Šunų viešbutis

Kodėl katės draskosi ir kaip nuo to atpratinti

Norėdami sužinoti kaip atpratinti savo katę nuo draskymosi, visų pirma reikia išsiaiškinti kodėl tai vyksta. Kai katei yra baisu, ją apsaugo jos nagai. Kai katės nagus reikia brūžinti, kad pasmailėtų, ji iš pradžių naudojasi tam skirtu stovu, tačiau vėliau gali taip išdrąsėti, kad pradės nagus galąsti ir į jūsų džinsus, o po džinsais ir į jūsų kojas, katei tai nėra taip svarbu.

Katė draskosi ir dėl to, jog nori palikti savo kvapą ant visų paviršių, taip pat ir ant savo šeimininko. Tarp katės letenėlių pagalvėlių yra liaukos, gaminančios sekretą. Jo kvapas yra perspėjimas: teritorija jau užimta.

Draskymasis kaip savisauga

Jeigu katė puola jus, jos ausys atverstos, katė šnypščia, ji pasiruošusi bet kuriuo metu išleisti nagus – tai reiškia, kad ji dėl kažko yra išsigandusi arba jūsų elgesys jai nemalonus. Tokioje situacijoje, kad išvengtumėte draskymosi, reikia paprasčiausiai palikti katę ramybėje, leisti jai pasislėpti. Katės nepuls pirmos, jeigu supras, kad grėsmė pašalinta. Tai turėtumėte paaiškinti vaikams.

Katė draskosi, kai ją glosto

Tai kita plačiai paplitusi priežastis, kuri klaidina katės šeimininkus. Daugelis pradeda katę, kuri glostoma draskosi, laikyti agresyvia, tačiau taip nėra. Net ir pati ramiausia, švelniausia ir mieliausia katė gali įkąsti ar įdrėksti glostymo metu.

Jeigu katė drasko jus arba kanda, sustinkite, jokiu būdu nebeglostykite jos ir nesistenkite jai atsakyti tuo pačiu arba ją nuraminti.

Dažniausiai katės draskosi, kai glostote jai pilvą, katei tai labai pažeidžiama ir jautri vieta. Numatyti momentą, kai katė ketina įdrėksti, labai paprasta – stebėkite katės uodegą, jeigu ji pradėjo trūkčioti, geriau nutraukti visus glostymus, kad nepradėtų jūsų draskyti.

Draskymasis žaidimų metu

Tai labiausiai paplitusi priežastis, ypač būdinga kačiukams ir jaunoms katytėms. Jeigu katė netikėtai puola ir drėskia, o paskui atšoka į šalį ir pralekia vėjo greičiu, tai yra pats mylimiausias kačių žaidimas. Tuomet katė gali jums draskyti kojas ir rankas žaidžiant su jomis.

Tokioje situacijoje labai paprasta išvengti įdrėskimų ir įkandimų – atkreipkite dėmesį į tai, ką katė žaisdama klykauja. Tokiu būdu vienas kačiukas kitam leidžia suprasti, kad jam skauda ir kad reikia nustoti kandžiotis ir draskytis.

Jeigu kačiukas kandžioja ir drasko jus, garsiai ir netikėtai suklykite (kad ir kaip kvailai tai beatrodytų) – tokiu būdu jūs parodote kačiukui, kad jums nemalonu ir skauda. Būtent taip pasielgia katinai bendraudami vienas su kitu.

Nuo jūsų netikėto sušukimo kačiukas pasimes, tuomet jūs nežaiskite su juo ir ignoruokite jį 10 minučių.


Toks metodas yra labai veiksmingas ir padės jums atpratinti kačiuką draskytis visam laikui. Tačiau daugeliui kačių sunku visiškai atsisakyti šio įgimto įpročio, todėl jie „drasko“ letenėle neišleisdami nagų, kad nesukeltų jums skausmo.

Taip pat skaitykite: Kačių elgesys ir psichologija, Žaidimai su kate

Leave a Reply