Šunų viešbutis

Kuo pavojingi naminiai gyvūnai?

kuo-pavojingi-naminiai-gyvunaiBeveik kiekvienuose namuose gyvena naminiai gyvūnai. Gyvūnų savininkai rūpinasi jais, auklėja, dresuoja, dovanoja jiems savo meilę ir švelnumą. Naminiai gyvūnai, nepriklausomai nuo jų išvaizdos ypatumų ir dydžio, daugeliui žmonių yra kaip šeimos nariai. Bet ar gali gyvūnai kelti grėsmę?

Triušiai. Triušiai atrodo įspūdingi padarai, iš kurių nelauki grėsmės, o reikėtų. Triušiui dantys dygsta visą gyvenimą, išlaikydami savo aštrumą. Bet tai labiau potencialus pavojus, kadangi dauguma gyvūnų yra draugiški. Rimčiausias pavojus, kurį gali kelti šie mieli plaukuoti gyvūnai – tuliaremija. Užsikrėtus, liga žmogui gali sukelti komplikacijas.

Vėžliai. Keista, kad tokie ramūs gyvūnai pateko į šį sąrašą, bet vėžliai irgi kelia pavojų žmogui. Pirmiausia, daugelis vėžlių rūšių agresyvūs, ypač jūrinių vežlių rūšys. Visų antra, vėžliai dažnai tampa salmonelių nešiotojais. Užsikrėsti salmonelioze lengva- pakanka po sąlyčio su gyvūnu nenusiplauti rankų. Labiausiai kenčia vaikai, nes būtent jie dažniausiai ima vėžlius ant rankų.

Papūgos. Papūgų snapas – grėsmingas ginklas. Netgi mažos banguotos papūgėlės gali skausmingai sukapoti pirštus ir veidą, ką jau kalbėti apie tokias stambias papūgas kaip ara arba kakadu. Kai kurių papūgų snapas toks tvirtas ir aštrus, kad be vargo gali perkąsti plonas šakeles. Tokiems paukščiams tiesiogine žodžio prasme pirštų į burną nedėk. Be šio pavojaus, papūgos kelia ir užslėptą pavojų – jos psitakozės nešiotojai. Pastaraisiais metais padažnėjo žmonių užsikrėtimas psitakoze būtent nuo naminių papūgų.

Pelės, žiurkės. Didelį pavojų žmogui kelia laukinės pelės ir žiurkės, tačiau ir naminės, prijaukintos, taip pat gali platinti nemažai infekcinių susirgimų. Be to, graužikai mėgsta kandžiotis, todėl tokius augintinius nerekomenduojama laikyti namuose, kuriuose yra maži vaikai.

Gyvatės. Laikyti namuose egzotinius gyvūnus, tokius kaip gyvatės, rizikinga. Nuodingos gyvatės, pitonai ir smaugliai gali būti labai pavojingi, jeigu nesilaikyti saugumo taisyklių arba palikti gyvūną alkaną. Yra žinomi alkanų gyvačių užpuolimo ant naminių gyvūnų ir vaikų atvejai.

Krokodilai. Svarbu atsiminti, kad krokodilai, kaip ir kiti gyvūnai, visada vadovaujasi savo instinktais ir pagal savo prigimtį yra labai pavojingi plėšrūnai.

Laukiniai gyvūnai (lapės, ežiai, burundukai, voverės, laukinės katės, meškėnai ir kt.) – vieni iš pačių pavojingiausių gyvūnų. Prijaukinti laukinį gyvūną, kuris gyvena pagal gamtos dėsnius, vadovaujasi savo gamtiniais instinktais, per istoriškai trumpą laiką neįmanoma. Be agresijos laukiniai gyvūnai kelia pavojų kaip ligų nešiotojai. Prijaukinti gyvūnai irgi kelia pavojų, bet mažesnį, negu gyvūnai, paimti ir gamtos.


Praktiškai kiekvienas gyvūnas, ar tai laukinis ar naminis, mažas ar stambus, kelia pavojų žmonių gyvybei ir sveikatai. Bet ar nuo to jis tampa mažiau mylimas? Anaiptol. Svarbiausia laikytis saugos priemonių ir atsižvelti į gyvūnų biologines savybes. Tada naminiai augintiniai bus džiaugsmo, o ne ligų šaltiniais.

Taip pat skaitykite: Kaip nusipirkti sveiką triušį, Papūgų ligos

Leave a Reply