Šunų viešbutis

Katės akių kalba

Žmonių kalboje žvilgsniu galima labai daug ką pasakyti, o katėms jis taip pat daug reiškia. Mes turėtume žinoti, kad iššiepti šimpanzės dantys visai nereiškia šypsenos, kaip ir tiesus katės žvilgsnis į mus nereiškia jokio draugiškumo. Katės tokiu žvilgsniu žiūri į priešą, norėdamos nugalėti žvilgsniu ir taip išspręsti konfliktą.

Katė, pastebėjusi įdėmų žvilgsnį, nukreiptą į ją, meta savo užsiėmimą ir pakelia akis. Po to ji grįžta prie savo užsiėmimo, pavyzdžiui, prausimosi, bet jau būna budri tol, kol stebėtojas nenusuka žvilgsnio. Žmonės taip pat nejaukiai jaučiasi, kai juos stebi kiti, bet katės ypač jautrios įdėmiam žvilgsniui.

Katėms būdinga būsena – miegojimas atmerktomis akimis. Atrodo, kad jos ramiai guli žiūrėdamos į vieną tašką ir nieko nefiksuoja. Dėl savo periferinio matymo katės gauna daug informacijos iš aplinkos, o mes, jei norim pažiūrėti į daiktą, žiūrim tiesiai į jį – todėl dažniausiai naudojamės centriniu matymu. Dažniausiai katės naudoja šoninę apžvalgą, jei tik joms nereikia fiksuoti judančio daikto.

Katės akys yra puikus nuotaikos indikatorius. Išplėstos arba primerktos akys, kaip ir žmonių, gali reikšti pyktį, baimę arba susidomėjimą. Išsiplėtę arba susitraukę vyzdžiai gali būti ne tik dėl apšvietimo, bet ir dėl emocinės gyvūnėlio būklės. Vyzdžiai gali išsiplėsti iš baimės arba matant agresyvų elgesį, taip pat ne tokiais dramatiškais atvejais – kai katė stebi, kaip pripildomas ėdalu jos dubenėlis arba kai džiaugsmingai susijaudina priėjusi prie kitos draugiškai įsitaisiusios katės.

Kai katė rami ir patenkinta, jos vyzdžiai gali būti arba išplėsti arba susitraukę, tai priklauso nuo apšvietimo: kuo silpnesnė šviesa, tuo vyzdžiai tampa didesni ir tuo labiau akys atrodo juodos. Ramios katės akys, kaip taisyklė, nebūna stipriai neišsiplėtusios: dažniau ji maloniai prisimerkia. Prisimerkusios katės žvilgsnis praneša apie prielankumą, rodantį draugišką nusiteikimą; jis priešingas agresyviam žvilgsniui, kuris gali sukelti joms stiprų nerimą.


Išsigandusios katės vyzdžiai dažnai išsiplečia ir jeigu baimė labai didelė, vyzdys gali užimti beveik visą akį. Priešingai šiam atvejui, savimi užtikrintos ir piktos katės vyzdžiai gali susitraukti iki ribos, užimančios siaurą ruoželį. Žinoma, šie du atvejai yra kraštutiniai, egzistuoja daug skirtingų situacijų priklausomai nuo katės išgąsčio lygio, pykčio ar susijaudinimo, o taip pat nuo apšvietimo. Daug aiškiau galima suprasti katės būseną palyginus jos vyzdžių formą su ausų padėtimi.

Taip pat skaitykite: Kačių kūno kalba: kūno pozos, Kačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply