Šunų viešbutis

Nuodingos ir kenksmingos katėms medžiagos

Nežiūrint į tai, kad apsinuodijimai veterinarijos praktikoje sutinkami daug rečiau, nei, sakykim, medicinos, bet jie sukelia realią grėsmę mūsų augintinių gyvybei. Katės dažnai nežino, kaip atskirti nepavojingus produktus nuo kenksmingų medžiagų.

Įdomią statistiką kačių augintojams parengė amerikietiško miesto Urbano, Ilinojaus valstijoje, toksikologinis gyvūnų saugumo centras, kuris užfiksavo daugiau, nei 140 000 naminių gyvūnų apsinuodijimo atevejų vien per 2009 metus. Taigi, žemiau pateikiamas sąrašas dažniausiai pasitaikančių nuodų:

Žmonėms skirti vaistai. Vaistai, skirti žmonėms, per pastaruosius kelerius metus yra naminių gyvūnų apsinuodijimo priežąstis numeris vienas. Gyvūnams toksiški yra nuskausminamieji, vaistai nuo peršalimo, antidepresantai, dietiniai papildai ir daugelis kitų medikamentų. Didžioji dalis apsinuodijimo atvejų įvyko tuomet, kai gyvūnai prarijo piliules, netyčia nukritusias ant grindų, ir todėl, taisyklė numeris vienas – visus vaistus laikykite vietoje, niepasiekiamoje jūsų augintiniams.

Insekticidai. Žmonės, kovodami su kenkėjų problemomis namuose, dažnai pamiršta apie potencialų insekticidų sukeliamą pavojų. Neteisingas priemonių nuo blakių, utėlių, erkių ir tarakonų vartojimas – viena iš dažniausių apsinuodijimo insekticidais priežasčių. Svarbu ne tik susipažinti su preparato vartojimo namuose instrukcija, bet, esant galimybei, dar ir pasikonsultuoti su veterinaru.

Žmonių maistas. Daugelis produktų, kuriuos mes vartojame, nors ir nenuodingi, bet gyvūnams kenksmingi. Pagal statistinius rezultatus, kramtomoji guma ir šokoladas lyderiauja maisto produktų, sukeliančių žalą kačių sveikatai, sąraše.

Augalai. Daugybė augalų yra nuodingi katėms. Tarp jų: Aloe Vera, amarilis, azalija, gebenės, lelijos, filodendras, rododendras, Sago palmės ir kiti. Žinoma, kad netgi nedidelis kiekis lelijinių šeimos augalų gali sukelti fatališką inkstų užsiblokavimą.

Veterinariniai preparatai. Deja, neteisingas veterinarinių vaistų vartojimas naminių gyvūnų šeimininkams sukėlė didelį apsinuodijimo atvejų kiekį per 2009 metus.

Rodenticidai. Katės, kurioms leidžiama išeiti į lauką, turi daugybę šansų paskanauti graužiką, prieš tai prarijusį žiurkių nuodus. Priklausomai nuo prarytų rodenticidų kiekio, katėms pasireiškia tokie apsinuodijimo simptomai, kaip drebulys, vėmimas krauju, silpnumas.

Valymo priemonės. Apsinuodijimas plovikliais, balikliais ir dezinfekavimo priemonėmis sukelia vėmimą, viduriavimą ir kitus, labiau rimtus, skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimus.

Sunkieji metalai. Didžiausią grėsmę sukelia švinas, cinkas ir gyvsidabris, kurie gali būti daugelyje vartojimo prekių.

Sodo trąšos. Azotinėse, fosforinėse ir kalio trąšose, gruntuose, papilduose gana dažnai būna toksiškos katėms medžiagos.


Chemikalai. Antifrizai, tirpikliai, tepalai, stabdžių skysčiai, klijai ir kiti buityje naudojami cheminiai preparatai mirtinai nuodingi katėms.

Taip pat skaitykite: Apetito dingimas katei. Atsisakymas ėsti, Kačių ligos

Leave a Reply