Šunų viešbutis

Kačių kūno struktūros ypatybės

Katės – tai nepaprasti gyvūnai. Tikriausiai daugelis pastebėjo kad, palyginus su kitais gyvūnais, katinių kūnas turi charakteringų, tik jiems būdingų ypatybių.

Katės skeletas sudarytas iš maždaug 250-ties kaulų. Kačių skeleto pagrindinė ypatybė – tai jo legendinis lankstumas, kuriuo pasižymi didžioji dalis katinių šeimos atstovų. Šį lankstumą galima paaiškinti tuo, kad didžiojoje kūno dalyje vietoj kaulų ir raiščių yra judančios sausgyslės, kurios ryškiai padidina gyvūno judėjimo amplitudę.

Kačių juosmenyje nėra tokio raktikaulio, kurį įprasta vadinti šiuo žodžiu. Ši savybė suteikia neįtikėtiną judrumą ir lankstumą priekinėms letenoms. Būtent tuo ir galima paaiškinti tai, kad pagrindinis kačių ginklas – tai letenos, kurios yra aprūpintos aštriais nagučiais.

Kačių nagai yra aštrūs dėl ypatingos letenų struktūros, kuri padeda juos įtraukti, kai jie nėra reikalingi. Dėl to katės sugeba be garso prisėlinti prie aukos (nagai „nekaukšės“ taip, kaip, pavyzdžiui, šunų nagai) ir, reikiamu momentu, suleisti nagus į ją, vėlgi, dėl to, kad įtraukti nagai einant nedyla ir išlieka aštrūs.

Kalbant apie raumenis, vidutiniškai katės kūne suskaičiuojama apie 500 įvairaus dydžio ir įvairiems tikslams naudojamų raumenų. Katės žandikaulis gana stipriai išvystytas. Suaugusios katės turi po trisdešimt dantų.


Kačių raumenys yra be galo stiprūs ir gali greitai ir veiksmingai dirbti netgi ekstremaliu režimu. Būtent raumenų jėga (palyginus su sąlyginai nedidele mase) dažniausiai paaiškinamas tas neįtikėtinas kačių puolimo veržlumas, staigumas ir nesustabdomumas medžioklės arba gynybos metu. Tačiau kačių raumenys netinka ilgam monotoniškam darbui, todėl katės pakankamai greitai pavargsta bėgdamos. Galima pasakyti, kad katės daug labiau panašios į sprinteres, nei į stajeres.

Taip pat skaitykite: Kačių kūno kalba: kūno pozos, Kačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply