Šunų viešbutis

Kačių sterilizacija

Sterilizacija – tai procesas, kurio metu katė netenka sugebėjimo daugintis. Yra keletas kačių sterilizacijos būdų: chirurginis, medikamentinis ir radiacinis. Labiausiai patikima ir palanki katės organizmui yra chirurginė sterilizacija, kurios metodai yra ovarioektomija, ovariohisteroektomija, kiaušintakių okliuzija ir histerektomija.

Ovarioektomija – kiaušidžių pašalinimas. Vyksta hormoninio fono pakitimas, sustabdoma lytinių hormonų gamyba ir, to pasėkoje, sustoja ruja, dingsta susirgimo kiaušidžių cista ir melagingų nėštumų rizika. Veterinarijos praktikoje sąvoka „sterilizacija“ dažniausiai kaip tik ir suprantama, kaip ovarioektomija. Šis chirurginės sterilizacijos variantas labiausiai pageidaujamas, bet tinka tik jaunoms ir dar negimdžiusioms katėms.

Ovariohisteroektomija – kiaušidžių ir gimdos pašalinimas. Šis sterilizacijos metodas vadinamas kastracija ir atliekamas katėms, vyresnėms, nei vieneri metai, gimdžiusioms ir turėjusioms patologinius procesus gimdoje.

Kiaušintakių okliuzija – kiaušintakių perrišimas ir dėl to apvaisinimas tampa neįmanomu, bet hormoninis katės fonas nepasikeičia, t. y., ruja, rėkimas ir katino reikalavimai tęsiasi.

Histerektomija – gimdos pašalinimas, paliekant kiaušides. Šitokios sterilizacijos pasekmės katei tokios pačios, kaip ir po kiaušintakių okliuzijos.

Sterilizacijos amžius

Deja, veterinarai dar nepriėjo prie bendros nuomonės dėl optimalaus katės amžiaus, norint ją sterilizuoti. Taigi eilė specialistų mano, jog tam, kad ateityje būtų užkirstas kelias katės sveikatos problemų atsiradimui, sterilizacija turi būti atlikta iki katės brandos, arba pirmosios rujos, t. y. amžiuje nuo 8 savaičių iki 6 mėnesių. Tuo metu lytiniai organai jau yra gerai susiformavę.

Kiti veterinarai linkę manyti, kad ankstyva sterilizacija veda prie neigiamų pasekmių endokrininei katės sistemai, inkstams, akių tinklainei, o taip pat kliudo normalaus proporcingo kūno formavimosi procesui, ir kad sterilizaciją reikia atlikti iš karto po pirmosios rujos.

Ir, galiausiai, kai kurie zoospecialistai rekomenduos Jums palaukti bent jau iki metų, kad Jūsų augintinės organizmas būtų visiškai sutvirtėjęs ir susiformavęs.

Chirurginė sterilizacijos operacija

Sterilizacija atliekama katei taikant bendrąją narkozę. Tam, kad būtų pašalinta vėmimo ir aspiracijos galimybė anestezijos metu, gydytojai rekomenduoja nemaitinti katės 12 valandų iki operacijos.

Egzistuoja šiuolaikiniai „nesiūliniai“ operavimo metodai, kuriuos naudojant operacija atliekama pro centimetrinį įpjovimą ant katės šono. Tokia operacija yra praktiškai visiškai nerizikinga ir gali būti atliekama tiek labai jaunam gyvūnui, tiek ir katei vyresnio amžiaus. Po operacijos likusi žaizda būna visiškai nežymi ir nėra būtinybės nešioti tvarstį.

Dažniausiai katė gali atsistoti ant kojų praėjus vos kelioms minutėms po sterilizacijos. Tačiau pilnam atsigavimui reikia nuo 5 iki 14 dienų. Namuose katei būtina įrengti komfortišką plokščią gulėjimo vietą ir reguliariai tikrinti jos savijautą. Žaizdelė jokiu būdu neturi pūliuoti ar kraujuoti.

Pasekmės

Kadangi estrogenų buvimas organizme sąlygoja gyvūno apetito sumažėjimą, tai, sustojus jų gamybai kiaušidėse, būtinai atsiras atvirkštinis efektas. Beto, sterilizacija sulėtina katės medžiagų apykaitos procesą. Abu šie faktoriai sąlygoja perteklinio svorio priaugimą. Tokiu būdu svarbiausias dalykas, kurį Jums reikės padaryti po sterilizacijos, tai organizuoti katei dietinį maitinimą ir reguliarią fizinę apkrovą. Nepamirškite, kad, nežiūrint į ypatingą apkūnios katytės šarmą, nutukimas – tai tokia pati liga, kaip ir daugelis kitų. Kai nėra problemų su pertekliniu svoriu, medžioklinis instinktas, žaismingumas, balsinė intonacija ir bendras katės aktyvumo laipsnis neišblėsta. Katės charakterio pakitimų taip pat neatsiranda, nebent ji gali tapti šiek tiek švelnesnė.

Pagal kai kuriuos tyrimus ankstyva sterilizacija teigiamai atsiliepia išoriniams fiziškiems katės parametrams. Ji sąlygoja stipresnio ir raumeningesnio skeleto vystymuisi, o taipogi ilgesnių galūnių formavimuisi.

Beto, sterilizavus katę, nelaimingų atsitiktinumų, susijusių su jos veržimusi pabėgti iš namų beieškant sutuoktinio, tikimybė taip pat sumažėja.


Vieną kartą nusprendę sterilizuoti savo katę Jūs ne tik užtikrinsite sau dvasios ramybę, bet ir neabejotinai pagerinsite savo augintinio gyvenimo kokybę ir prailginsite ją keleriais metais.

Taip pat skaitykite: Kačių laikymas ir priežiūra, Kačių ligos

Leave a Reply