Šunų viešbutis

Kačių regėjimo ypatumai

Kačių akys – sudėtingas instrumentas. Katės sugeba ne tik sufokusuoti savo žvilgsnį į norimą atstumą, bet ir tamsoje mato 6 kartus geriau nei žmogus.

Tamsiu paros metu katės akių vyzdžiai smarkiai išsiplečia, pasiekia 14 mm, o štai ryškią saulėtą dieną – susitraukia, sugrįžta į pradinę padėtį ir susitraukia. Taip atsitinka todėl, kad per daug saulės spindulių gali pakenkti tinklainės ląstelėms, o kai tokie siauri spinduliai, akys gerai apsaugotos nuo ryškių saulės spindulių.

Ar kada nors susimąstėte, kodėl katės akys šviečia tamsoje? Atrodo, kad kiekvienoje akyje yra po veidrodėlį – specialų spindulių sluoksnį, kuris sulaiko nepilnai absorbuotus saulės spindulius ir iš naujo nukreipia juos į tinklainę. Tokiu būdu katės akis sugauna vieną ir patį ryškiausią šviesos spindulį kelis kartus ir tai padeda tinklainėje padaryti labai tamsių daiktų „fotonuotrauką“, kurie tampa labai šviesūs.

Katėms neprieinama raudona spalva ir pasaulį aplink save jos mato pakankamai blyškų, bet vis dėlto ne juodai baltą. O kas dėl pilkos spalvos tai žmogus savo gebėjimais čia daug kuo nusileidžia katei, kuri sugeba atskirti 25 pilkos spalvos atspalvius. Juk medžiojant peles katei labai svarbu tiksliai nustatyti jų atspalvį.

Katės žvilgsnio kampas yra maždaug 205°, kas vėlgi leidžia jas laikyti pranašesnėmis už žmogų ir labai padeda medžioklėje. Tai taip pat padeda katei išmatuoti atstumą iki objekto, kas leidžia tinkamai pulti.

Katės akys įstatytos tokiu būdu, kad ji gali matyti tiesiai sau priešais nosį. Katei tenka kurį laiką pabaksnoti nosimi prieš tai, kol ji suranda skanėstą.

Ir, galiausiai, katės akys puikiausiai atspindi jos nuotaiką. Išsiplėtę vyzdžiai liudija apie stiprius išgyvenimus ir įtampą, malonumą, baimę ar sudirgimą, o pusiau primerkti vokai – apie nusiraminimą ir atsipalaidavimą.


Dar daugiau, katės savo akimis sugeba žmogui pademonstruoti ir savo meilę. Dauguma kačių augintojų yra susipažinę su tokiu reiškiniu kaip „katės bučinys“ žvilgsniu. Iš pradžių katė ilgą laiką žvelgia į jus, o tada iš lėto užmerkia akis. Jei jūs norite taip pat atsakyti ir „pabučiuoti“ savo katę, tai paprasčiausiai padarykite tą patį ir stebėkite, kas bus.

Taip pat skaitykite: Kodėl katės murkia?Kaip nustatyti katės amžių?

Leave a Reply