Šunų viešbutis

Įdomūs faktai apie papūgas

Idomus faktai apie papugasPapūgos – gana įdomūs paukščiai, ir esmė ne tik jų gebėjime kalbėti. Protingi ir juokingi, nenuostabu, kad jie yra labai populiarūs kaip naminiai augintiniai daugelyje šalių.

1) Pasaulyje yra daugiau nei 350 papūgų rūšių, ir šiandien apie trečdaliui jų gresia visiškas išnykimas.

2) Papūgas kaip augintinius laiko jau 3000 metų. Pirmi papūgas prijaukino Egiptiečiai, po to Indai ir Kinai. Papūgą laikė tokios garsios istorinės asmenybės kaip Marko Polo, Karalienė Izabelė, Aristotelis, Teodoras Ruzveltas ir Martha Vašington.

3) Mažiausios papūgos gyvena Papua-Naujojoje Gvinėjoje. Suaugusios papūgėlės dydis, tiksliau jos kūno ilgis yra 8-9 cm.

4) Didžiausios papūgos – Amazonės, jos yra trejų metų vaiko dydžio. Jų kūno ilgis gali viršyti vieną metrą.

5) Papūgos – ilgaamžės. Stambių papūgų gyvenimo trukmė – iki 50-60, o kartais ir iki 100 metų. Smulkios papūgos gyvena mažiau: 20-25 metus.

6) Pati  didžiasnapė papūga – juodoji kakadu. Jos snapo ilgis – 10 cm – be vargo gali perkąsti pirštą! Žodis “kakadu” kilęsišmalajųžodžio “kakatua”, kuris reiškia“žnyplės”.

7) Banguotosios papūgos kūno temperatūra paprastai yra 41°С.  Paukštis ją palaiko kontroliuodamas savo aktyvumo lygį arba keičiant medžiagų apykaitos lygį. Kūno dalys, kuriose nėra plunksnų (kojos ir oda po sparnais), dėl prakaito liaukų nebuvimo, padeda išvengti perkaitimo.

8) Papūgos susiporuoja visam gyvenimui. Įdomu tai, kad net ir po poravimosi, patinas ir patelė lieka kartu. Jos padeda viena kitai rasti maisto, rūpinasi vienas kitu, kartu miega.

9) Papūgos – vieninteliai paukščiai, galintys valgyti, laikydami maistą kojomis.

10) Visas papūgas skiria ryškios plunksnos. Tiesa, to nepasakysi apie baltą kakadu. Ji negali pasigirti ryškiomis spalvomis dėl pigmento trūkumo, bet gali judinti skiautere, esančia ant jos galvos.

11) Papūgos neturi balso stygų, todėl visus garsus jos leidžia liežuvio ir snapo pagalba.


12) Į Gineso rekordų knygą įrašyta papūga Žako, kuri žinojo daugiau nei 400 žodžių, kalbėjo pilnais sakiniais ir keliomis kalbomis.

Taip pat skaitykite: Koks turėtų būti papūgos narvelis?Ką daryti, jeigu papūgėlė užsigavo ar susižeidė

Leave a Reply