Šunų viešbutis

Kaip maudyti katę

Kaip dažnai maudyti katę?

Neesant būtinybei sveikų kačių specialiai maudyti nereikia. Katė periodiškai save išlaižo, be to, jos plaukai padengti apsauginiu tepalu, kurį gamina poodinės riebalinės liaukos, todėl kiekvienos katės maudynės naudojant šampūną laikinai atima natūralią jos kailio apsaugą. Dėl to katę, kuri nedalyvauja parodose, reikia maudyti ne dažniau 2-3-jų kartų per metus. (Maudynėmis nesiskaito būtinas „lokalinis“ purvinų letenų išplovimas.)

Kada katę reikėtų išmaudyti?

Katės maudynių poreikio ženklais gali būti:

  • kailyje esantys parazitai;
  • per didelis kailio išpurvinimas (tiek natūraliomis medžiagomis, tiek ir sintetinėmis);
  • profilaktiniai tikslai.

Kaip išrinkti katei šampūną?

Tam, kad šampūnas išplautų visą purvą ir riebalus, jis turi būti labiau šarminis, nei oda. „Žmogiškieji“ šampūnai katėms netinka, nes rūgštingumo-šarmingumo balansas (pH) katės ir žmogaus odos smarkiai skiriasi: kačių jis silpnai šarminis, o žmonių – silpnai rūgštinis. „Žmogiškasis“ šampūnas paprasčiausiai neišplaus kailį ir dar papildomai per dideliu rūgštingumu paveiks katės odą, paliks ją „sudirgintoje“ padėtyje, kurios bruožai yra sausumas, pleiskanos ir dėl to atsiradęs plaukų lūžinėjimas. Šampūnai, kurie yra specialiai sukurti katėms ir šunims, turi reikiamą pH lygį ir išplauną kailį iki paties pagrindo.

Katės maudymas

Būtina katės plovimo skystu šampūnu sąlyga yra oro ir vandens temperatūra. Oro temperatūra patalpoje turi būti ne žemesnė, nei + 22˚C, nes naminės katės yra labai jautrios ir lengvai peršąla.

Katę labiausiai gąsdina ne pats vanduo, o triukšmas, kurį jis sukelia, kai pilasi iš čiaupo. Todėl neužilgo iki procedūros pradžios (taip, kad katė negirdėtų ir nematytų), į vonią, kriauklę arba dubenį reikia pripilti reikiamą kiekį vidutiniškai šilto vandens.

Kates paprastai maudo voniose arba kriauklėse, kuriose patiesia patiesalą, trukdantį slysti letenoms. Maudomos jos rankinio dušo pagalba. Labiau pageidautina katę maudyti kriauklėje, o ne dubenyje, nes pastarajame ji karštligiškai bandys griebtis jo kraštų.

Vanduo nebūtinai turi būti karštas, bet ne šaltesnis, nei žmogaus kūno temperatūra (38-40˚C). Katės maudymui reikiamą temperatūrą galima nustatyti taip: patalpinti į vandenį savo alkūnę; jeigu vanduo nesijaučia, reiškia, ši temperatūra katei tinka. Vandens lygis turi šiek tiek siekti katės pilvelį. Šio vandens pagalba katę galima išmuilinti, o iš anksto į dubenį įpiltu vandeniu galima bus kailį išskalauti nuo putų.

Pats maudymo procesas turi vykti katės nervus tausojančiu režimu: nereikia garsiai ir emociškai kalbėti ir atlikinėti staigių judesių. Pamažu pastatykite katę į pripiltą vandenį ir, viena ranka tvirtai prilaikydami gyvūną per pečius, suvilgykite kailį ir užpilkite šampūno ant keteros, nugaros, krūtinės, pilvo ir uodegos. Reikia įdėmiai stebėti, kad vanduo nepatektų katei į ausis ir nosį. Nes pirmiausia – tai jai be galo nemalonu, o antra – vanduo jautriose katės ausyse gali sukelti uždegimines reakcijas. Galima prieš maudant į gyvūno ausis įdėti vatos tamponus. Jeigu reikia išplauti ir katės galvą, reikėtų paprašyti ką nors uždengti jai ausis. Išmuilijant rekomenduojama atkreipti dėmesį į priekines letenas, smakrą ir, suaugusiems katinams, į uodegą.

Nepamirškite, kad šampūnai turi savybę smarkiai putoti. Nereikėtų ant kailio pilti per daug šampūno, nes vėliau bus sunku putas nuplauti. Trumpaplaukio katino kailio skalavimui pakanka vieno dubens, bet ilgaplaukiam gali prireikti kelių dubenių. Tam, kad procesas būtų paspartintas, galima naudoti dušą su silpna vandens srove.

Vėliau reikia nunešti katę į kambarį ir nušluostyti sausu rankšluosčiu. Trumpaplaukiai katei užteks vieno rankšluosčio; tam, kad nusausintumėte ilgaplaukę katę (ypatingai turinčią tankią pavilnę) gali prireikti keleto rankšluosčių ir keletos valandų. Šį procesą galima paspartinti feno pagalba, bet tik tuo atveju, jei katė jo stipriai neišsigąsta.

Iš karto po ranka turi būti paruošti 2-3 ilgi vonios rankšluosčiai. Apgaubkite tupintį vonioje (kriauklėje) gyvūną rankšluosčiu ir prispauskite prie savęs. Jeigu katę iš karto pakelsite, atimdami iš jos pagrindą, ji gali bandyti ištrūkti. Gyvūnas patyrė stiprų stresą ir gali stipriai apdraskyti, o didelis rankšluostis nuo to apsaugos. Tai taip pat šiek tiek apramins katę. Tuomet perneškite ją ant stalo, iš anksto įjungę feną, kad katė priprastų prie jo skleidžiamo triukšmo. Jeigu katė bijo feno, galima patiesti kelis laikraščius; ji pati ant jų atsisės ir drėgmė natūraliu būdu susigers į laikraštį.


Nereikėtų pergyventi dėl katės psichinės būklės po maudynių. Jeigu paliksite ją ramybėje kelioms valandoms, gyvūnas pamažu nusiramins. Gražus švarus kailis bus atlygis už triūsą.

Taip pat skaitykite: Katės kailio priežiūra, Kaip prižiūrėti kačių ausis?

Leave a Reply