Šunų viešbutis

Naminė katė

Naminė katė (Felis catus, Felis domesticus, Felis silvestris domesticus), angl. Domestic cat.

Aprašymas. Naminės katės turi apvalią galvą, trumpą snukutį, gana plačius nasrus ir aštrius plėšrius dantis. Kačių akys didelės, ausys stačios. Specialūs šereliai ant liežuvio joms padeda ėsti, gerti ir prižiūrėti savo kailiuką.

Kailis būna paties įvairiausio ilgio, priklausomai nuo katės veislės. Katės su trumpu kailiuku būna lieknesnės ir aktyvesnės nei ilgo plauko katės. Dauguma kačių turi 4 nagus ant galinių letenėlių ir 5 nagus ant priekinių. Priekinių letenėlių nagai būna daug aštresni, nei galinių. Kačių regėjimas apima 200′ aprėpties kampą (kai žmogaus tik 180′). Kačių regėjimo aštrumas yra žymiai didesnis nei žmogaus.

Katės dydis. Vidutinis katės kūno ilgis 50-75 cm, uodega – 21-35 cm.

Katės svoris. Katinai vidutiniškai sveria 4-6,5 kg, o katės – 2,5-4,5 kg. Kai kurios veislės, pavyzdžiui, mein-kun arba sibiro katė sveria ir iki 16 kg. Žinomos ir labai mažos katės, kurios sveria iki 2 kg.

Kačių gyvenimo trukmė. Gyvena iki 12-16 metų, daugiausiai iki 20 metų.

Katės mityba. Naminė katė – plėšrūnas, besimaitinantis išskirtinai mėsiškai. Gamtoje jų grobis – maži žinduoliai (graužikai) ir paukščiai, ropliai, stambūs vabzdžiai ir kiti gyviai. Katės maitinasi ir nedideliu kiekiu augalinių pašarų.

Katės elgesys. Katės aktyvios ir dieną, ir naktį, priklausomai nuo konkrečių jų gyvenimo sąlygų. Katės moka ekonomiškai saugoti ir naudoti savo energiją miego dėka, kuris užima didelę laiko dalį ir trunka 12-16 valandų. Dėl to katė gali lengvai užsnūsti, galima sakyti, bet kokioje situacijoje.

Naminės katės juslės labai gerai išlavintos. Katės gali girdėti garsus iki 35-40 kHz, o žmonės tik iki 20 kHz. Katės su stačiomis ausimis sugeba jas judinti kiekvieną atskirai, nepriklausomai vieną nuo kitos.

Naminių kačių uoslė keturiolika kartų stipresnė nei žmogaus, nes katės turi du kartus daugiau uoslės receptorių. Lietimo organą atstoja ūsai, kurie išsidėstę keturiose vietose prie viršutinės lūpos, keletas ant kiekvieno skruosto ir ant smakro.

Judrumas. Katės sugeba išvystyti 50 km/h greitį trumpuose nuotoliuose. Katė gali be sunkumų kristi ant vertikalios sienos daugiau nei 2 metrus. Katė sugeba pralįsti pro bet kokį plyšį, pro kurį gali pralįsti jos galva. Katės vaikšto tyliai ir atsargiai. Eidama katė galinių kojų letenėlėmis susilygina su priekinių kojų letenėlėmis, kas užtikrina geresnę paramą galinėms letenėlėms, kai ji eina per vingiuotas vietas.

Atsipalaidavimo būsenoje katės nagai slepiasi specialiuose dangaluose iš kailio ir odos, esančiuose pirštų pagalvėlėse, kas leidžia juos išsaugoti aštrius ir nesukeliant triukšmo siekti grobio.

Normali katės kūno temperatūra svyruoja tarp 38-39 °С, širdies susitraukimų dažnis – 140-220 susitraukimų per minutę.

Kačių socialinė struktūra. Naminės katės labiau socialios nei laukinės ir gali priklausyti šeimyninėms grupėms. Nežiūrint į tai, katės medžioja atskirai.

Naminės katės, gyvenančios gatvėje, kartais suformuoja nedideles kolonijas rajonuose, kuriuose sutelkti maisto punktai, pavyzdžiui šiukšlių konteineriuose ar sąvartynuose. Tokiose bendruomenėse tarp gyvūnų formuojasi hierarchija.

Kiekvienas katinas arba katė saugo savo aplinkinę teritoriją, taip pat yra ir „neutralių“ teritorijų, kuriose katės susitinka, sveikinasi vienos su kitomis. Savo teritorijoje katės paprastai agresyviai elgiasi su kitomis katėmis: iš pradžių įdėmiai stebi, šnypščia ir urzgia, o tuomet puola.

Puldamos katės pakelia ir pašiaušia savo kailiuką, išriečia nugarą, taip vizualiai jos tampa didesnės. Konflikto metu katės savo priekinėmis letenėlėmis daro didelius mostus ties snukiu ir kūnu, ir kandžiojasi. Subrendę katinai savo gyvenime daug kartų atsiduria konfliktuose ir juos lengva atskirti pagal daugybę randų ant kūno, o ypač ant snukio. Katės, ypač besilaukiančios arba su mažais kačiukais taip pat dalyvauja konfliktuose dėl teritorijos, išvarydamos joje esančius visus katinus ir kates.

Kačių dauginimasis. Patelė kačiukų atsiveda 2-3 kartus per mėnesį. Patinas palikuonių auginime nedalyvauja.

Kačių dauginimosi periodas/sezonas: visi metai.

Kačių brendimas: katinai bręsta 5-7 mėnesių, o katės – 4-9 mėnesių.


Kačių nėštumas trunka 63-65 dienas.

Kačių palikuonys. Katė atsiveda 3-8 aklus, bejėgius kačiukus. Kačiukai atsimerkia sulaukę 10 dienų. Laktacija trunka iki 4-os savaitės. 8-14-ą savaitę kačiukai tampa visiškai savarankiški.

Taip pat skaitykite: Naminės katės kilmėKodėl katės murkia?

Leave a Reply