Šunų viešbutis

Kačių ligos, pavojingos žmogui

Katės, kaip ir žmonės, kenčia nuo daugelio ligų, iš kurių kai kurios yra pavojingos žmonėms. Kaip taisyklė, infekcija atsiranda nuo artimo žmogaus ir katės kontakto – nuo glostymų, pabučiavimų į nosytę ir t.t. Tai ką gi daryti? Niekada neglostyti katės? Žinoma, kad ne, jei imsitės profilaktinių priemonių, tuomet ir jūs, ir jūsų katė būsite sveiki.

Peržvelkime labiausiai paplitusias kačių ligas ir priemones nuo jų apsisaugoti.

Kirmėlės.

Kaip įvyksta apsikrėtimas kirmėlėmis?

Kirmėlėmis katės gali užsikrėsti ėsdamos žalią mėsą ar žuvį, ypač pagautą sūrioje upėje. Užkrato šaltiniu kirmėlėmis katėms gali tapti ir musės, kurias jos taip mėgsta gaudyti. Labai dažnai netgi naminės katės, nesibastančios po gatves ir mintančios tik sausu pašaru, užsikrečia kirmėlėmis per žmonių avalynę ir drabužius. Iš gatvės kirminų lervų ir jūs galite į namus prinešti būtent tokiu būdu.

Užsikrėtimo kirmėlėmis ženklai

Katei tampa sunkiau lankstytis ir šliaužioti po kilimus ir ant grindų, ji pritūpia ant galinių letenėlių ir trinasi. Jeigu katė taip elgiasi iš karto po tualeto reikalų, greičiausiai tai reiškia, kad taip ji pakeičia sau tualetinį popierių. Tačiau jeigu ji taip elgiasi nei iš šio, nei iš to, tuomet tikriausiai to priežastis yra niežulys, sukeltas kirmėlių.

Kaip perduodamas susirgimas kirmėlėmis?

Kontaktiniu būdu – per pasibučiavimus ir paglostymus. Katės aktyviai išsilaižo visas savo kūno vieteles, todėl kirmėlių lervos gali pasklisti po visą kailiuką. Išeitis viena – nepamirškite plauti rankų prieš vartodami maistą.

Kaip gydyti?

Gerai padeda nuo užsikrėtimo profilaktinės priemonės, jeigu katė užsikrėtė, būtina imtis šių priemonių 10-14 dienų intervale. Jeigu pas katę rastos kirmėlės, tuomet jums ne pro šalį būtų duoti katei gerti nuo kirmėlių skirto preparato kursą.

Kaip išvengti užsikrėtimo kirmėlėmis?

Profilaktinės priemonės yra preparatai nuo kirmėlių, kuriuos reikia vartoti jei katė būna lauke kartą į 3 mėnesius. Jeigu nebūna lauke – kartą į pusmetį. Nešerkite katės žalia mėsa ar žuvimi.

Kerpės

Kaip katės užsikrečia kerpėmis?

Ligos sukėlėju yra grybai, dažniausiai ja suserga kačiukai. Perdavimo būdai – nuo vienos katės kitai, kartais persiduoda per šeimininko batus ir rūbus.

Užsikrėtimo požymiai

Atpažinti kerpes pirmomis dienomis sunku, o per kelias dienas pasirodo pliki rausvi plotai, gali luptis oda. Šios dėmės atsiranda ant katės kailiuko ausų, kaklo ir letenėlių zonose. Šios dėmės plečiasi ir didėja greitai. Žmonėms kerpės pasireiškia tokiais pačiais simptomais.

Kaip nuo katės kerpės perduodamos žmogui?

Meilus bendravimas su seragnčia kate ir jos glostymas gali privesti prie susirgimo kerpėmis. Labai dažnai vaikai atsineša šią ligą iš smėlio dėžės.

Kaip išgydyti kerpes?

Pirmiausiai reikia kreiptis į gydytoją ir kuo skubiau gydytis. Tačiau kuo vėlesnė ligos stadija ir kuo daugiau odos pažeidimų, tuo ilgiau užtrus gydymas. Kates gydo specialiais tepalais, pavyzdžiui mikonazolu arba sieros tepalu.

Kaip apsisaugoti nuo susirgimo kerpėmis?

Katei padeda profilaktinės injekcijos, tačiau nerekomenduojama jų leisti dažnai. Jeigu jau katė apsikrėtė šia liga, pasistenkite jos neliesti plikomis rankomis, kruopščiai dezinfekuokite butą, ypatingai katės kraiką. Iš karto patepkite jodu ant pažeistos infekuotos vietos ir vežkite katę pas veterinarą.

Toksoplazmozė

Ši liga dažniausiai žmogui pernešama lengvai ir pradžioje gali pasirodyti, jog tai peršalimas. Problemų atsiranda, jeigu šia liga užsikrečia besilaukianti moteris, nes tuomet labai išauga rizika padaryti žalą vaisiui. Moterų konsultacijose dažnai besilaukiančioms moterims užduoda klausimą, ar namuose jos laiko katę, turint omenyje būtent šią ligą.

Kaip atsiranda toksoplazmozė?

Žmogus gali užsikrėsti per kontaktą su katės fekalijomis, kuri galėjo suėsti užkrėstą žalią mėsą. Galima katę izoliuti katę ir išvežti į sodą ar sodybą, tačiau nepamirškite, kad apsikrėtimo atvejai yra labai reti.

Kaip išvengti?


Jeigu jūs maitinate savo katę mėsa, tuomet gerai ją apvirkite. O nėštumo laikotarpiu perduokite mėsos patiekalų ruošimą ir katės indelių plovimą kitam šeimos nariui. Jeigu jūs jau persirgote toksoplazmoze iki nėštumo, tuomet jums nėra ko bijoti, nes sergama šia liga tik kartą gyvenime.

Taip pat skaitykite: Kačių ligosAlergija naminiams gyvūnams

Leave a Reply