. Pilkųjų papūgų gentis yra sudaryta tik iš vienos rūšies. Vienintelis, tinkamas išskyrimui, porūšis yra Psitacus erithacus timneh ir jis skiriasi nuo titulinės rūšies labiau pilkai-rudomis plunksnomis ir rudai-raudona uodega. Šio porūšio antsnapis būna raudonai-pilkas, posnapis – juodas, o štai titulinės rūšies abi šios snapo dalys – juodos.

Pilkosios papūgos – tai labai protingi ir jautrūs paukščiai ir tai reikia ypač atminti, juos laikant po vieną. Būtent tarp pilkųjų papūgų sutinkamos „plepiausios“, kurios gali ne tik atkurti žmogaus tariamus žodžius, bet netgi pamėgdžioti konkretaus žmogaus intonaciją.

Pastaraisiais metais pilkosios papūgos progresuojančiais kiekiais yra veisiamos Europoje.

Patinėlis ar patelė?


Prijaukintas papūgos patinėlis yra geriausias augintinis. Jis yra labiau linkęs bendrauti ir mažiau tikėtina, kad turės problemų su sveikata, kurios susijusios su patelių kiaušinių dėjimu. Iš esmės papūgų patelės reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio, nei patinėliai. Kai kurių papūgų tipų lytį labai sunku arba netgi neįmanoma nustatyti, kol jie jauni. Todėl tiems, kas ieško būtent patinėlio arba patelės, teks rinktis iš jau suaugusių papūgų.

Taip pat skaitykite: Papūgų transportavimasBute slypintys pavojai.

Leave a Reply