Šunų viešbutis

Kodėl katės mėgsta valerijoną?

Vaistinis valerijonas (kačių žolė, lot. Valeriána officinális) – augalai, šaknys ir šakniastiebiai, kuriuos naudoja medicinos tikslams. Jau senai buvo pastebėta, jog katės yra neabejingos šiam vaistiniam augalui. Todėl jie dėl šių lašų pasiruošę padaryti bet ką. O kokios audringos emocijos juos užlieja pavartojus šio vaisto, net sunku protu suvokti. Tai vis dėlto kodėl katės taip mėgsta valerijoną?

Valerijonuii negali atsispirti vyriškos lyties atstovai, o patelės jam kaip taisyklė yra abejingos. Jos, žinoma, palaižo kelis lašus, tačiau kovoti dėl kitos porcijos tikrai nesiruošia.

Kur gi paslaptis? Visų pirma, kvape. Valerijonas kvepia būtent taip, kaip ir patelės rujos metu. Katinas priima šį kvapą kaip hormonų. Jis viską pamiršta, kaip rujos metu ir siekia gauti lašų bet kokia kaina.

Visų antra, paslaptis valerijono veikime. Valerijonas bet kokiame pavidale – lašai, tabletės ar šaknys – sukelia gyvūno nervinės sistemos sužadinimą. Paprasčiau tariant, katė išgyvena nevaržomą džiaugsmą, netgi euforiją. Katėms valerijonas daro panašų poveikį kaip žmogui daro narkotikai. Tačiau kai valerijono poveikis baigiasi, katė užmiega ramiai. Nustatyta, kad didelės valerijono dozės katę gali užmigdyti narkotiniu miegu, privesti iki komos ar net nužudyti.

Šalia viso to, kas išvardinta, valerijonas pasižymi ir gydomosiomis savybėmis. Veterinarai jo šrašo ne tik katėms, bet ir šunims jo nurodo. Tiktai jos veikimas pasireiškia skirtingai. Šuniukams išrašo valerijono lašų, kad juos nuraminti, pavyzdžiui, po turėto streso. O katėms jo išrašoma esant bendro pobūdžio apatijai, pavyzdžiui po persirgtos ligos. Valerijono veterinarai išrašo ir katėms, sergančioms širdies ligomis.

Taip pat buvo išsiaiškinta, kad kačių šeimos atstovai vartoja valerijoną tam, kad nuimtų virškinamojo trakto spazmus. Jis padeda virškinimui, todėl katės gamtoje ieško valerijono.


Valerijono kvapas jaudina ne tik naminius katinus. Į jį audringai reaguoja ir stambesni kačių giminaičiai. Liūtai, pumos ir tigrai taip pat būtų nieko prieš gauti kelis taip branginamus lašus.

Taip pat skaitykite: Mankšta katėms, tupinčioms namuoseKačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply